AnttiRaunio

Antti Raunion avoin kirje ministeri Guzenina-Richardsonille

Arvoisa ministeri Guzenina-Richardson,

Nyt kun ministeriönne on viime viikolla päättänyt jättää alamme etujärjestön, MaRan, pois uutta alkoholilakia valmistelevasta työryhmästä, katson velvollisuudekseni tuoda esiin oman yhtiömme kannalta tärkeimmän asian liittyen uuteen lakiin näin julkisella kirjeellä Teille.

Kolleganne ministeri Räsänen on nostanut yhdeksi näkyvimmistä asioista lain valmistelussa ravintoloiden ja yökerhojen aukioloajat. Kuten varmasti suurin osa kaikista palvelun käyttäjistä ja alalla työskentelevistä ymmärtävät, aukioloaikojen muutoksella ei varmasti kasvatettaisi muita asioita kuin suomalaisen palvelualan työttömyyttä, kotiväkivaltaa, omaa tuontia, naapurimaidemme hyvinvointia ja maamme terveysongelmia. Lisäksi nuorten aikuisten tunne siitä, että me keski-ikäiset haluamme ulottaa holhousvimmamme koskemaan myös heitä määrittelemällä heille myös kotiintuloajat, varmasti kasvaisi. Tosiasiassa niin alalla työskentelevät kuin alan palveluja käyttävätkin ovat pääsääntöisesti nuoria aikuisia, 18 – 35 vuotiaita, joilla on valitettavasti vaikeuksia saada omat mielipiteensä kuulumaan. Aukioloaikoja supistamalla ainoastaan kaksi asiaa vähenisi valitettavan varmasti, verottajalle maksettavat eurot alkoholin nauttimisesta ja alamme työpaikat.

Luonnollisesti alallamme olisi ollut paljon muutakin annettavaa lain valmisteluun, kuin pelkästään näkökannat aukioloaikoihin. En kuitenkaan keskity tässä kirjeessä niihin, sillä lähes kaikkiin muihin muutoksiin noin 10 000 työtuntia viikossa työllistävä oma yhtiömme pystyy sopeutumaan. Sopeuduimme viimeksikin, vuonna 2008 voimaan tulleeseen mietojen juomien happy hour –markkinointikieltoon. Tämäkin laki valmisteltiin ilman alamme kuulemista ja sen seurauksena asiakkaamme alkoivat tulla entistä myöhemmin yökehoihimme ja sitä ennen nauttivat kotisohvilla usein verovapaata vahvaa alkoholia. Tästä laista poiketen aukioloaikojen supistaminen olisi sellainen isku, ettemme siitä selviäisi.

THL:n Pekka Puska ja itse aukioloaikojen supistamisen ajatuksen äiti, ministeri Räsänen ovatkin nyt todenneet, että kansanterveyteen ravintoloiden sulkemisella on erittäin marginaalinen vaikutus. Itse en ole asiasta samaa mieltä. Uskon, että ravintoloiden aikaisemmalla sulkemisella on todellisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, mutta valitettavasti siihen huonompaan suuntaan. Kaikki tutkimustulokset viittaavat siihen, että alkoholin saatavuudella on suora vaikutus kulutettavaan määrään. Väistämätön tosiseikka tutkimusten mukaan on myös se, että suurin osa asiakkaista vähentäisi ulkona käymistä ja alkaisi useammin järjestää juhlia valvomattomissa tiloissa. Tiloissa, joissa alkoholia saa mielin määrin, ei annos kerralla kuten ravintoloissa. Tiloissa, joissa liian humalaiselle anniskelua ei keskeytetä. Tiloissa, joihin on haettu riittävä määrä, usein verovapaata alkoholia, seuraavan parin kuukauden tarpeisiin. Tiloissa, missä tappeluita ei keskeytä järjestyksenvalvojat ja minne poliisin tulo kestää niin kauan, ettei uhri välttämättä selviä. Todellisuudessa aukioloajojen supistaminen saattaa monissa kodeissa uhata myös kotirauhaa!

Ministeri Räsänen oli reilu kuukausi sitten valmiina vaihtamaan ravintoloiden aukioloaikojen supistamisen Alkojen aikaisempaan sulkemiseen. Vaikka ravintola-alan yhtiön edustajana näen tämän askeleena oikeaan suuntaan, miettisin itse silti Alkojen avaamista paria tuntia myöhemmin. Oma uskomukseni on, että Alkon jonosta löytyy enemmän ongelmakäyttäjiä maanantaisin klo 09:00, kuin kassajonosta klo 20.00. Mitä tulee asiakkaisiimme, jotka tulevat paikkoihimme nauttimaan elämyksistä ja kohtaamisista, harva heistä kuuluu näiden ongelmakäyttäjien joukkoon.

Ministeri Räsäsen yllättävä ehdotus vaihtokaupasta viittaa siihen, ettei hänenkään ministeriössään enää uskota supistamisen tuovan sellaisia hyötyä, kuin he vielä vuosi sitten uskoivat. Olen täysin vakuuttunut siitä, että aikaa vievien kotihälytystehtävien määrä nousisi aukioloaikojen supistamisen vuoksi. Islannissahan aukiolot vapautettiin viikonloppuisin poliisin toivomuksesta.

Uskoisin, että haluatte johtamanne ministeriön valmistelevan alallemme toimivan ja palvelualaamme tukevan lain. Lain, joka ei vuonna 2008 voimaan tulleen lain tavoin lisää valvomatonta kulutusta ja vähennä alamme työpaikkoja entisestään. Lain, joka mahdollistaa tulevaisuudessa myös lapsellesi tilaisuuden nauttia huipputiskijukkien ja muiden artistien tähdittämistä illoista valvotuissa olosuhteissa, eikä esim. Los Angelesin tyyliin laittomissa varastohalleissa. Luonnollisesti toivoisin Teidän harkitsevan vielä kertaalleen etujärjestömme MaRa:n mukaan ottamista lain valmisteluun. Ainakin toivoisin Teidän vaativan virkamiehiltänne avointa ja aktiivista keskustelua alan kanssa, ilman ennakkoasenteita, valmistelun aikana. Lisäksi toivoisin Teidän tutustuvan aikaisempaan avoimeen kirjeeseeni ministeri Räsäselle, jonka löydätte osoitteesta: http://anttiraunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111041-vastine-paivi-rasasen-uusimpaan-ehdotukseen-972012

Unelmissani toivoisin uuden lain vapauttavan kokonaan aukioloajat ja tuota kautta synnyttävän uusia työpaikkoja palvelualallemme. Sitä kautta alamme voisi saada todellista kilpailuetua kotisohvia ja verovapaata alkoholia vastaan.  

 

Espoossa 25. marraskuuta 2012

 

Kunnioittaen,

 

Antti Raunio

Toimitusjohtaja

Night People Group Oy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Paras tapa lisätä pahoinpitelyjä taksi- ja snakkarijonoissa on, että suljetaan kaikki ravintolat samaan aikaan. Räsänen ja Puska eivät elä realimaailmassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Arto, olen kanssa täysin samaa mieltä. Näkemystä tukee myös kokeillut maailmalta.

Tapio Neva
Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Kun kuitenkin ravintoloissa saa olla virallisesti vain täysi-ikäiset ja täysivaltaiset ihmiset - samat, jotka ovat antaneet valtakirjan Räsänen, Guzenina & Co:lle. On kumma, että he saavat päättää, kuka edustaa heitä poliittisella areenalla hulvattomin valtuuksin, mutteivät saa päättää milloin lähtevät kapakasta kotiin? Jos he kyvyttömiä tekemään tuollaista päätöstä itse, olisiko myös aika nollata kansanedustajien ja ministerien valtakirjat?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Toivoisin myös päättäjien keskittyvän todellisiin ongelmiin. On mukava, että todetaan maamme talouden pelastuvan palvelualan nousulla. Samaan aikaan kumminkin tehdään täysin vastakkaisia päätöksiä ja keskitytään kansalaisten kotiintuloaikoihin... Haluammeko ja tarvitsemmeko todella tällaista holhousta päättäjiltämme?

Käyttäjän TeroFubarNousiainen kuva
Tero Nousiainen

Tätä mallia nykyhallitus on ajanut enemmänkin- puhutaan yhtä ja tehdään täysin päinvastoin. Paitsi järjestyspoliisin resursoinnissa, jota johdonmukaisesti pienennetään vuosi vuodelta.

Meikäläiseltä +1 aukioloaikojen vapauttamiselle viikonloppuisin, asiakasvirrat pitävät huolen siitä, milloin kippola kannattaa pitää auki- samaten se toisi huomattavan määrän ravintola-alan työtunteja ja sitäkautta verotuloja valtiolle. Toki se vaatisi päättäjiltä luottamusta siihen, että ravintolanpitäjät kykenevät tekemään sitä samaa mitä tekevät nykyisin illat ja alkuyöt. Ottiatuota, jää nähtäväksi.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Omasta mielestäni eduskunnassa voitaisiin vapaasti keskittyä alaamme parantaviin lakiehdotuksiin. Ohessa kolme ajatusta, joita toivoisin päättäjien funtsivan aukioloaikojen sijaan:
1. Kriminalisoida uudelleen väärin henkilöllisyystodistusten näyttäminen vahtimestareille ja mahdollisesti kriminalisoida omien paperien luovutus alaikäisille (samalla tavalla kuin auton luovuttaminen alkoholin vaikutuksen alaisena olevalle). Tällä tavalla pystyisimme entisestään torjumaan alaikäisten pääsyn anniskeluravintoloihin. Nykyään väärennetyt paperit ovat marginaaliongelma.
2. Koventaa rangaistuksia laittamien esineiden tuomisesta julkiselle paikalle. Nykyään ladatun aseen tuomisesta esimerkiksi yökerhooan tai ravintolaan selviää sakoilla...
3. Vahtimestaritoiminnan saattaminen luvanvaraiseksi

Käyttäjän TeroFubarNousiainen kuva
Tero Nousiainen

1. Kyllä. Täysin käsittämätöntä pelleilyä, että ovimikkoa tai muuta iän tarkastusta suorittavaa saat kusettaa miten tykkäät.
2. Laissa ei ole vikaa vaan sen tulkinnassa. Tuostakin on mahdollista tuomita kovemmin.
3. Kyllä, mutta järjellisesti.

Käyttäjän JohannaVuori kuva
Johanna Vuori

Jos kerran tätä paatosta ajetaan terveydellisillä syillä, niin mun mielestä koko eduskunta ja kaikki ministerit sekä sun muut kansamme suuret johtajat voisivat näyttää koko kansalle hienoa esimerkkiä ja jättää ne kuuluisat itsenäisyyspäivän jatkot väliin. Kotiin juomaan pillimehua koko sakki. Enpä muista sellaista itsenäisyyspäivän jälkeistä uutisointia, missä ei olisi esitelty sitä, että kuka hoippui aamun pikkutunteina ulos ravintolasta ja kuka kaatuili taksijonossa. Veikkaanpa, että 7.12 saadaan taas ihailla mitä ihanampia kuvakollaaseja kansamme terveyden suojelijoista. Huoh.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Ministerillä on ainakin jatkoilla käynyt ns. flaksi. MTV3: "Juontajana vuonna 1995 toiminut nykyinen kansanedustaja Maria Guzenina sai kutsun presidentti Martti Ahtisaaren Marko-pojan myötävaikutuksella. Juhlien jatkoille Kappeliin Marko ja Maria lähtivätkin yhdessä, ja seuraavana aamuna romanssista huhuttiin Ruotsia myöden." Eli eiköhän ministerilläkin ole ihan hyviä kokemuksia jatkoajalta ;)

Käyttäjän JuhaManninen kuva
Juha Manninen

Melko käsittämättömältä tuntuu tuo, että erittäin vapaan täysperävaunulla omaankäyttöön maahantuontipolitiikan rinnalla harjoitetaan kiristyvää, maksimissaan 4cl kerralla, ei humaltumistarkoitukseen, tarkasti valvottua anniskelupolitiikkaa. Yksittäiset lestin heittäjät tuntuvat pärjäävän jo nyt paremmin, kuin monet ravintoloitsijat. Se päättäjä joka saa perustelluksi edes jollakin tavalla, mikä järki tuossa on kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti on kyllä fakiirien fakiiri.

Käyttäjän AkiAntman kuva
Aki Antman

Erityisesti nykyisessä taloustilanteessa on täysin edesvastuutonta tuhlata maamme johdon ja virkamiesten aikaa tällaisen asian selvittelyyn. On selvää, että muutoksella ei voi olla merkittäviä positiivisia terveys- tai talousvaikutuksia. Samanaikaisesti on hyvin mahdollista, että Antin esittämät negatiiviset vaikutukset toteutuisivat. Suomessa on jo muutenkin vähintään tarpeeksi holhousta ja sääntelyä, mutta liian vähän tilaa uudenlaisille toimintamalleille.

Tällä hetkellä kaivattaisiin innovatiivisia toimenpiteitä, joilla Suomi saadaan nousuun ja suomalaiset voimaan ja jaksamaan paremmin. Toivoisin, että arvon ministeri työryhmineen keskittyisi kohentamaan maamme kilpailukykyä ja ihmisten hyvinvointia populistisen pelleilyn sijaan. Jos jotain muutoksia halutaan tehdä, kannattaisi aloittaa kattavalla tutkimuksella ravintola-alan aukioloaikarajoitteiden ja muiden säännösten purkamisesta.

Käyttäjän AnttiKurki kuva
Antti Kurki

En pysty painottamaan tarpeeksi kuinka tärkeätä on jakaa tämä kirjoitus kaikille ystäville, tutuille ja samanmielisille ihmisille. Tässä päätetään nyt Suomalaisen ravintola ja matkailuelinkeinon kilpailukyvystä ja työpaikoista. Itse ainakin haluaisin juhlia silloin kun itse haluan ja tukea Suomalaista yrittäjää.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Hyvä Kurki, Olet niin oikeassa tässä. Uskallan väittää, että myös ulkomaalaisten turistien silmissä maamme vetovoima laskisi, jos paikkamme menisivät aikaisemmin kiinni. Lisäksi nuorilta alalle pyrkiviltä vähenisi olennaisesti harjoittelupaikkoja. Ymmärrän myös, ettet tarvitse politiikkoja päättämään koska saat juhlia! Kiitoksia tuesta, tätä taistelua ei voiteta vaikenemalla.

Käyttäjän JaniSaarinen kuva
Jani Saarinen

Mahtaisikohan ravintolan parin tunnin aukioloajan pidennys yökahvilana rajoittaa humalaista käyttäytymistä kaupungilla ja antaa aikaa selvitä ennen kotiin lähtöä. Samalla taksiruuhkat vähenesivät ja työllistäisi kuitenkin enemmän takseja helpomman saatavuuden ansiosta. Ei enää pitkiä taksi ja grillijonoja joissa tappeluita syntyy kun ihmisiä on yhtäaikaa paljon samassa paikassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielestäni erittäin kokeilun arvoinen idea. Ainakin se toisi taas lisää työpaikkoja!

Käyttäjän PaiviRoikoOsVaismaa kuva
Paivi Roiko OsVaismaa

Itse Hotelli -ja Ravintola-alalla 15 vuotta, kolmessa eri Euroopan maassa työskennelleenä, jaan Antti Raunion ihmetyksen ja huolen. Vaikka olen alaa sittemmin vaihtanut yhdyn edellisten kirjoittajien huoliin työllisyydestä ja turvallisuudesta.
Pidän Mara -alaa nuorten työllistäjänä erittäin tärkeänä. Harva muu ala mahdollistaa suorittavan työn tekemmisen esim. 2x/kk ilman varsinaista koulutusta. Itse suoritin AMK tutkinnon tehden töitä samalla yökerhossa. En syrjäytynyt, en. Sen sijaan sain ystäviä, toimeentulon, maksoin verot ja suoritin vielä tutkinnon. Opimpa paljon myös alkoholikulttuurista.
En tällä(kään) taustalla väitä olevani asiantuntija, mutta ihmettelen suuresti miksi asiantuntijat eivät ole päättämässä asioista?!? Miksi ei Mara ole pöydässä? Tekeekö ministerin työryhmä töitä laput silmillä, ottamatta kaikkia lukuja huomioon!?! Nyt alan ymmärtää usein kuullun 'parhaan tietämyksemme mukaan' lausahduksen. Eli pidetään huoli, ettei tiedetä tarpeeksi ja vannotaan tekevämme parhaamme?
Herätys ja haloo! Suomi on tehokas vasta kun päätöksiä tekevät asiantuntijat.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti näin on päässyt alallamme käymään useaan otteeseen. Ei haluta kuulla ammattilaisten näkemyksiä asiasta. Tupakkalaki oli sinänsä hyvä uudistus, mutta itse keksisin alalla olleena siihen monta pientä hienosäätö. Esim. kieltoa alkoholijuomien viemisestä tupakkakoppiin perusteeltiin sillä, että henkilökunta altistuisi savulle kun he joutuisivat hakemaan tyhjät tuopit pois sieltä. Emmekö olisi voinut vain sitten kieltää tyhjien tuoppien jättämisen tupakkakoppiin? Happy hour -markkinointikiellon seuraukset tajusivat kaikki muut pl. lakia valmistelleet/säätäneet henkilöt. Lupaan lopettaa alalla, jos joku pystyy osoittamaan tuon kiellon pelastaneen/parantaneen enemmän kuin yhden (poikkeus vahvistaa säännön) henkilön alkoholismilta.

Käyttäjän AkiKujala kuva
Aki Kujala

Oikeassa olet Antti , kyllä olisi ulkomaalaiset vieraat ihmeissään kun ravintolat menisivät vieläkin aiemmin kiinni , Jo nyt on eroa huomattava kun vertaa etelä eurooppaan ravintola kulttuuriin . etelä euroopassa ravintolat on käytännössä auki niin kauan asiakkaat siellä viihtyy , Juoppoja ei ole näkynyt ( olen pitkään asunut ulkomailla ) eikä ongelmia liika juonneiden kanssa ole tullut vastaan eli ei se seikka ainakaan ole kiinni aukioloajoista . Hienoa kun joku jaksaa "taistella " oikean asian puolesta . Tsemppiä Antti

Käyttäjän JuhaKuokkanen kuva
Juha Kuokkanen

Hyvä puheenvuoro Antti.

Kannattaa muistaa, että vain kymmenisen prosenttia alkoholista liikkuu Suomessa valvotun ravintola-anniskelun kautta. Yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta pyrkiminen tuon prosentin edelleen pienentämiseen ei ole millään järkeenkäyvillä syillä perusteltavissa.

Käyttäjän JussiForsman kuva
Jussi Forsman

Kiitos Antti ja kommentoijat.

Laitoithan myös emailin ministerille, jotta saat vastauksen?
Toivon että asia otetaan vakavasti.
joskus pitäisi avata keskustelu myös anniskeluluvattomista juhlapaikoista.

Käyttäjän AriPihlstrm kuva
Ari Pihlström

Hienoa, että yrittäjä näin haluaa kantaa yhteiskunnallisen vastuun kansanterveydestä, järjestyksenvalvonnasta ja haluaa vielä valvoa missä se nuoriso 18-35v haluaa viettää aikaansa. Jos hänen 35 vuotias asiakas ei tiedä miten äänensä saa kuuluviin niin huh huh... Tämä on kuitenkin aika yksioikoinen näkökulma. Olisin asiakkaana(kin) toivonut enemmän sitä "muuta annettavaa näkökulmaa"? Markkinat ja kulutustottumukset muuttuvat ja ovat muuttuneet. Kalliit yökerhot eivät enää vedä kuin suurimmissa kaupungeissa pienessä maassamme.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Ari, suuret yökerhot vetävät ihan mukavasti ainakin niillä paikkakunnilla, jossa me toimimme. Yli 50 000 asiakaskäyntiä viime viikollakin on varmasti osoitus tästä. Hiukan jengi tulee meidän liiketoiminnan kannalta myöhään, kuten on tullut vuoden 2008 happy hour muutoksen jälkeen.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Pitää toisaalta muistaa, ettei kukaan jaksa olla yhdessä paikassa niin montaa tuntia, joten on paljon luontevampaa liikkua baarien kautta yökerhoihin. Eli jos sitä aikaa halutaan pidentää niin ihmisten pitäisi saada olla viihteellä jonnekin viiteen tai kuuteen saakka kuten Keski-Euroopassa. Yökerhot voisivat avautua vasta klo 24. Silloin voisi käydä dinnerillä, baarikierroksella ja yökerhossa. Mitä aikaisemmin kansalaiset menevät yökerhoihin niin sitä huonommin pienillä baareilla menee ja sitä tylsemmäksi aika käy lopulta siellä yökerhossa.

En ymmärrä ollenkaan keskustelua tässä yhteydessä kansanterveydestä. Onhan paljon ihmisiä, jotka eivät treenaa ja syövät liikaa, sekään ei ole terveellistä. Moni ihminen elää epäterveellisesti ja jostain syystä alkoholista tehdään se ongelmallinen asia, mutta muista paheista ei. Varsinkin oluet ja viinit, joita monissa maissa ei edes kutsuta alkoholiksi, vaan elintarvikkeiksi, ovat jostain syistä täällä joutuneet kritiikin kohteeksi, vaikka niissä ei ole mielestäni mitään pahaa. Päin vastoin niissä on kohtuudella käytettynä positiivisia terveysvaikutuksia ja ainakin osa niistä on erittäin hyvänmakuisia. Olennaisinta baareissa ja yökerhoissakin onkin se, että valikoima olisi laaja ja monipuolinen sekä se, että juomat tarjoiltaisiin oikeantyyppisistä laseista. Muuten se kiusaus jäädä kotiin hyödyntämään omaa olutkellariaan kasvaa liian suureksi.

Suomessa on valitettavasti vallalla ajattelu, jossa pienen ryhmän teoista laitetaan koko kansa kärsimään. Sama juttu on ylinopeuksien ja promillerajojen suhteen. Kiristetään holhousta ja kaikkia kriteerejä kaikilta sen takia, että joku pieni porukka hölmöilee. Mielestäni pitäisi hyväksyä se, että osa kansasta käyttää väärin alkoholia ja antaa heidän juoda niin paljon kuin tahtovat ja jättää muut ihmiset rauhaan eli he, jotka osaavat nautiskella kohtuudella, vaikka sitä juomaa olisi kuinka paljon kaapissa. Muussa tapauksessa olemme kohta tilanteessa, että täältä muutetaan yhä suuremmassa mittakaavassa ulkomaille, kun ihmiset eivät enää jaksa sitä jatkuvaa negatiivista kierrettä, minkä lainsäätäjät ovat laittaneet liikkeelle. Yhteiskunnan asenne on täysin väärä, kun ei anneta yksilöille mitään kokonaisvaltaista vastuuta, vaan yritetään viranomaispäätöksin määritellä hyvin tarkasti, mikä on ainoa oikea tapa elää. Tulee hyvin nopeasti mieleen, että suomettumisen ajasta ei ole opittu yhtään mitään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Asioilla on aina monta puolta. Antti Rauniolla on oma lehmä ojassa, koska hän ansaitsee ravintoloilla. Rauniota ei kiinnosta aidosti muu kuin raha. Eikä tästä ole häntä moittiminen. Se, joka härjillä ajaa, se härjistä puhuu vanhat roomalaiset sanoivat.

"Holhoaminen" on termi, joka kovasti kiinnostaa. Mitä sillä oikein tarkoitetaan? Onko se kaikkea mahdollista kuviteltavissa olevaa kauheutta, hirvittävyyttä ja typeryyttä?

"Vapaus" kiinnostaa terminä myös. Tarkoitetaanko sillä sitä tilaa, jossa jokainen meistä voi tehdä ihan mitä haluaa ilman yhteiskunnan puuttumista tekoihin?

Raunion näkökulma koskee hänen ravintoloitaan ja niiden menestystä tässä ja nyt. MaRassa jaetaan hänen näkemyksensä varmasti. On hyvä, että Raunio on lähettänyt viestinsä ministeri Marialle. Nyt työryhmä tietää MaRan mielipiteen, jonka he taatusti tiesivät entuudestaankin. Eihän MaRalla ole ollut uutta sanottavaa pariin kymmeneen vuoteen.

Muut keskustelijat kuin Raunio voisivat ajatella vähän laajemminkin. Esimerkiksi vaikka siitä näkökulmasta, että me veronmaksajat maksamme alkoholinkäytön seuraukset. Niitä on paljon ja ne ovat ikäviä sekä kalliita.

Joku taisi mainita, että alkoholin saatavuus vaikuttaa kulutettuun määrään. Näinhän se on tutkimusten mukaan. Toinen tärkeä tekijä on hinta.

Minua ihmetyttää tuo kauhea halu saada olla auki kello neljään tahi vielä myöhempään. Miksi? Eipä seuraava päivä ole miellyttävä eipä. Hienointa olisi, mikäli voitaisiin palata menneisyyteen. Valtaosa ravintoloista kiinni kello 01 ja yökerhot 02 sekä jotkut harvat 04. Esijuominen kotona vähemmäksi ja kulutus ravintoloissa suuremmaksi.

Mutta eihän tämä käy. Mitä ne ulkomaalaisetkin ajattelisivat siis ne kaikki muutamat, jotka nuokkuvat yökerhoissa tappiin saakka? Vai onko heitä?

Käyttäjän TeroFubarNousiainen kuva
Tero Nousiainen

Kerros nyt sitten mitä sellaisia seurauksia yökerhojen aukiolosta tulee mitä ei tule muutenkin? Nahinat taksijonoissa johtuvat hyvinkin pitkälti ruuhkautumisesta, joka johtuu taas kaikkien paikkojen kiinnimenemisestä samaan aikaan. Mikäli aukiolot vapautettaisiin, tätä ongelmaa ei olisi.

Tuo vapauteen kohdistuva kommentti on älyvapaa- suomessa on laillista käydä ravintolassa ja nauttia alkoholia kun on täysi-ikäinen. Jos aikuisille pitää lakisääteisesti keksiä kotiintuloaikoja, on se holhoamista ja kansalaisen aliarviointia. Jokainen on vastuussa itsestään eikä mikään estä tälläkään hetkellä aamujatkojen pitämistä kotona ja jälleen aamuyhdeksältä kippolaan menoa. Erona on, että tällä hetkellä tuo ei luonnollisestikaan ole valvottua eikä se tuo verorahoja tai työtunteja mihinkään.

Pahimmat känniurpoilut johtuvat siitä, kun tullaan 02-> baariin josta jonotetaan vielä jonkin aikaa ja sisälle päästyä hokataan, että nyt on kiire ja pitää saada nopeasti känni päälle kun valomerkki tulee 3.30. Mitäs jos se ei tulisikaan? Kenellä sitten on kiire? Onko henkilökunta jotenkin kykenemätöntä valvomaan anniskelua ja käytöstä 03.30 jälkeen?

Mikä pakko raflat on tyhjentää väkisin puolessa tunnissa pihalle- onhan se täysin selvää, että jos helsingin keskustan kaikki yökerhot tunkevat sen 10 000 juhlijaa kerralla pihalle niin kyllä sieltä aina löytyy muutama älykkö jotka eivät osaa käyttäytyä. Luku oli muuten hatusta heitetty, todennäköisesti se on isompi. Ongelma tällä tyylillä vain ulkoistetaan jo valmiiksi aliresursoidulle järjestyspoliisille.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Erland, omaat ainut laatuisen kyvyn lukea ajatuksiani. Annan kumminkin sinulle neuvon, älä vaihda päivätyötä ;) Luonnollisesti itseäni kiinnostaa myös taloudellinen puoli tässä asiassa, muttta kyllä mua tosissaan ottaa päähän myös tämä holhoaminen. Eli et täysin osannut lukea ajatuksiani!

Mitä tulee taloudelliseen puoleen, niin tässä asiassa se kiinnostaa hiukan laajemmin kuin pelkän oman lompakon kannalta. Voisitko ystävällisesti kertoa kuinka kansantalouden/terveyden kannalta on edullisempaa asiakkaiden jäädä kotiin valvomattomaan tilaan nauttimaan mahdollisesti verovapaata viinaa kuin tulla yökerhoon?

Hienoa, että haluat palata menneisyyteen. Menneisyydessäkin osa yökerhoista sai olla auki klo 04:00. Menneisyyteen palaaminen vaatisi koko ketjun muutosta: olut pois R:ltä, Alkot kiinni 16:00, ruokaravintolat 22:00, pubit 00:00 ja yökerhot 02:00 (harvat ja valitut 04:00).

Samuli Mikkola

"Joku taisi mainita, että alkoholin saatavuus vaikuttaa kulutettuun määrään"

Tuo ei ole vain oikea mittari, koska oikea mittari on vaikuttaako saatavuus ongelmakäytön määrään. Jos ei-ongelmakäyttäjä ei jaksa hakea saunakaljaansa kun sitä ei saa, sillä ei vielä ongelma mihinkään katoa tai parane.

Käyttäjän EmiliaViitikko kuva
Emilia Viitikko

Uskon myös että, jo ennestään ylityöllistetty, poliisi saisi olla repimässä ja hätyyttelemässä juhlioita joiden mielestä ilta loppuu liian nopeasti ja näin jatkavat kadulla juhlimista. Juhlat jatkuvat kaduilla missä sitten ilman valvontaa tapeltaisiin, juopoteltaisiin, rikotaisiin paikkoja, sotketaisiin ja häiritäisiin muita?? Yökerhossa sentään on selkeät säännöt ja valvovat työntekijät. Poliisi ei ehdi jokapaikkaan.

Antakaa nyt ihmisten juhlia kun haluavat. Suomalaiset ovat muutenkin niin vetäytyvää kansaa. Yökerhot ovat loistava paikka tavata uusia ihmisiä, viettää juhlapäiviä ja ottaa rennosti. JOs ihminen tekee 35-50h/vko töitä suuriman osan elämästään niin eikö hän ole myös ansainnut sen että saa rentoutua viikonloppusin ja tanssia kavereiden kanssa aamuyön pikkutunneille asti?

Käyttäjän TimppaNyyssnen kuva
Timppa Nyyssönen

Toivottasti edes joku noista vaaleilla valituista toimijoista lukee tämän asiallisen keskustelun ja vie asiaa jollakin tasolla eteenpäin tuonne ministeriön tietoon.

Lasse Laaksonen

Juopot kotio kello 24. Muutama klubi auki klo 2.
Taksitappelut loppuu sillä, että dösat, sporat, metrot ja junat ajaa tarpeeksi klo 3 saakka.
Snagaritappelut loppuu siihen, että raflat ruokkivat asiakkaansa kylläisiksi.

Miksi ihmeessä alkoholistien pitäisi tehdä Suomesta jokin etelän yökyöpeliparatiisi? Paljon parempi on aasialainen early-to-bed, jossa klo 23 lopetetaan bailut ja mennään maate.

62-vuotiaalla kokemuksellani tiedän, että ehtii bailata hyvin, kun alkaa klo 18 ja lopettaa 23.

Ehtii myös dokata ja maksaa veroja. Ennen kaikkea ehtii nukkua.

Lalli - kirveellä on töitä.

Käyttäjän JaniSaarinen kuva
Jani Saarinen

Lasse, eikös tuo aikaistaminen tuo alkoholin käytön lasten silmiin kun porukka joisi jo päivisin?

Lasse Laaksonen

Jani,

Sinulla on oletus, että porukka joisi. Sivistyneet ihmiset ottavat pari paukkua joskus. Saattavat olla vapaallakin naughty boy/girl -linjalla ja lähtevät kotio viimeistään klo 23. Lapset tietysti nukkuvat klo 2130.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Tervehdys Lasse, Koska olet viimeksi vieraillut yökerhossa? Totuus on se, että nuoriso käyttää alkoholia kaikkien tutkimusten mukaan viisaammin kuin me hiukan varttuneemmat. Alkoholisteja yökerhosta on hankala löytää, kyllä he ovat yleensä vetämässä kotona nupit kaakkoon 6-10 kertaa halvemmalla tuonti tavaralla. P.s. itse en muista koska olisin ehtinyt lähteä töistä ennen klo 19:00? P.p.s. Bilettäminen on keskittynyt pitkälti viikonloppuihin. Itse olisin valmis sulkemaan viikkopäivisin klo 02, jos saisimme olla auki myöhempään pe & la.

Lasse Laaksonen

Suomalaisessa yökerhossa vuonna 2011, taksikuskin roolissa erikoistilanteessa.

Kathmandussa ja Bangkokissa varsinaisena asiakkaana yhtenäänkin. Niissä on muuten jännä ero Suomeen verrattuna: Ei tartte olla kännissä kuin sika. Kukaan ei ole aggressiivinen. Voit olla minkä ikäinen tahansa aikuinen, ilman erottelua, että tänne vain punaisilla kummitossuilla, tänne nahkaliivissä. En tarkoita bordelleja.

https://docs.google.com/open?id=0B2Pun0WvRp-bM20xV...

Käyttäjän NellaAarnio kuva
Nella Aarnio

Mulle opetettiin koulussa, että Suomi on demokratia, ei holhousyhteiskunta.

Lauri Niemi

Demokratialle (varsinkin edustukselliselle kuten meillä) on luonteenomaista kehittyä holhousyhteiskunnaksi. Kas, jos enemmistö saa päättää kuinka asiat tehdään, jo vain aletaan huolestua siitä mitä muut tekevät ja säätää jonkinnäköistä rajoittavaa ukaasia. Sitten vaihtuu valta, ja uusia valtaantulleita kiinnostaa aivan muut asiat. Lisää ukaaseja mutta eri aiheesta. Lisää lakeja, lisää virkamiehiä ja sitä myöden lisää veroja. Ja tätä karusellia jatkuu koska ihmisillä on käsittämätön hinku päättää muiden puolesta kuinka näiden tulisi elää tai päättää että mähän tartten sitä ja tätä, maksakaas nyt mun puolesta, ette kai selliin halua.

Edustuksellinen systeemi lisää ongelmia entisestään, kun poliitikoiden lobbaamisesta tulee kannattavaa. Mitä suurempi valta poliitikolla, sen parempi. Hyvä mun on vaikka Suomessa lobbata parilla millillä jokin asia läpi jos saan siitä millin tai puolikin vuodessa erilaisina kilpailuetuina uusien lakien torpedoidessa kilpailijat. Keskivertoihmiselle tämä maksaisi suomessa pari euroa vuodessa. Ei ihmiset nouse massoittain barrikadeille kahden euron tähden. Voi hyvin kuvitella millaiset mittasuhteet ilmiö saa Brysselissä (tai Washingtonissa) josta hallitaan kokonaista mannerta ja joiden tekemisistä ei täällä tiedetä mitään. Puhumattakaan sitten tällaisten mannertenhallitsijoiden vieraantumisesta kansasta ja normikansalaisen vaikutusmahdollisuuksista moisissa byrokratiahornissa.

Käsi ylös, kuinka moni on tietoinen että 2000-luvun puolenvälin paikkeilla Brysselissä pistettiin maatalousministerien kokous pohtimaan ohjelmistopatentteja että ne saataisiin keploteltua läpi?

Käyttäjän StinaTheqvist kuva
Stina Theqvist

Uuden alkoholilain ympärillä käytävät keskustelut ovat valitettavan kaukana todellisista ongelmista. Maran mukanaolo lain valmistelussa on ehdottoman tärkeää.

Käyttäjän SanttuKhknen kuva
Santtu Kähkönen

Tuohon voisi kai myös lisätä, että juomiskulttuurin aikaistuminen ei täällä Japanissa ole vienyt asiaa ainakaan parempaan suuntaaan.

Japanissa tosin aikaistajana ei ole laki, vaan joukkoliikenteen kulkemattomuus n. 23:30-05:00 välisenä aikana. Tätä ennen on siis lopetettava juominen jos tahtoo päästä kotia.

Tästä syystä japanilaiset (ja ulkomaalaiset) suuntaavatkin juomaan jo monesti suoraan töistä ja kittaavat viinaa viimeisen junavuoron lähtöön asti. Asiasta ei niin toivottavan tekee erityisesti se, että tämä "mahdollistaa" seuraavana aamulla töihin menemisen. Ei siis ole mitään estettä juoda useampanakin arkipäivänä kohtalaisenkin reippaasti (joka on yllättävän yleistä täällä) ammatista riippumatta.

Myös monesti tässä käy niin, että tulee juotua muutama liikaa ja siten missattua se viimeinen junavuoro. Siinä tapauksessa on vain muutama vaihtoehtoa jäljellä, mm.:

* maksettava maltaita, että pääsee taksilla kotia.

* etsittävä mikä tahansa paikka jossa yöpyä (manga-kahvila, karaoke, kapselihotelli, hostelli, hotelli, love-hotelli, jne.) aamuun asti ja mennä sitten suoraan töihin (käymättä kotona).

* jatkaa juomista aamuun asti karaoke-baareissa ja lopulta mennä töihin kännissä tai ottaa sairaslomaa. Paikallisissa karaoke-baareissa onkin (jostain kumman syystä) yleensä juuri välillä 23:30-05:00 edullisinta aikaa. Esim. paikallisen Karaoke-baarin 15-20 euron tarjoukset, joissa 24:00->05:00 välillä voi juoda ja laulaa niin paljon kuin haluaa.

Ei tämä rehellisesti sanottuna ainakaan minusta kuulosta paremmalta suuntaukselta...

Käyttäjän JohannaVuori kuva
Johanna Vuori

Työllistymisestä sen verran, että itselleni ravintola duunit ja etenkin yökerhotyöt ovat mahdollistaneet nyt kahden tutkinnon suorittamisen. En usko, että olisin selvinnyt tutkinnoistani tavoiteajassa ja nälkiintymättä, ilman mahdollisuutta ansaita itselleni toimeentulo pääasiallisesti vain tekemällä töitä viikonloppuisin.

Suomessa valitettavaa on se, että pelkillä opintotuilla on mahdotonta elää normaalia elämää. Valtion kanta asiaan on se, että opiskelija voi ottaa opintolainaa ja sillä kompensoida elämänsä kustannuksia. Ongelmana on se, että opintotuet ja lainat yhdistettynäkin opiskelijat joutuvat elämään hyvinkin askeettista elämää, jotta rahat riittäisivät.

Tekemällä töitä yökerhoissa olen mahdollistanut itselleni terveellisen ruokavalion ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet, jotka uskon vaikuttavan suoraan siihen, että olen jaksanut käydä luennoilla ja tehdä töitä kouluni eteen. Yökerhoissa työskentely jättää opiskelijalle myös riittävästi aikaa suorittaa opintoja. Toista on olla läheisen K-marketin kassalla 4h illassa, 5 iltaa viikossa. Yökerhoissa työskentely mahdollistaa samat taloudelliset edut, mutta vain murto-osalla tunneista. Aukioloaikojen supistaminen ja jatkoaikalupien evääminen vie tämän mahdollisuuden pois.

Kuka korvaa hävityt työtunnit osa-aikaisille työntekijöille jos aukioloaikoja supistetaan?

Käyttäjän ValtteriMkel kuva
Valtteri Mäkelä

Antti puhuu asiaa!

Ikävää, että alkoholista on tullut entistä enemmän se suuri "peikko". Nykypäivän keski-ikäiset kun ovat nuoruudessaan päässeet vapaasti rellestämään ilman sen suurempia rajoituksia, niin nytkö sitten on se hyvä hetki paapoa nuoria ja rajoittaa heidän elämäänsä.

Oma mielipiteeni on se, että tässäkin kohtaa voisivat päättäjät miettiä missä ne ongelmat kyseisen tuotteen kanssa ihan oikeasti ovat ;) Valvotussa ja säädellyssä anniskelutoiminnassa ne eivät ainakaan ole.

Käyttäjän JouniSaaristo kuva
Jouni Saaristo

Tämän saman kaavan mukaan sitten seuraavaksi jätetään ns. asiantuntijapuoli pois kun laaditaan uusia lakeja tai säännöksiä. Puolustusvoimien uusi Puolustusbudjetti sekä Puolustusstrategia: Puolustusvoimien poisjättäminen. Uusi tieliikennelaki: jätetään ulos kaikki liikenteenammattijärjestöt sekä liikenneministeriö. Laki terveydenhuollosta: terveydenhoitoalan ammattilaiset pois. Palo- ja pelastuslaki: Eipäs kysytäkkään palo- ja pelastusalan ammattilaisilta... Seuraavaksi kun tarvitsen autooni remonnttia en kysykkään autokorjaamosta, menenpä kysymään apteekista... Tajusiko kukaan pointtiani...

Käyttäjän KristiinaMerilinen kuva
Kristiina Meriläinen

Taksinkuljettajana olen ehdottomasti aukiolojen vapauttamisen puolesta. Tällä hetkellä se "taksiruuhka" kestää noin kello 02-04.30, kyse on siis 2,5 tunnista. Mitä ehtii tuossa ajassa? Tuossa ajassa ehtii yksi taksi ajamaan n. 8-10 asiakasta max. 3 kilometrin päähän. Mikäli matkat ovat pidempiä, asiakasmäärä on luonnollisesti vähäisempi. Illan tienestit muodostuvat suurelta osin juuri tuon 2,5 tunnin tehokkuudesta. Mikäli ravintolat saisivat pitää ovensa auki pidempään, olisi myös asiakasvirta taksitolpille "porrastettua", jolloin massiivisilta taksijonoilta säästyttäisiin ja kuljettajien "tehokas" työaika pitenisi, jolloin yksi auto kuljettajineen ehtisi ajamaan useamman asiakkaan määränpäähänsä. Taksin ajovuoro viikonloppuöinä on monta kertaa jopa 10 tuntia, näin saataisiin hyödynnettyä tätä pitkää vuoroa tasaisemmin ja "tehotuntien" määrä kaksin- jopa kolminkertaistettua. Voisin veikata, että sekä asiakkaat, että kuljettajat olisivat tyytyväisempiä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Loistava saada kommentteja myös muiden alojen edustajilta. Toivoisin myös poliisien ja muiden avoimia näkemyksiä tähän asiaan. Nythän kommentointia virkavallan puolelta ovat hoitaneet johtajat, jotka eivät ole itse olleet kentällä enää vuosiin.

Atte Peltomäki

Poliisijohdon kenttäkokemusta suurempi pulma ovat johdon suorat kytkökset ministeriöön, josta mielipiteet sanellaan.

Käyttäjän AkiVkev kuva
Aki Väkevä

Alkoholin väärinkäyttöä ei saada kuriin rajoituksilla. Asenteiden pitää muuttua. Biletys kuuluu suurimmalla osalla vaiheeksi ihmisen elämässä(ei räsäsillä), mutta sen ei ole tarkoitus jäädä päälle. Pilliä suuhun maanantaiaamuisin + aitoa välittämistä ongelmaisista. Työpaikoilla asiat pöydälle ja varoitusten jälkeen hoitoon. Näin saadaan tuloksia. Mutta painotan, että jokainen ansaitsee vähintään kaksi varoitusta alle.

nimimerkillä "Kyllä mä aina duunini hoidan."

Käyttäjän KauriSalonen kuva
Kauri Salonen

Miksi alamme etujärjestöä EI kuunneltaisi tällaisen alkoholilakia koskevan valmistelun yhteydessä? Kuka tietäisi paremmin, miten asiakkaat käyttäytyvät kuin alan ammattilaiset? Miksi emme luottaisi tai vähintään kuuntelisi ammattilaisten näkemyksiä? Nyt riittää tämä "me tiedetään paremmin" -ajattelu ja holhous. HERÄTYS!!!

Martti Laines

' aukioloaikojen muutoksella ei varmasti kasvatettaisi muita asioita kuin suomalaisen palvelualan työttömyyttä, kotiväkivaltaa, '

Kirjoittaja moittii ministeriä omaa etuaan tuntemattoman kansan holhoamisesta. Kuitenkin kirjoittaja näkee kotiväkivallan listallaan heti toiseksi tärkeimmäksi lieveilmiöksi aukioloaikojen
kiristyessä. Tyhmä kansa siis tarvitsee kuitenkin holhousta, yökerhossa.

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Kaikenlaisia MaRisijoita. Vai pitäisi yökerhoyrityksen päästä osallistumaan alkoholipoliittiseen valmisteluun. En ymmärrä koko asiaa muuten kuin että heillä on niinsanotusti oma lehmä ojassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Matti, pitää täysin paikkansa, että on oma lehmä ojassa. Demokratiassa on kuitenkin ihan normalia, että myös niitä osapuolia kuullaan, joita asia koskee.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Martti, en ole priorisoinut asioita millään tavalla tärkeysjärjestykseen. Missä kohtaa moitin ministeriä? Itsehän en edes tiedä Ministeri Guzenina-Richardsonin kantaa tuohon aukioloaikojen supistamiseen liittyen. Asiakkaiden turvallisuudesta huolehtimista en myöskään rinnasta holhoamiseksi.

Matti Piilinen

Ajat eivät ole muuttuneet. Jos kaikki Suomen järvet.....elellä kelpaisi. Viinaa pitää saada kellon ympäri.Tiedän tämän omakohtaisten kokemusten perusteella ja toivon, että oma jälkikasvuni olisi sen verran fiksumpaa, että alkoholin nauttiminen esim klo.18sta 24.een riittää. Kävin juuri viime viikoloppuna paikallisessa katsomassa artistia, jota en ennen ollut nähnyt, enkä nähnyt nytkään. klo.00.30 pääesiintyjää ei ollut vielä näkynyt lavalla.Selvää vedätystä ravintolan puolelta. Enemmistö asiakkaista oli huomattavan "jurrissa" tai poistunut kyllästyneenä odottamaan. Mutta ei hätää Ulkopuolella oli yövuoro jonottamassa sisäänpääsyä. Kysymyksessä on ainoastaan myynnin maksimointi. Oikein naurattaa lueskella Antti Rainion murheesta, mitä kamalaa siitä seuraakaan jos viinaa ei ole tarjolla 24/7.
Vaikka elämmekin nyt niin liberaalissa Suomessa,jossa jokaisella on vain oikeuksia eikä lainkaan velvollisuuksia, ehkä pienet rajoitteet määrätyissä asioissa ovat kuitenkin paikallaan.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Ite tykkäisin et yökerhoissa aktiivinen aika olisi vähän aikaisemmin. Esim. 22-02.
Luulis, että siihenkin olis jotain muita keinoja houkutella ihmiset paikalle aikaisemmin kun halpa alkoholi.
En keksi mitään syytä miks ihmiset ei vois tulla yökerhoihin paria tuntia aikaisemmin.
Ainut syy on, kun muutkaan ei tuu ennen 24.

Tapio Neva

Silloin kun ravintolat suljettiin kello 24, kello 01 tai 02, oli mahdollista se, että sinne kannatti mennä jo kello 21.

Nyt kun ravintolat ovat auki 04:äään, ei ennen kello 24 kannata mennä minnekään.

Toisin sanoen ravintola-aikaan menee aivan turhaan 4 tuntia eli puoli työpäivää hukkaan.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

No esim. lauantaisin on aikaisemmin muuta tekemistä. Jos käy kaupassa, pidemmän lenkin juoksemassa, syö sitten lounaan, katsoo päivän ja illan Bundesliga-ottelut, niin kello saattaakin olla jo 21. Sen jälkeen suihku ja valmistautuminen, käy jossakin syömässä, sen jälkeen parissa baarissa oluella niin se kello on jo helposti jotakin 01, jolloin voi hakeutua yökerhoon. Viime lauantaina kävin pitkästä aikaa Helsingin yössä ja olin yökerhossa siinä puoli kahden pintaan, vaikka oli ollut hyvinkin intensiivinen päivä. Jos sunnuntaina ei tarvitse herätä aikaisin niin miksi lauantai-iltana pitäisi mennä ulos aikaisin. Harvat ihmiset varmaan istuvat koko lauantain ennen sitä ulosmenoa kotona tumput suorina odottamassa, koska pääsisi lähtemään. Ihmiset ovat kiireisiä.

Pekka Iiskonmaki

Matti Piilinen:
Oikein naurattaa lueskella Antti Rainion murheesta, mitä kamalaa siitä seuraakaan jos viinaa ei ole tarjolla 24/7.
Vaikka elämmekin nyt niin liberaalissa Suomessa,jossa jokaisella on vain oikeuksia eikä lainkaan velvollisuuksia, ehkä pienet rajoitteet määrätyissä asioissa ovat kuitenkin paikallaan.

Muissa maissa on asia ratkaistu siten, että omistaja saa päättää milloin pitää yritystään avoinna. Tuntuu hyvin luonnolliselta, että isäntä on herra talossaan.Vai saako tämä Antti Raunion yritys jotain erityistukea valtiolta? Jos ei saa, niin sitten pitää minullakin olla oikeus määrätä Matti Piilisen nukkumaan meno ja ruokailuajat.

Matti Piilinen

Mielipide tuokin ja vielä mielenkiintoinen.Vastaan, kunhan löydän yhteyden valtion tuille, minun nukkumaanmenolle ja ravintoloiden aukioloajoille. Mutta kerroppas sinä minulle parahin Pekka, missä maissa olet viettänyt aikaasi ravintoloissa?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Aloin juuri miettimään olemmeko saaneet mitään tukea valtiolta? Tulin siihen tulokseen, ettei NPG ole saanut koskaan euroakaan tukea valtiolta. Toisin kuin esimerkiksi varustamot, jotka rakennuttavat noita verovapaita kelluvia bilekeita/viinakauppoja (laivoja) esimerkiksi ympäristötuen turvin. Samat työmiehet rakentavat yökerhoja meille ilman sen kummempaa tukea. Muutama tytäryhtiömme on saanut pientä työllistämistukea aikoinaan, kun ne ovat ottaneet kouluista oppilaita työharjoitteluun (nyt puhutaan maksimissaan kymppitoinneista).

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Yksi vaihtoehto olisi siirtää aukioloajoista päättäminen kuntatasolle. Tämä olisi siksi loogista, että tällä hetkellä haittoihinkin reagoidaan pääosin kuntatasolla. Joku kunta pistäisi baarit kiinni jo kymmeneltä, joku antaisi bailabailan jatkua aamuun asti. Lisäisi mukavasti myös kuntien välistä diversiteettiä.

Pekka Iiskonmaki

Ainoa vaihtoehto on aukioloajoista päättäminen omistajalla tai operatiivisella johdolla. Kaikki muu on yrityksen sisäisiin asiohin puuttumista ilman omistusoikeutta ja taloudellistavastuuta. Se on mielivaltaa.
Nykyisin perätään vastuullisuutta valtion taholta. Minua kiinnostaa mitä se tarkoittaa? Ravintolapisneksestä saa päättää melkein ylioppilas ja lääkäri, joilla on vain poliittinen vastuu. Ei taloudellisesta vastuuta. Haloo!
Kai nyt joku roti pitää olla holhouksessakin.

Matti Piilinen

sama veivari
Kauffer Oy konkursissa ja nyt uusi viritelmä . Kannattaa kiertää kaukaa.
Kuulostaako tutulta?????

Käyttäjän PetriPasanen kuva
Petri Pasanen

Eiköhän kansanterveyden näkökulmasta suurempi ongelmien aiheuttaja ole tuo valtion monopoliyhtiö. Eihän sen tekemisiä taida valvoa kukaan.

Antti Anonyymi tulee baariin ja tilaa oluen sekä viskin. Baarimikko vastaa "Ei onnistu, saat vain toisen. Kun tuo alkoholilaki rajoittaa anniskelun 1(yhteen) annokseen kerrallaan."

Samainen Antti Anonyymi menee alkoon ja lastaa kärryihin korin kirkasta ja vielä varmuuden vuoksi vielä muutan viski pullon sekä pari kolme laatikollista olutta.

Mitäs kassaneiti sanoo, ei mitään, toivottaa vaan hyvää viikonloppua.

Sitten liittyen Raunion avoimeen kirjeeseen.

Joku aktiivinen kansalainenhan voisi vaikka väkertää addressin tuonne addressi.com, esim. MaRa mukaan neuvotteluihin.
Uskon että se keräisi "jokusen" nimen.

Pekka Iiskonmaki

Kansanterveyden näkökulmasta yritystoiminnan tarkastelu ja rajoittaminen on optinen harha. Yrityksille ei kuulu kansanterveys, jos niillä on laillinen toimilupa. Yrityksille pitää taata toimintavapaus, koska niiden omistajat ovat taloudellisessa vastuussa yhtiöistään. Rasva ja makeiskauppiaat jne. ovat kansanterveydelle arveluttavia yrittäjiä.

Mikäli valtiovalta katsoo aiheelliseksi rajoittaa joidenkin yhtiöiden toimintaa, niin ne pitää silloin kansallistaa käyvästä arvosta omistajilleen. Näin tehtiin aikoinaan rahapelikoneille. Veikkaus lunasti koneet täydestä arvostaan.
Nykyinen järjestelmä jossa valtio voi päsmäröidä toisten rahoilla ja vastuilla omistajan elkein ei ole ainakaan reilua markkinataloutta.

Pitää myöntää silloin reilusti, että tässä kohtaa olemme kommunistinen valtio ja kansallistamme yhtiösi. Toivottavasti ne lunastetaan kansallistamisen sijasta. Sitten ne voi pitää suljettuna vaikka tuomiopäivään saakka.

Käyttäjän MikaelKarttunen kuva
Mikael Karttunen

Mielestäni on uskomatonta ja typerää, kuten täällä on aiemminkin huomioitu, että lain valmistelussa ei haluta kuulla niitä tahoja, jotka ovat kyseisen lain piiriin kuuluvien asioiden asiantuntijoita. Se ei millään tavalla käy järkeen. Jonkun mielestä MaRa olisi vain ajamassa omia taloudellisia etujaan lain valmistelussa, mutta eikö lain valmistelussa tulisi ottaakin huomioon lain mahdolliset kansantaloudelliset vaikutukset? Eikö MaRan näkemys, vaikka kuinka omaa etua tavoitteleva, olisi kuitenkin tärkeä asiantuntija-tahon kontribuutio kun pyritään punnitsemaan lain kansanterveydellisiä ja -taloudellisia vaikutuksia?

Itse työskentelen alkoholiyrityksessä, jonka Suomen valtio omistaa, jolloin voitaisiin ajatella, että näistä asioista puhuttaessa motiiveinani olisivat vain alkoholin mahdollisimman suuret myyntiluvut, että suomalaiset käyttäisivät vain mahdollisimman paljon rahaa alkoholiin ja sitä kautta todennäköisesti suurelta osin yrityksemme tuotteisiin. Tämä on kuitenkin naurettavan naiivi ja yksinkertaistava, jopa aliarvioiva olettamus. Sama pätee mielestäni myös MaRaan ja sen jäsenistöön (johon en kuulu).

Työhöni kuuluu tuntea suomalainen ravintolakenttä,niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin käyttäytyminen mahdollisimman tarkkaan. Kaikkein eniten haluaisin, että suomalaiset, hätäisen ja kiiluvasilmäisen viinanhimon ja humalanhalun sijaan oppisivat millaisia elämyksiä ja nautintoja alkoholijuomat voivat parhaimmillaan tarjota. Ja että juomien ammattilaisille annettaisiin mahdollisuus heille se näyttää. Tätä unelmaa ei edesauta ainakaan se, että valtiovallan taholta tehdään ratkaisuja, jotka koko ajan enemmän ja enemmän ajavat suomalaiset hankkimaan alkoholinsa etelänaapuristamme ja kuluttamaan sen kotioloissa tai muissa tiloissa, missä asiantuntemus kyseisistä tuotteista rajoittuu siihen, miten saadaan kaikkein nopeimmin pää sekaisin. Mistään turvallisuuteen liittyvästä osaamisesta sitten puhumattakaan. Tähän on olemassa toki poikkeuksiakin, mikä on hienoa, mutta ne ovat valitettavan harvassa.

Viinan tuonti etelärajan yli on viimeisten vuosien aikana räjähtänyt käsiin niin totaalisesti, että kenelläkään ei ole selvää käsitystä siitä, kuinka valtavista määristä puhutaan. Viralliset lukemat ovat tällä hetkellä vähintään kaksi kertaa liian pieniä. Nyt jos annetaan vielä lisää syitä kuluttaa tätä massiivista tuontiviinan määrää kotioloissa, niin sillähän se kansanterveys kohenee.

Kaikki viime aikojen alkoholiin liittyvät lakimuutokset ja veronkorotukset, joita Suomessa on tehty, ovat pitkän linjan alkoholialan ammattilaisen silmään vaikuttaneet siltä, kuin asialla olisivat olleet ihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä todellisuudesta, kun puhutaan alkoholin kulutuksesta ja alkoholijuomakulttuurista nykyajan Suomessa. Ilmeisesti tämä johtuu siitä, että näin on nimenomaan ollut. Ei ammattilaisilla ole näihin asioihin mitään annettavaa. Selvähän se.

Kaikille, jotka epäilevät Toimitusjohtaja Raunion ajavan vain omia etujaan, voin kertoa, että tekstistään päätellen mies oikeasti ymmärtää näistä asioista tämän päivän Suomessa jotain ja puhuu täyttä asiaa.

Mikael Karttunen
Valmentaja
Altia Akatemia

Lauri Niemi

Mikäs tässä, kieltolakihan oli sellainen menestystarina että huhhuh.

Käyttäjän MarkoVihanta kuva
Marko Vihanta

Itse asiassa Räsänen ja MGR tekevät ehdottoman palveluksen meille kuluttajille, jos kirjeessä mainitsemasi uhkakuvat toteutuvat. Päästään aikaisemmin kotiin jatkoille jossa Viron tuliaiset virtaa ja naapurit hermoromahtaa, paitsi jos ovat mukana samoissa bileissä.... Tarjoilijat ja muu ravintolahenkilökunta pääsevät aikaisin kotiin perheidensä luo. Kotioloissa ei kukaan kyttää "tuntuuko asiat luistavan", pitkä lounas perjantaisin palaa sille kuuluvalle paikalleen, lapset haetaan tarhasta iloisesti lauleskellen; paljon kaunista ja hyvää -70 luvulta.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Eräs tuttavani ehdottokin, että nimeäisin "kampanjani" kotirauhan puolesta ;)

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen on vastannut tähän kirjoitukseen omassa blogissaan: http://ismotuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12565...

Käyttäjän JanDemePorema kuva
Jan Porema

Laitoin tämän kommentin alunperin tänne:
http://ismotuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12565...
Halusin kuitenkin laittaa sen myös tähän keskusteluun, koska täällä käydään aktiivisempaa keskustelua aiheesta.

Tämän keskustelun tiimoilta eri paikoissa monet puhuvat kultaisista vanhoista ajoista, jolloin väki meni aikaisemmin ravintolaan ja lähti aikaisemmin kotiin.

Olen itse työskennellyt yökerhoissa viisi vuotta, mutta tällä hetkellä en ole alalla. Olen ennen ja jälkeen yöskerhoissa työskentelyä työskennellyt muun muassa ruokaravintoloissa, pikaruokaravintoloissa, erilaisissa kaupoissa ja monissa muissa palvelualan liikkeissä. Samaan aikaan olen opiskellut.

En tiedä moniko teistä kultaisen vanhan ajan kannattajista on huomannut, mutta esimerkiksi perjantai-iltaisin se lähikauppa saattaa olla auki jopa ilta yhteentoista ja se hypermarkettikin vähintään yhdeksään. Jos menette nykypäivänä kauppaan, ruokaravintolaan, pikaruokaravintolaan, huoltoasemalle, yökerhoon tai melkein mihin tahansa vastaavaan palveluliikkeeseen, niin voitte varmasti huomata että valtaosa kassojen takana olevista ihmisistä on nuoria aikuisia. Monet näistä nuorista opiskelevat ja tekevät opintojen ohella ilta- ja viikonlopputöitä elääkseen.

Antti Raunio totesi että valtaosa ravintoloiden asiakkaista on 18-35 vuotiaita ja uskaltaisin väittää että tämä painottuu vielä tuonne skaalan alapäähän. Voidaan siis pikaisesti veikata että monet teitä palvelevat nuoret käyvät yökerhoissa. Miten siis nämä tuhannet palvelualalla työskentelevät voisivat mennä ravintolaan aikaisemmin kun he pääsevät töistä vasta ilta yhdeksän ja yhdentoista välillä? Töistä kun menee kotiin, käy suihkussa, vaihtaa vaatteet ja syö jotain, niin ei todellakaan ole aikaa edes aloitella kotona tai pienemmässä pubissa ja silti ehdit sinne yökerhoon vasta puolen yön jälkeen. Olisitko sinä valmis siihen että sinun kauppasi menisi kiinni jo kuudelta, jotta asiakkaat ehtisivät yökerhoon aikaisemmin? Mistä näille tuhansille iltatyöntekijöille saataisiin rahat elämiseen jos heidän koulun jälkeinen työaikansa leikattaisiin pois? Kuinka paljon verotuloja tämä vähentäisi palkkaverotuksen ja pienemmän kulutuksen kautta?

Ihminen on laumaeläin, joten kun se suuri massa tulee vasta puolen yön jälkeen, niin samalla sitten ne muutkin tulee vasta silloin vaikka heillä olisikin aikaa tulla aikaisemmin, sillä ihmiset eivät viihdy tyhjässä ravintolassa. Arkitöissä 8-16 olevat saattavat siis hyvinkin käydä ulkona syömässä ja istua vaikka pienemmässä ravintolassa ennen sinne yökerhoon menoa.

Asun tällä hetkellä Irlannissa, täällä ne isot yökerhot aukeavat vasta 23:30 tai 24:00 ja ne pienemmät menevät sitten vastaavasti kiinni yhdeltä.

Itse ehdottaisin Suomeen tälläistä järjestelmää viikonlopuille:
- Ruokaravintolat sulkisivat ovensa klo 24:00
- Pienemmät baarit sulkisivat 02:00
- yökerhot avaisivat klo 24:00 ja sulkisivat 06:00

Tuo muutos olisi mahdollista tehdä kansallisella tasolla ilman sen suurempia ongelmia.

Jos EU ei olisi niin suuri ongelma (avoimet kilpailulait, tuontirajoitusten vaikeus jne) toivoisin myös seuraavia muutoksia:
- Tuontiviinalle reipas vero
- Alkon hintoja reilusti ylöspäin
- Valvotuissa olosuhteissa anniskellun alkoholin verotus pois

Tällä hetkellä alle 10% Suomessa kulutetusta alkoholista on valvotuissa olosuhteissa anniskeltua. On arvioitu että jos 20% käytetystä alkoholista anniskeltaisiin ravintoloissa, se toisi alalle parikymmentä tuhatta uutta työpaikkaa.
Lähde: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194767519660/arti...

Tämä siis sillä jos prosentti saataisiin 20% kulutuksesta. Mitä jos tämä saataisiin esimerkiksi 50% tai jopa 75% kaikesta kulutuksesta? Kuinka paljon enemmän meillä olisi työpaikkoja ja yritystoimintaa ilman että alkoholin kulutus nousisi yhtään?

Menetetty alkoholivero anniskellusta viinasta voitaisiin siis saada takaisin (ja jopa moninkertaisesti) a) palkkaverotuksessa b) yritysverotuksessa c) työttömyyskorvausten vähenemisenä d) terveydenhuoltokulujen pienenemisellä.

Viimeisellä haen takaa sitä että jos henkilö X juo yksin kotona, niin hänen riskinsä syrjäytyä yhteiskunnasta on huomattavasti suurempi kuin jos hän on ravintolassa, jossa on sosiaalinen aspekti mukana. Toisekseen valvotuissa olosuhteissa joku valvoo kuinka paljon hän juo. Kolmannekseen kotona juovat juovat tutkitusti useampana iltana viikossa kuin ravintoloissa nautiskelevat. Ilmeisesti kun kotona on se kuormalavallinen viinaa, niin tilaisuus tekee varkaan ja sitä tulee tissuteltua helpommin pitkin viikkoa.

Kaikki tietävät että kieltolaki ei toimi ja on myös hyvin selvää että jos alkoholi Suomessa on liian kallista, se haetaan ulkomailta. Eikä sieltä ulkomailta tuoda sen yhden illan tai yhden viikon annosta vaan sieltä tuodaan useamman kuukauden tarpeet.

Jos siis halutaan mennä pienimmän haitan (ja suurimman hyödyn) tiellä, niin pitäisi pyrkiä siihen että mahdollisimman suuri osa alkoholista ostetaan Suomesta ja mieluiten vielä anniskeluravintolasta sillä anniskeluravintolayrittäjän ja anniskeluravintolan työntekijän lisäksi tästä tulee tuottoa myös ruokaravintoloille (ennen yökerhoa), yöruokapaikan omistajalle (yökerhon jälkeen, taksikuljettajille ennen ja jälkeen yökerhoa sekä tietenkin valtiolle kaikkien edellämainittujen suurempina veroina ja työllistämisenä. Pidempi aukioloaika myös pehmentäisi näiden paikkojen ruuhkia ja vähentäisi kotijatkoja.

Ylläoleva perustuu pitkälti omiin havaintoihini alan työntekijänä sekä asiakkaana useammassa Euroopan maassa. Pahoittelut hieman sekavasta muotoilusta, mutta vastaan mielelläni lisäkysymyksiin ja mahdolliseen kritiikkiin.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Unelmissani toivoisin uuden lain vapauttavan kokonaan aukioloajat ja tuota kautta synnyttävän uusia työpaikkoja palvelualallemme."

Lauantaina hyväksytystä Piraattipuolueen vaaliohjelmasta juuri tällainen vaatimus löytyy. Lisäksi, jos KD tippuu, piraatit on vakiintuneen kannatuksen perusteella se, joka paikan voi napata.

Vaaliohjelma on vielä kielenhuollossa, mutta tästä löytyy tiedote: http://piraattipuolue.fi/2014/11/piraattipuolue-no...

Toimituksen poiminnat