AnttiRaunio

VASTINE PÄIVI RÄSÄSEN UUSIMPAAN EHDOTUKSEEN 9.7.2012

  • Alkoholin kulutuksen volyymikehitys
    Alkoholin kulutuksen volyymikehitys

Räsänen tulilinjalle on joutunut ravintola-ala, jossa anniskelu on jo laskenut noin puoleen kymmenessä vuodessa (ala edustaa enää noin 10% alkoholin kokonaiskulutuksesta). Erityisesti Räsänen on iskenyt yökerhoihin, joiden osuus maamme alkoholikulutuksesta on enää muutamia prosentteja.

Kysynkin: koska Räsänen aikoo keskittyä sellaisiin toimenpiteisiin, joilla olisi jotakin todellista vaikutusta kokonaiskulutukseen? 

Alkuvuodesta Räsänen halusi rajoittaa yökerhojen aukioloaikoja. Perusteluksi julkisen keskustelun jälkeen jäi vain poliisin resurssipula. Jopa raittiusmies ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi Ylen keskustelupaneelissa, että kokonaiskulutuksen pienentymiseen aukiolojen supistaminen tuskin vaikuttaisi. Uskon, että järki voittaa aukioloaikakysymyksessä, kun uutta lakia valmistellaan. Olen vakuuttunut, ettei kukaan vastuullinen päättäjä halua lisätä valvomatonta alkoholinkäyttöä tai verovapaata omatuontia suomalaisten työpaikkojen ja veronmaksajien kustannuksella. Poliisin resursseistakin voinee todeta, että niitä kuluu eniten juuri kotikäynteihin ja alaikäisten pussikaljoittelun setvimiseen?

Tänään Räsänen jatkaa ristiretkeään yökerhoja vastaan vaatimalla opiskelijoille kohdennettuja alennuksia pois. Vuoden 2008 jälkeen alennuksia ei ole saanut enää edes mainostaa. Räsäsen kannattaisi tutustua asioihin ennen kun tuo niitä julkisuuteen. Alennukset ovat olleet ns. viimeinen keino alallemme tapella kotisohvia ja omatuontia vastaan. Kokonaiskulutukseen alennuksilla ei ole mitään vaikutusta. Konsernimme haluaa tarjoaa opiskelijoille myös sosiaalisia kohtaamisia ja elämyksiä, joten osaltamme haluamme pitää perinteistä suomalaista opiskelijakulttuuria virkeänä.

Keinot alkoholin kokonaiskulutuksen laskuun löytyvät todellakin muualta kuin ravintoloiden aukioloajoista tai opiskelija-alennuksien poistamisesta. Yökerhoissa käyvät asiakkaat ovat pääsääntöisesti 18-26 vuotiaita nuoria aikuisia. Kyseisessä kohderyhmässä alkoholin kulutus on laskenut tai pysynyt samana vuosien varrella.

Suurimmat muutokset alkoholinkäytön useudessa ja kokonaiskulutuksessa näkyivät yli 50-vuotiailla miehillä ja yli 30-vuotiailla naisilla. 15–29-vuotiaiden kulutuksen kasvu erityisesti miehillä on vuoden 1976 jälkeen ollut suhteellisen vähäistä, ja kasvu johtuu lähinnä suurimpien kertakulutusmäärien käytön lisääntymisestä. Suomi Juo, Suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968–2008 (Pia Mäkelä, Heli Mustonen, Christoffer Tigerstedt), TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS

Nuoret aikuiset - opiskelijat tai työssäkäyvät - eivät kaipaa holhousta ikäryhmältä, joka on nostanut maamme kokonaisalkoholinkulutusta. Tämä nuorten ryhmä tulee kantamaan taloudellisen vastuun näiden vanhempien ihmisten päätöksistä ja tekemisistä.

Erikoiseksi Räsäsen innon  puuttua aukioloaikoihin ja alennuksiin terveys- ja alkoholipoliittisin perustein tekee kaikkien saatavilla olevat tilastot. Alla olevasta grafiikasta käy hyvin selville, että ravintolat eivät missään nimessä ole syypää alkoholinkulutuksen nousulle. Ihmiset ovat tilastojen mukaan siirtyneet yhä enemmän ostamaan alkoholia vähittäismyymälöistä sekä tuomaan sitä maahan Suomen rajojen ulkopuolelta. Näin kulutus on siirtynyt valvomattomiin paikkoihin (koteihin, kerhotiloihin, puistoihin, ym...). Tämä varmasti näkyy poliisien resursseissa.

Valvomattomissa tiloissa tapahtuva kulutus (ulkomailta tuotu ja myymälöistä hankittu) on valtiolle taloudellisesti huonompi vaihtoehto kuin ravintolamyynti. Haluan korostaa, että valvomattomasta kulutuksesta eniten viime vuosina kasvanut matkustajatuonti on valtiolle sitä kaikkein tappiollisinta. Siitä on vähiten verotuloja ja eniten kuluja. Silti juuri tuimme uutta tax free -laivaa noin 25 miljoonalla eurolla (ympäristötukena). Varmasti työmiehet Turun telakalla olisivat osanneet rakentaa yökerhoja, konferenssikeskuksia ja hotelleja Suomen kamaralle, jolloin ne olisivat tuottaneet myös verotuloja takaisin valtiolle. Nyt tuilla rakennettu laiva ainoastaan vie verotuloja valtiolta. Itämerenlaivat myyvät keskimäärin 20 miljoonalla eurolla/vuosi/laiva alkoholijuomia. Näistä juomista suurin osa päätyy maahamme ja nautitaan valvomattomissa olosuhteissa.

Valtiolle olisi kaikkein kannattavinta, että kansalaiset nauttisivat juomansa juuri anniskeluravintoloissa vahvoilla perusteluilla:

  • Ravintola-ala on nimenomaan palveluala, ja tuo sitä kautta palkkaverotuloja valtion kassaan. Vähittäismyynti työllistää huomattavasti vähemmän mm. itsepalvelu-Alkojen tultua markkinoille 90–luvun alussa, sekä keskioluen myynnin tapahtuessa marketeissa ja kioskeilla. Matkustajatuonti työllistää suomalaisia veronmaksajia kaikkein vähiten ja tuo käytännössä nollaverotulot valtiolle.
  • Anniskelupaikan henkilökunta huolehtii asiakkaista, kun taas kodeissa valvontaa ei ole. Tämän johdosta poliisien resurssit kuormittuvat. He ehtivät valitettavan usein liian myöhään paikalle, kuten otsikoista saamme tavan takaa lukea. Näin valtiolle kertyykin ainoastaan sairaanhoito- yms. kuluja tulojen sijaan.
  • Anniskelupaikoissa nautitetusta alkoholista on maksettu aina verot (alv ja valmistevero). Hyvin suuri osa kotona juodusta alkoholista on matkustajatuontia, josta veroja ei siis Suomen valtiolle kerry.

Mielestäni yllämainittujen faktojen johdosta päättäjien mielenkiinto tulee suunnata kokonaan matkustajatuonnin ja myymälämyynnin vähentämiseen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on mielestäni virheellisesti keskitytty sellaisten lakien säätämiseen, joilla pyritään vähentämään ravintolamyynnin osuutta alkoholin kokonaiskulutuksesta. Tässä päättäjät ovatkin onnistuneet loistavasti, sillä vielä 90 –luvun lopulla anniskelu edusti yli 20% kokonaiskulutuksesta kun tänä päivänä se on vain enää hiukan yli 10%. Näistä toimenpiteistä mainittakoon happy hour – markkinointikielto. Happy houreilla ravintolat pyrkivät houkuttelemaan asiakkaita valvomattomista tiloista valvottuihin tiloihin jo alkuillasta. Tämän lain tarkoitusperää kukaan viranomainen, eikä päättäjä ole vielä tänä päivänäkään pystynyt allekirjoittaneelle perustelemaan uskottavasti. Muutama vuosi sitten tehtiin laskelma siitä, että viimeisen tunnin (02:30-03:30) aikana ravintolassa myydään suunnilleen saman verran alkoholia kuin Alkossa viimeisen viiden aukiolominuutin aikana. Itselläni heräsi ajatus myös siitä, että kannattaisi kenties tutkia kuinka paljon Alkoista myydään alkoholia ensimmäisen tunnin aikana? Omien havaintojeni perusteella juuri noilla klo 09:00-10:00 Alkossa asioivilla asiakkailla näyttää olevan enemmän ongelmia alkoholin suhteen kuin yökerhoissamme klo 02:30-03:30 asioivilla asiakkailla. Havaintoani tukee myös aikaisemmin referoimani ”Suomi Juo” -teos, jossa todetaan juuri  yli 50–vuotiaiden miesten kokonaiskulutuksen kasvaneen. Täytyy myös huomioida, että silmämääräisesti kyseinen ikäryhmä taitaa olla suurin matkustajaryhmä Tallinnassa. Oman käsitykseni mukaan Alkojen aukioloaikojen supistaminen alkupäästä ei olennaisesti vaikuttaisi yökerhoja käyttävien asiakkaidemme arkeen, koska he ovat tuolloin opiskelemassa tai töissä. Kokonaiskulutukseen Alkon aukioloajoilla saattaisi olla vaikutusta.

Toivon myös, että uuden alkoholilain valmistelussa mietittäisiin keinoja, joilla voitaisiin aidosti vähentää alkoholin kokonaiskulutusta, sen sijaan, että vaikeutetaan taas vastuullisesti toimivan ravintola-alan liiketoimintaa tai kiusataan opiskelijoita. Lisäksi toivoisin, että laista korjattaisiin pois kaikki lapsukset, jotka periytyvät ajalta kun tarvittiin tarjoilija siirtämään alkoholilasia pöydästä toiseen.

Yhtiömme kohdalla tässä asiassa on kysymys liiketoiminnan jatkon mahdollisuuksista maassamme. Toivon syvästi ja olen luottavainen, että myös päättäjämme ja päätöksiä valmistelevat virkamiehet yli puoluerajojen ymmärtävät tämän. Edellinen valvomatonta anniskelua edistävä happy hour markkinointikielto 2007-2008 tehtiin mielestäni eduskunnassa erittäin puutteellisin taustatiedoin turhassa kiireessä. Tuosta kiellosta ovat hyötyneet ainoastaan valvomatonta alkoholia myyvät tahot, jotka kerryttävät kaikkein vähiten veroja, työllistävät vähiten ja ennen kaikkea: kukaan ei valvo tällaista kulutusta.

Luvialla 9. heinäkuuta 2012

 

Antti Raunio

Night People Group Oy:n toimitusjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

No siellähän te olette kaikki samassa hallituksessanne, mikäs täs mättää, pistätte vaan asialle stopin. Ravintola-ala on todella kuihdutettu jo kuiviin ja ihmisillä ei ole varaa enään ravintoloissa käydä edes. Harmittaa, se on kuitenkin aika kiva juttu ihmisillä kohdata toisiaan, silti suurinkaan osa ei ole mitään alkoholisteja. Käsittämättömän typerää ajaa ihmiset kadulle pussikaljaa juomaan ja koteihin nämä ihmiset sit perustaa illanistujaisia.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kokoomuksen ja RKP:n leirissä nämä Räsäsen ajatukset eivät toistaiseksi olekaan saaneet mitään merkittävää kannatusta. Virheitä on jo kumminkin tehty ja korjausliikkeitä tarvitaan. Poliittinen ilmapiiri pitäisi saada tämän asian tiimoilta muuttumaan täydellisesti. Pitäisi alkaa keskustelemaan millä kokonaiskulutusta saataisiin suunnattua nimenomaan anniskeluun. Anniskelun suosion lisääntyessä voisi kokonaiskulutus hyvinkin kääntyä laskuun. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että viime aikaisilla toimenpiteillä anniskelusta on tehty aivan liian kallista omatuontiin ja vähittäismyyntiin nähden.

Käyttäjän EeroLehtonen kuva
Eero Lehtonen

Samaa mieltä ravintolassa kulutetusta alkoholista on pienimmät haitat. Todennäköisesti myös vähemmän katurikollisuutta verrattuna ulosmyyntiin, muistaakseni siitä joku aika sitten julkaistiin tutkimuskin(ulkomaalainen tosin).

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Tästä ei ole pelkästään tutkimuksia vaan siitä löytyy myös konkreettista näyttöä. Mm. Islannissa yritettiin sulkea kapakat aikaisemmin, mutta poliisipäällikön aloitteesta ne saavat olla auki nykyään aamuun saakka. Englannissa katuväkivallan pelättiin räjähtävän käsiin kun säännöstelystä luovuttiin. Toisin kumminkin kävi.

Räsänen on usein vedonnut kapakoiden sulkemiskysymyksessä norjalaiseen tutkimukseen. Tutkimuksessa verrattiin väkivaltatilastoja eri kuntien välillä. Tutkimuksessa kävi selväksi, että niissä kunnissa, joissa kapakat menivät aikaisemmin kiinni oli vähemmän väkivaltaa. Esitetäänpä asia toisin: jos Helsingin kapakat menisivät kaikki kiinni klo 01:00 ja Espoossa kapakat saisivat olla auki 04:00 saakka. Uskon, että Espoon tilastot varmasti nousevat ja Helsingin laskevat. Näin varmasti kävi myös Norjassa.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Mitä mahtaisi Antti tapahtua väkivallan määrälle sekä Helsingissä että Espoossa, jos kaikissa kunnissa kapakat menisivät kiinni klo 01:00?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Ilkka, tuo on erittäin hyvä kysymys. Islannissa seurasi kaaos taksijonoissa ja kotibileitten määrä kasvoi rajusti. Itse veikkaisin, että sama ilmiö tapahtuisi Suomessa. Jengi ei olisi valmiina lopettamaan vielä klo 01:00 vaan suuntaisivat koteihin jatkamaan. Tuolloin kaikki häiriökäyttäyminen jäisi poliisin vastuulle, ellei Räsänen pakottaisi talonyhtiöitä palkkaamaan työttömiksi jääneitä järjestyksenvalvojia anniskeluravintoloista.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En kommentoi varsinaista asiaa vaan alkoholikulttuuria yleisesti ottaen.

Mistä johtuu kulttuurin sairastuminen täysturhaan viinalla läträämiseen?

En niinku vaan tajuu.

Miksei elämää voi ottaa rennosti ja iloisesti ilman viinaa?

Alkoholi on pyhä lehmä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"En niinku vaan tajuu."

Johtuu varmaan siitä, että sinulla on vääristynyt kuva alkoholikulttuurista. Näet siitä vain pienen osan ja kapean osan. Yleensä tämän osan näkevät ne ihmiset, jotka eivät käytä alkoholia edes haavojen puhditukseen. Suurin osa suomalaisista osaa käyttää alkoholia ihan hyvin. Nuorten alkoholinkäyttö ja humalahakuinen juominenkin on laskussa ja alkoholinkulutus on jo joitakin vuosia ollut laskusuhdanteinen.

Alkoholisteja tulee aina olemaan. Kielloilla tai rajoituksilla sairauksia paranneta. Suurkuluttajille parasta taas on valistus. Pitkään Suosittelen liittymään paikalliseen olutkerhoon, siellä oppii melko nopeasti, että olutta voi juoda helposti paremmin ja samalla vähemmän.

Käyttäjän RaineLuomanen kuva
Raine Luomanen

Päivi Räsänen hakee kirjoituksillaan ja kommenteillaan helppoja poliittisia pisteitä, ottamatta kantaa hankaliin asioihin kuten alkoholin yksityiseen tuontiin ja kotikulutukseen.

Erikoista sinänsä, nyt jos koskaan tarvitsisimme kaikki työpaikat ja veroeurot mitä kuristamatta elinkeinoja saamme. Mutta näyttää olevan helpompi kalastella kannattajia lööppijulkisuuden kaltaisella pelottelulla. Ja toteuttamalla naivia ajattelumallia jossa yökerhojen ja ravintoloiden jo entuudestaan vähentynyt kulutus vielä vähennettynä parantaisi jotenkin kansalaisten ja Päivin omaa elämää.

Käyttäjän NellaAarnio kuva
Nella Aarnio

Ei käy järkeen tämä sisäasiainministerin vouhkaaminen. Kenen asiaa hän ajaa?
Guuglailin hiukan. Kristillisdemokraattien periaateohjelman mukaan puolue "kannattaa ekologista ja sosiaalista markkinataloutta, joka muodostuu mm. yksityisistä yrityksistä".

Jos Räsänen nyt onnistuu aikeissaan näivettämään suomalaisen ravintolakulttuurin maan tasalle, aika moni muukin yrittäjä, kuin pelkkä ravintoloitsija tulee olemaan pulassa tai konkurssissa. Kas kun ravintola toimiakseen joutuu ostamaan palveluita suht monelta taholta: kirjanpitotoimistot, siivousfirmat, atk-tuet/ohjelmistotaloyritykset, erilaisten laitteiden ja kalusteiden huoltofirmat, puhelinoperaattorit, juoma/ruoka/astia/pehmopaperi- yms..-tukkurit, vahtimestaripalvelut, dj-firmat, ohjelmatoimistot, työvaateliikkeet.. tuossa pieni otos.

Yhtälö ei siis oikein toimi puolueen periaatteiden kanssa - eikä kyllä mitenkään muutenkaan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kuuluuko tämänkaltainen asia edes sisäministerille?

Käyttäjän TimppaNyyssnen kuva
Timppa Nyyssönen

Toivottavasti nämä kirjoitukset ja kommentit herättävät nyt edes jonkun Räsäsen kollegan perehtymään asiaan kunnolla koska muuten loppuu työt ja verojen maksut aika monelta yksityishenkilöltä ja yritykseltä.

Käyttäjän JarnoMarjamki kuva
Jarno Marjamäki

Mielestäni käynnissä erittäin vaarallinen suunta, jossa poliitikko sotkee oman vakaumuksensa työhönsä ja lisämausteena tarjoilaan ripaus populisimia. Olen eronnut kirkosta, mutta halusin silti antaa tyttärelleni mahdollisuuden itse valita, joten hän sai kasteen kirkossa. Pappi otti keskusteluissamme kantaa ministerin toimintaan ja kertoi, että hän ei hyväks sitä, että ministerin oma vakaumus ohjailee lainsäätäjää ja ylintä auktoriteettia jopa niin paljon, että toiminta vahingoittaa jo kirkkoa. Tehtäväni on ohjata tytärtäni ja kasvattaa oikein, ei holhota. Uskon vakaasti, että oikealla ohjauksella hänestä kasvaa parempi ihminen. Se mitä nyt uuden ministerin aikana on tapahtumassa, ei kasvata meistä avointa, lainkuuliaista ja rehellistä sukupolvea, vaan halveksivan ja katkeran nuorison joka ei kunnioita auktoriteetteja. Populismia tässä on se, että ministeri ei iltarukouksissaan ole vieläkään saanut anteeksi 12-vuotiaana tehtyä ensimmäistä ryyppyreissuaan ja pelkää sen vuoksi joutuvansa helvettiin. Helvettiin joudutaan kaikki jos nykyinen linja jatkuu seuraavat 20 -vuotta, sillä vapaus, hyvä mieli ja luottamus ovat taivas.

Käyttäjän ErkkaIsotalo kuva
Erkka Isotalo

Miksei ravintolat voisi ostaa anniskelulupanumerolla alkoholinsa alennetulla alkoholiverolla? Yllä on paljon hyviä järkisyitä anniskelun rohkaisemiseen.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Tämä ei onnistu EU direktiivien johdosta, mutta arvonlisäveron laskeminen olisi mahdollista. Ehdotimme muutama vuosi sitten, että ravintoloiden myymän alkoholin arvonlisäveroa laskettaisiin samalla kuin alkoholiveroa nostettaisiin. VM:n virkamiehet totesivat, että tällaisella järjestelyllä olisi dynaamiset vaikutukset huomioon ottaen todennäköisesti verotuloja lisäävä vaikutus. Tämän jälkeen he totesivat, että se on vain poliittisesti mahdotonta toteuttaa.

Käyttäjän MarkoRsnen kuva
Marko Räsänen

Ja mitäs tuohon sisäministerin tehtäviin oikeasti kuuluikaan?
Voisi kuvitella että olisi kädet täynnä omiakin hommia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sisäministeri

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Hiukan olen ihmetellyt, että Guzenina-Richardson pysyy täysin hiljaa. Yleensä se ministeri, jonka varpaille toinen ministeri tallaa kuten tässä tapauksessa 10-0 inahtaa edes hiukan.

Käyttäjän WilleWilenius kuva
Wille Wilenius

Omat lapset ovat nyt tulleet ravintola-ikään. On paljon paljon turvallisempi tunne vanhempana kun tiedän heidän olevan ravintolassa vs. kotibileissä. Heille paikanvalintaan merkitsee paljon "sidukan hinta" ja jos ei ole paikkoja jonne mennä niin mennään kavereien luokse joiden vanhemmat on matkoilla ja siellä juodaan jonkun kaverin / isän Tallinnan tuomisia.

Keijo Räävi

Aloittakaa alkoholiton ravintolatoiminta niin saatte kunnon asiakkaita ilman häiriökäyttäytymistä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti Keijo edustat tuolla mielipiteelläsi todennäköisesti vähemmistöä. Saattaisi olla niin, että olisit se ainut kunnon asiakas ravintolassa. Tuolloin palkkojen maksu voisi hiukan hankaloitua. Huonot asiakkaat olisivat tuolloin juomassa verovapaita juomia kotona valvomattomissa olosuhteissa. Tuolloin huonot asiakkaat eivät maksaisi nautinnosta veroja, joilloin heidän hoitamisensa verovaroin hankaloituisi. Myöskään kunnon asiakkaan limu ostoilla ei varoja kertyisi valtion kassaan, jolloin myös kunnon asiakkan hoito verovaroin hankaloituisi. Siinä olet oikeassa, että häiriökäyttäytyminen jäisi täysin poliisin kontolle, ei ravintoloitsijoiden maksettavaksi...

Käyttäjän MariTammivirta kuva
Mari Tammivirta

Mielestäni poliitikon pitää pystyä käsittelemään asiat asioina, järjellä, eikä antaa oman vakaumuksensa, tai vanhojen kokemustensa, sotkea faktoja. Ymmärrän täysin etteivät kaikki halua käydä yökerhoissa, mutta ehkä kuitenkin tässäkin tapauksessa olisi hyvä ottaa laput pois silmiltä ja oikeasti miettiä kokonaisuutta.

Käyttäjän AnssiLeskinen kuva
Anssi Leskinen

Näkisin että jos lajina on järki ja logiikka, Päivi Räsänen vs. muu maailma on tilanteessa 0-6.

Käyttäjän JoniSoila kuva
Joni Soila

Raunion teesit ovat hyvin perusteltuja ja niiden taustalla on paljon faktatietoa. Minua ihmetyttää tässä keskustelussa se miksi täytä keskustelua käyvät pääasiassa vain Räsänen Vs. ravintolayrittäjät. Tästä aiheesta moni muutoin yrittäjyyden kannalla ja liiallista holhoamista vastaan esiintyvä poliitikko saisi oivan teeman. Väitän, että kansan enemmistö nimittäin ei ajattele asioista samoin kuin Räsänen. Nyt tarvitaan valtakunnan tason poliittisia toimijoita ottamaan laajemmin osaa keskusteluun ja toimimaan. Ei lilliputtipoliitikko Räsänen voi sanella miten tässä maassa asioita hoidetaan, siellä on 199 muutakin päättäjää arkadianmäellä. Herätkää!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Luotan siihen, että osa puolueemme kansanedustajista uskaltaa avoimesti tuoda myös muita kuin holhoavia ajatuksia esiin, kun uutta lakia aletaan valmistelemaan syksyllä. Luonnollisesti olisi hyvä jo nyt, että valmisteleville virkamiehille indikoitaisiin minne haluamme mennä uudella lailla. Olen varma, että suurin puolue ei halua uutta holhouslakia tähän maahan.

Soila: olet kumminkin tervetullut muistuttamaan vanhaa puoluetoveriasi, että hänellä on pääministerinä myös vastuuta tässäkin asiassa.

Käyttäjän Thomasstman kuva
Thomas Östman

"Rational arguments don't usually work on religious people - otherwise there would be no religious people!" - Dr House

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti tuo näyttää pitävän täysin paikkansa tässä casessa.

Käyttäjän TommiLeino kuva
Tommi Leino

Yhdyn täysin Antin kommentteihin ja kirjoituksiin. Hyvä että joku pitää ravintolaalan puolta ja tuo myös asiat esiin selkeästi ja pystyy todistamaan väitteensä oikeaksi.

Jouko Koskinen

Räsäskä on ihan kiva täti. Jokaisen poliitikon näkökentässä on sokea piste. Eihän poliitikoksi muuten pääsisikään.

Entisenä kotikokkina muistan miten tärkeätä oli laaduntarkkailu. Se jos mikä kuuluisi poliitikoille. On nääs valtava ero aineilla ja "aineilla". Alkoholeja on kymmeniä erilaisia, ne voidaan helposti erottaa toisistaan kiehumispisteestään. Melassirankkia karjakeittön muuripadassa haihduttaen saatiin paljon ja tosikovaa kamaa - alkoi tiputtamaan jo alle 70 C-asteessa. Jos ehti napata liikaa ennen sammumista niin henki pois.

Kulmilla myytiin myös hitaammin tappavaa "rähinäviinaa" - rähinän syy taisi useimmiten olla aineen niukkuus kuin liikakäyttö.

Mutta asiaan: Erittäin korkeaa hygieniaa, valikoidulla hiivalla puhtaista luomusokereista tarkoin valvotussa lämpötilassa käytetystä rankista tulee kolonin mittapäässä 7x,xxx asteessa linnunmaitoa joka ei takuulla haise eikä maistu tikkuviinalle. (tarkkaa lukemaa en paljasta)

Eikä vaikutus ole rähjäinen. Oman ja useiden muiden yhtäpitävä kokemus oli päinvastainen: "tuskin jalat maahan koskettaa" - "tanssiparini sanoi että sinähän tanssit hyvin tänään" . . .

Olin vienyt opettajalleni kossupullolisen hiukan laimennettua joka ei maistu miltään, vain hieman lämmittää kitalakea. No eikös mitä - herra tulee kuoroa johtamaan kirkon keskikäytävää - tanssiaskelin - tuskin jalat maahan koskettaa. Vetää täysillä korkealla tenorillaan jotain Monteverdin madrikaalia. Turha tietty sanoakaan että konserrti meni yleisöön ja meillä kuorolaisillakin oli hauskaa.

Käyttäjän AnttiKurki kuva
Antti Kurki

Erittäin asiallista tekstiä. Tosiasia on se, että 5% alkoholinkäyttäjistä, siis aikuisista Suomalaisista ihmisistä omaa epäterveen tavan käyttää alkoholia. Ns. Pullo vie miestä ilmiö esiintyy yllättävän monella kuluttajalla. Lienee Altian hallintoneuvoston jäsenille hiukan vaikea puuttua matkustajatuontiin, kun tuotetta menee enemmän kaupaksi matkustaja-aluksilta, kuin yökerhon tiskiltä. :(

Suurin osa meistä haluaa kuitenkin elää vapaassa maassa, päättää itse milloin ravintolassa käy juhlimassa ja nukkua sitten yönsä rauhassa silloin kun ei siellä ravintolassa notku. Kokonaiskulutuksen osalta fiksuinta olisi varmaan supistaa alkon aukioloaikoja alkupäästä ja sitten rajoittaa sitä matkustajatuontia.

Viinaa Suomalainen varmaankin juo, vaikka taivas putoaisi niskaan...

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Alkon ammattijohtajista osa on esittänyt hiukan samanlaisia visioita. Yksi heistä totesi kerran saunassa: "taitaisi olla kansanterveydellisesti parasta, että avaisimme pari tuntia myöhemmin. Sitten siinä samassa voitaisiin muuttaa sunnuntai ja pääsiäis- käytäntöä. Kyllä valitettavasti ne ongelmatapaukset ovat meidän oven kahvassa arkiaamuisin, ei teillä yökerhoissa".

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Suomessa ravintolayrittämistä pidetään lähes rikollisena toimintana. Tuskin on mitään toista alaa jota valvotaan niin kovalla kädellä. Päättäjien tulee nähdä alassa mahdollisuus ja edesauttaa ruokakulttuurin kehittymistä myös Suomeen. Alkoholikeskustelu on lähinnä säälittävää. Puska- Räsänen "tutkimusten mukaan" höpötys on kaikkien etujen vastaista. Suomessa on kokeiltu kaikkia kieltoja ja sääntöjä mitä kuvitella saattaa. Yrittäjiä on riepoteltu milloin minkäkinlaisilla "uusilla ideoilla" . Mistä noita tolloja oikein tulee. Kuten edellä on mainittu ei kuristamisella tapeta vain ravintoloita. Liemeen joutuvat myös alihankkijat ym. Hävittyjä veroja ei millään voi paikata. Se johtaa muiden yrittäjien lisää verottamiseen, rahat kun on jostain saatava.
Räsänen voisi kehitellä seuraavaksi vaikka "lauttaveron" koskemaan kaikkia alkoholia myyviä laivoja ;)

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Risteilyverohan oli joskus aikoinaan käytössä. Se koski sellaisia laivamatkoja, joilla matkustaja oli alta 24h poissa maasta. Itse en silti usko tuollaisiin keinotekoisiin rajoitteisiin. Anniskellun alkoholin alv:n merkittävä pudottaminen voisi toimiakkin...

Kiira Hartonen

Matkustajatuonnin rajoittaminen ei ole mahdollista ja viinakaupassa ihmiset käyvät, maksoi mitä maksoi. Joten mitä jos kokeiltaisiinkin jotain uutta hillitsemään holtitonta dokaamista ja alkoholiin liittyviä poliisitehtäviä: tehdään ravintoloissa juopottelu taas houkuttelevaksi.

Sallitaan happy hour -mainokset, madalletaan ravintola-alvia, unohdetaan jatkoaikojen supistamisella uhkailut ja kokeillaan vaikka aukioloaikojen vapauttamista kokonaan, ehtona esim. ruokatarjoilu 24 h viinan ohella. Paljon vähemmän aiheutuu yleistä mielipahaa, mikäli ihmiset muistavat myös syödä juomisen lomassa.

Ja poliisinkin on helpompi hakea ravintolasta valmiiksi raudoitettu paketti kuin mennä kotikeikalle huitsinnevadaan, jossa joku on jo vuotanut kuiviin eikä paikalla ole ketään selvää joka kertoisi, mitä on tapahtunut.

Käyttäjän RistoLahtinen kuva
Risto Lahtinen

Suomessa 10 % populaatiosta juo 90 % kokonaisalkoholista.
Suomessa 10 % populaatiosta ei juo alkoholia laisinkaan.

Alkoholipolitiikan regulaatio - ja legislaatiot kohdennetaan koko populaatioon.
80 % populaatiosta eli alkoholin nauttimisen normaalit kansalaiset , kuluttajat ja kansalaiset joutuvat kokemaan tasa- arvoisen valvonnan toimet. Ei iham persutuslain hengen tarkoittamaa toimintaa.

Suomen valtio on viinan suurmyyntibrändin Koskenkorva omistaja.
Koskenkorva myydään saman omistajan eli Suomen valtion monopolimyyntiketjusta Alko Oy.
Koskenkorvaa on myyty ja juotu yli miljardin pullon ja yli kymmenen miljardin euron edestä
Kotikäytön osuus kaikesta alkoholin kokonaiskulutuksesta on 85 %.

Regulaation ja legislaation lisääminen marginaalissa on vain uskon asia.
Päivi Räsäsen uskon.

Toimituksen poiminnat