AnttiRaunio

AVOIN KIRJE PERUSPALVELUMINISTERI HUOVISELLE

Arvoisa Peruspalveluministeri Huovinen,

Olen pyrkinyt ylläpitämään rakentavaa, mutta täysin kiihkotonta julkista keskustelua maamme alkoholipolitiikasta viime vuosina. Luonnollisesti itselläni on yhtenä maamme suurimmista ravintoloitsijoista vahvat intressit asian suhteen, mutta oman lehmän auttaminen ojasta tuskin on moraalitonta saati sitten rikollista toimintaa tässä maassa.

Viimeaikaiset käänteet saavat allekirjoittaneen hämilleen. Kun viime talvena aloin julkisesti tuoda omaa näkökantojani esiin mm. alkoholipolitiikasta ja ravintoloiden aukioloajoista, edeltäjänne totesi julkisesti (HS/Nyt –liite), ettei yökerhojen aukioloaikojen supistaminen kuulu alkoholipoliittisiin linjauksiin. Nyt se on jälleen ilmestynyt yhtenä toimenpiteenä ministeriönne viime viikolla julkaisemassa muistiossa, jonka tavoitteena on pienentää alkoholin kulutusta maassamme.

Haluaisin muistuttaa, että suomalaisessa alkoholipolitiikassa on tehty merkittäviä virheitä viimeisen kymmenen vuoden aikana, ellei sitten tavoitteena ole nimenomaan ollutkin juuri ravintolamyynnin pudottaminen 20%:sta alle 10%:tiin kokonaiskulutuksesta. En mitenkään haluaisi uskoa, että edeltäjänne, ministeriönne virkamiehet taikka kansanedustajamme ovat halunneet ohjata kulutusta työllistävästä, verotuloja tuottavasta anniskelusta verovapaan alkoholin nauttimiseen kotisohvilla.  Oman alani tulevaisuuden kannalta koen tärkeänä tuoda esiin niitä seikkoja, joilla alamme voisi myös jatkossa työllistää maassamme mahdollisimman paljon ihmisiä. Riskikulutuksen ongelmat ovat muualla.

Olen erittäin huolestunut nykyisestä kehityksestä niin alamme kuin kokonaiskulutuksen kannalta. Pahimmassa tapauksessa nykyinen kehitys ajaa ravintolakulutuksen alle 5%:tiin kokonaiskulutuksesta omatuonnin kustannuksella. Tuolloin myös kokonaiskulutus tulee olemaan kaksinumeroisissa luvuissa asukasta kohden vuodessa absoluuttisena alkoholina mitattuna.  Ei voida puhua vastuullisista ratkaisuista, jos lopputuloksena on työttömiä ravintola-alan ammattilaisia ja omatuonnin aiheuttamien haittojen kustannusten jääminen kotimaahan.

Ratkaisujen tulee siis kohdistua muualle, kuin ravintola-alalle, jota on jo vuosia ajettu ahtaammalle ja ahtaammalle. Itse näen seuraavat toimenpiteet alamme kannalta suorastaan elinehtoina:

  • Maltillinen alkoholiveron lasku portaittain seuraavan viiden vuoden aikana
  • Ravintoloiden myymän alkoholin arvonlisäverokannan laskeminen ruuan kanssa samalle tasolle
  • Aukiolorajoitusten poistaminen kokonaan
  • Happy hour -markkinoinnin salliminen täysi-ikäisille
  • Lisäksi näen mm. viinien tuomisen ruokakauppoihin vain hyvänä asiana myös ravintoloiden kannalta

Ikävä kyllä pelkään ministeriönne viimeisen muistion olevan viimeinen naula ravintola-alan arkkuun. Lisäksi kokonaiskulutus tuskin tulisi laskemaan. Alkoholihaittojen kustannukset suhteessa verotuloihin sen sijaan kasvavat. En suostu vieläkään ymmärtämään, miksi haluatte ohjata kulutusta verovapaan alkoholiin tuontiin?

 

Helsingissä 28. Elokuuta 2013

 

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Matias Härkönen

Tässä maassa on aina tapna perustaa työryhmä miettimään, kun jotakin pitäisi saada kuntoon. Ja työryhmän ideat on aina uusia kieltoja. Poikkeuksetta. Milloinkahan maahan saadaan työryhmä, joka uskaltaa tehdä rohkeita päätöksiä ja kokeilla porkkanaa kepin sijaan?

Jorma Simola

Tämä hallitus perustanut jo yli 200 työryhmää miettimään erilaisia asioita.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

No meidän ravintola-alan asioita on yleensä valmisteltu sellaisissa työryhmissä, joissa ei ole lainkaan alamme edustajia.

Santtu Kankkunen

Hienoa Antti että jaksat ottaa kantaa. Oman alamme liitot, PAM ja MaRa kun ovat täysin kykenemättömiä alamme puolustamiseen.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Onneksi molemmat järjestötkin ovat viime aikoina hiukan nostaneet päätänsä. Luonnollisesti alan eteen on edelleen paljon tehtävää molemmilla järjestöillä ja kaikilla alalla työskentelevillä. Me emme saa enää jäädä jatkossa kaikkien muiden toimialojen jyräämiksi. Lisääntyvän matkailun ansiosta toimialamme osuus taloudesta kasvaa ja toivon tämän myös näkyvän toimialamme järjestöjen painoarvossa keskusliitoissa ja päättäjien silmissä.

Käyttäjän TimppaNyyssnen kuva
Timppa Nyyssönen

Hyvä kannanotto Rauniolta taas kerran, kova on kyllä huoli niin omasta kuin muidenkin työpaikoista ravintola-alalla mikäli nämä nyt esillä olevat asiat toteutuvat.

Toni Järvinen

Vuodesta 1997 olen ollut yökerho- ja ravintolamaailmassa mukana työntekijänä ja ravintoloitsijana. Teksiä käsittelevä asia on totta ja tämän hetkinen suunta on minusta erikoinen, olen samaa mieltä mitä Raunio tässä(kin) kirjoittaa.

Teemu Sillanpää

Kuluttajahintojen nostaminen ja ravintolakulutuksen osuuden kasvu on mahdollista samanaikaisesti - taikasana on eri suuruiset alkoholiverokannat valvotussa ravintolamyynnissä kuin vähittäismyynnissä.

Ei ole mitään järkeä että tällähetkellä olut maksaa vähittäismyynnissä kaupassa kuluttajalle sen ~3e/litra ja hinta sama sisäänostossa ravintoloille, jolloin ulosmyyntihinta asiakkaalle on valvotussa anniskelussa viisinkertainen.

Omasta puolestani kuluttajamyynnin alokoholiverotuksen voisi tuplata, ja samalla ravintoloiden pienentää yhteen neljäsosaan nykyisestä. Työllisyys paranisi, kulutuksesta seuraavat haitat olisivat pienempiä valvotun anniskelun seurauksena, lisäksi verotulot eivät ainakaan laskisi työllistämis ja kerrannaisvaikutuksien seurauksena. Virotuontiinkin asia saattaisi vaikuttaa, kun ei olisi mitään motivaatiota juopotella yksin kotisohvalla, kun seurusteluravintoloiden hinnat saataisiin lähemmäksi mukavuustasoa.

Kansalaisaloitetta vetämään?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Olen täysin samaa mieltä kanssasi, mutta olen valitettavasti ymmärtänyt keskusteluissa VM:n virkamiesten kanssa ajatuksen olevan EU direktiivien vastainen. Alv voisi olla eri, mutta valmisteveron tulee olla sama vähittäiskaupassa ja anniskelussa.

Käyttäjän RaineLuomanen kuva
Raine Luomanen

THL sekä asiasta päättävät (ja esittävät) ministeriöt elävät tilastoissa jotka ovat ikävästi jäljessä. Ei niin etteikö työpaikkojen menetys niissä osatotuutena näkyisi, sehän ei vain kuulu heidän tontilleen. Vaan niin ettei puutteelliset tuontitilastot kerro totuuksia, sinnepäinkään. Ja senkin minkä kertovat kertovat vasta jälkeenpäin. JA tilastot ovat puutteelliset koska Tullilla ei ole Shengen alueella mahdollisuuksia asian tilastoimiseen. Ei vaikka haluaisi. Olen itse seurannut mm. laatuviinien omaan käyttöön tuontia Virosta. Määrät ovat jotain aivan muuta kuin Alkosta ostettuna, eivätkä ne mene juhliin, häihin tai merkkipäivän viettoon. Vaan suoraan varastonkautta kulutukseen. Nämä, kuten ei muukaan tuonti näy kunnolla missään, virkamies joka tekee päätöksiä joutuu sitten nojautumaan jo virkavelvollisuuden puolesta näihin tilastoihin, metsäänhän se menee!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielenkiintoiseksi asian tekee tässä tilastohommassa se, että jos tullin havainnot pitävät paikkansa, kokonaiskulutus on noussut tänä vuonna takaisin huippulukemiin. Ensivuonna voimme varmaan sitten odottaa uuden veronkorotuksen ansiosta kautta aikojen ennätystä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"asiakkaille parhaita mahdollisia elämyksiä turvallisessa ja tasokkaassa ympäristössä."

Näitä elämyksiä kannattaisi tarjota vaan ilman alkoholia. Olisi terveempää.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomessa alkoholin käyttö aiheutti 0,8-1,0 miljardin euron välittömät ja 3,2-5,9 miljardin euron välilliset haittakustannukset vuonna 2009.

Lähde: Päihdetilastollinen vuosikirja 2011: alkoholi ja huumeet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

http://www.lundbeck.com/fi/erikoisalamme/psykiatri...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #31

Nahkamäki sekoittaa taas ongelmakäyttäjät ja tavalliset kuluttajat. Näistä kirjoituksistasi (sekä tuosta ainoasta argumentistasi) paistaa täydellinen historiallisen perspektiivin puute; muiden puitteiden lisäksi.

Itse olen absolutisti, ja tulen olemaan vaikka viina olisi ilmaista. Ai niin, onhan se nytkin käytännössä. Iloisesti kilosta sokeria buddingin lomassa irtoaa muutakin kuin hookaksseeookolmea.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio Vastaus kommenttiin #31

Eikö olisi parempi, että kokonaiskulutuksesta 40%:tia olisi anniskelua? Tuolloin valtion kassan kilahtaisi reilu miljardi euroa enemmän kuin nykyisin, jolla voitaisiin hoitaa näitä hattakustannuksia.

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #31

Alkoholin määrä ei ole ongelma vaan sen käyttö. Suomessa juodaan alkoholia melko maltillisia määriä Eurooppalaisittain, mutta alkoholin haitat ovat aivan kärkipäässä. Tämä on seurausta johdonmukaisesta alkoholipolitiikasta jota sosiaali ja holhousvirasto on vuosikymmenet harjoittanut. Ilmeisesti näitä haittoja ei kuitenkaan oikeasti haluta vähentää, koska kaikki ehdotetut toimenpiteet pahentavat tilannetta. Kulutus oli jo tasaantumassa ja järkeistymässä, mutta nyt ollaan ajamassa kansa takaisin kieltolakimentaliteettiin, jossa alkohojuoman tärkein tehtävä on halpa ja tukeva känni.

Tämä pätee kulutukseen niin kaupallisessa anniskelussa kuin kotikäytössä.

Käyttäjän SakariHelke kuva
Sakari Helke

Jos nämä elämykset kiinnostaisivat ketään ilman alkoholia niin niitä varmasti tarjottaisiin. Vai miten luulet anniskelemattomien yökerhojen pärjäävän markkinoilla.... Aivan!!!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kysymyksessä on ilmeisen fasistinen ratkaisu, jota voi soveltaa kaikkeen. Päättää vain ihmisten puolesta, että teillä on nyt hauskaa, ja ilman alkoholia. Seuraavaksi päätetään mikä on hauskaa ilman sitä ja tätä, vaikkapa seksiä, kaikkea mitä fasisti vain ei itse siedä.

P.S. Ilman päihteitä on hauskaa.

Mauri Hyhkö

Muistuupa mieleen kun aikanaan joku "valopää" keksi laittaa työläisten aterioinnin verolle, taisi olla joku naisministeri, en muista nimeä. Työmaaruokaloita kaatui kuin sieniä sateella kun duunarit veteli voileipiä työpaikoilla. Vapautuneisiin kuppiloihin perustettiin kaljajuottoloita, ei tarvitse kuin yhden työntekijän vetämään hanasta. Senkin voisi hoitaa itsepalveluna automaatilla.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielestäni yksi alan elvytyskeinoista voisikin olla verovapaa ruokaetu esim. 15 euroon saakka. Ei ole varmasti kansan- talouden/terveyden mukaista, et jengi vetää mikrosafkaa työpaikoilla päivästä toiseen.

Teemu Aaltonen

No ei tässä mitään asteittaisia enään tarvita,Viinan vero neljännekseen ravintoloihin niin alkaa heti porukat siirtyyn ravintoloihin ja hinnan ero tuontikamaan kaventuu sellaiseksi ettei se estä ravintolaan lähtöä.....

Antti Siljamäki

Raunio on jälleen kerran ytimessä.
Itse näen tärkempinä kohtina nimenomaan ravintoloiden arvonlisäveron alentamisen sekä aukioloaikojen vapauttamisen. On jopa yrittäjän silmissä kohtuutonta, että ravintoloissa nautittu olut/siideri kilpailee hinnallaan perusduunarin tuntipalkan kanssa.
Aukiolojen vapauttaminen puolestaan tukisi työllisyyttä sekä yrittämistä sitten, että ravintolat saisivat käydä kauppaa sillon kun sille todellisuudessa on kysyntää. Faktana voin kuitenkin esittää, että ravintolat kuitenkin elää viikonlopuista. On täysin hullua ja nurinkurista, että ravintolat joutuvat "heittämään" maksavat asiakkaat ulos esimerkiksi lauantaiyönä, viikon ainoana todellisena myyntipäivänä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse olisin valmiina jopa tinkimään viikkopäivien viimeisestä tunnista, jos saisimme vastineeksi viikonloppuisin vapaat aukioloajat.

Ukko-Pekka Itäpelto

Tämähän on niin kova idea, että siitä kannattaisi tehdä ihan oma postaus/liite ministereille lähettämääsi postiin!

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Jokainen tuntee vaimon tai tyttöystävän, oman tai kaverin joka koko ajan nalkuttaa viinanjuonnista.

Kun sellaisen päästää ministeriksi se haluaa kieltää viinanjuonnin koko kansalta.

Kai Joronen

On hienoa nähdä, että joku (Antti Raunio) välittää työntekijöidensä työtilanteesta, joka on näillä käsittämättömillä lakiuudistus ehdotuksilla vähintäänkin välttämätöntä. Varmasti hän on samalla huolestunut johtamansa yrityksen tulevaisuudesta, mutta eipä häntä muuten olisi ko. työhön valittukaan. Itse aikaisemmin ravintola-alalla työskelleenä täytyy sanoa, että nyt ollaan menossa tosi pahasti vikaan, jos luullaan, että nuo peruspalveluministerin ehdottamat uudistukset olisivat avain onneen ja suureen muutokseen ihmisten käyttäytymiseen alkoholinkulutuksessa. Vuosia sain seurata, kuinka kaikki ravintoloihin/alkoholiin kohdistetut verot ja muut lisätyt kulut ovat siirtäneet kansaa ravintoloista sekä baareista koteihin nauttimaan omia "tuontiviinoja", joka ei varmasti ole sitä oikeanlaista alkoholipolitiikkaa!

Maassamme noudatetaan demokratiaa, mutta nyt näyttää siltä, että muutama yksilö ajaa väkisin läpi omia näkemyksiään vailla todenmukaista näyttöä vaikutuksesta ko. asioihin. Koska tämä asia on herättänyt niin suurta keskustelua kansamme syvissä riveissä, niin miksei otettaisi vaikka kansanäänestys monista näistä asioista, jolloin ainakin tulisi kansan tahto esille, jolloin demokratian tavoin voisimme päättää yhdessä asioiden laidan.

Käyttäjän KatiLaine kuva
Kati Laine

Go Antti. Olis aika kivaa jos meikäläisilläkin pysyis työpaikka :)

Käyttäjän MattiRomppainen kuva
Matti Romppainen

Tässä vajaan parinkymmenen vuoden aikana olen seurannut tätä alkoholipolitiikan kehitystä ja todennut että metsään on menty. Ja kyllä Antti on tässä asiassa ihan oikeassa. Mitäs me sitten teemme kun meillä on "muutama" työtön lisää? Kuka meidät sitten työllistää?

Maijastiina Helanen

Hienoa, että joku välittää ja ajaa ravintola-alan asiaa kun kukaan ei tunnu pystyvän tekemään mitään näille kukkahattutädeille, jotka ovat selvästi sokeutuneet. Tilanne on kauhistuttava koko Mara alan näkökulmasta ja nyt on toiminnan aika, jos koskaan !

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kaikkien huolestuneiden pitää yhdessä ajaa asiaa mielivallan poistamiseksi. Alkoholipolitiikka on ensiaskel kukkahattujen hyllyttämisessä.

Käyttäjän EttaSinisalo kuva
Etta Sinisalo

Hyvä Antti! Kiitos kun annat äänen meille kaikille ravintoladuunareille! Toivottavasti saadaan äänesi kuuluviin!

Tuire Lampinen

Kiitos Antti taas kerran fiksuista sanoista!

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kovin järkeviä ovat Raunion mielipiteet, ei voi kuin kannattaa.

Uskomattoman suurta on viinan tuonti ja mahdollinen hinnankorotus lisää sitä edelleen.

Sitä ihmettelen, ettei juuri kukaan ole tuonut esille ongelmaa,jonka suuren viinamäärän tuonti auttamatta tuo.
Eli ongelmakäyttäjien juontimäärien kasvu. Turhan moni alkoholinkäyttäjä
ei osaa viinaa käyttää. Juodaan niin kauan kuin viinaa riittää tai taju sen sallii. Ja kun lavoittain sitä on, niin väistämättä suurkäyttäjät käyttävät sitä entistä enemmän. Asiaa ei liene kukaan tutkinut, mutta näin ainakin maalaisjärjellä ajatellen käy.

Vesa Wikström

Täsmennystä Antin asialliseen avoimeen kirjeeseen...
"Verovapaa (taxfree) alkoholi": Virosta tai muusta EU-maasta tuotava alkoholi mielletään useasti "verovapaaksi", mitä se ole. Muista EU-maista ostetusta halvemmasta alkoholista alkoholivero maksetaan kohdemaahan, eli siihen maahan mistä alkoholi ostetaan. Tällöin tämä alkoholi ei ole verovapaata, siitä vain ei tuloudu euroakaan verotuloja Suomen valtiolle. Täysin verovapaan alkoholin tuonti ulkomailta on ollut pitkään kohtuullisen tiukasti rajoitettua.
Lisäyskenä Antin hyviin ehdotuksiin, niin ikään ravintola-alalla työskentelevänä, voisi omasta mielestäni kaupojen, mukaanlukien alkon, alkoholituotteiden myyntiaikoja vaikka supistaa muutamalla tunnilla molemmista päistä, jos alkoholin myynnin vuorokauden aikojen puitteissa nähdään vaikuttavan niin suuresti kulutukseen. Toiseksi suurin osa kulutetusta alkoholista lähtee kuitenkin kauppojen hyllyltä, sen suurimman pahan, tuontialkoholin jälkeen. Kauppojen myyntiaikaa supistamalla alkoholin myynti keskittyisi enemmän ravintoloihin, jotka ovat valvottuja tiloja ja joita koskee jo pelkän anniskeluvalvonnan suhteen kohtuullisen tiukka lainsäädäntö.

Jorma Simola

Oletko ihan tosissasi, että noilla ehdotuksilla ihmiset siirtyisivät ravintoloihin?. Minulle on ihan sama, vaikka kaupat saisivat myydä olutta vain tunnin päivässä, niin ostaisin vaan isomman satsin kerralla.

Käyttäjän MariTammivirta kuva
Mari Tammivirta

Yes ! Hyvä Antti !! Ihana että jaksat antaa toisenlaisiakin näkökantoja kukkahattutädeille. Aivan uskomatonta että vielä nytkin jotkut PÄÄTTÄJÄT voivat kulkea totaalisesti laput silmillä.

Juho Viita

Ei voi sanoo muutakun että asia puhetta ja hyvä kirjotus jälleen.. Loistavaa Antti!

Jesse Jansson

Hyvällä asialla olet! Naapurimaassa virossa onkin menty jo siihen että ravintoloita ei enään ole paikallisille kuin suurissa kaupungeissa pienemmät kunnat joutuvat juomaan juomansa kotona koska juuri tuo elintaso suhde alkoholi on mennyt jo niin puihin!Ei kenenkään juomista pysty hinnan korotuksin laskemaan päin vastoin porukka hakee vaan sen pullonsa jostain muualta turussa saakin jo halvemmalla pullon viinaa kuin drinkin (7 euroo)

Aki Purhonen

Moi Antti, itse olen mietiskellyt samoja asioita jo pitkän tovin. Nostan hattua kun joku nostaa kissan pöydälle. Voisitko viellä purkaa noi toimenpideideasi tarkemmin? Syy ja seuraus periaatteella.

Käyttäjän SamuliKailamaa kuva
Samuli Kailamaa

Kyllä kollega kirjoittaa pelkkää asiaa!

Kimmo Järvi

Suosittelen Huoviselle, Räsäselle, sosiaali- ja terveysministeriölle... päivän opintomatkaa Tallinnan satamaan. Saattaisi silmät avautua, että ongelma ei ratkea rajoituksilla ja hinnan nostoilla. Hain itsekin juhliemme juomat Virosta, mutta rehellisesti järkytyin näkemästäni. Satamassa oli kymmenittäin juomia trukkilavoilla mitä kuskattiin pakettiautojen viereen. Tyhmempikin ymmärtää, että kyse ei ollut enää omasta tuonnista vaan täysin ammattimaisesti tuonnista. Kun kuuntelen tuttavien puheita, niin kasvavassa määrin kaikille tuodaan juomia kotioven eteen tuotuna. Kerätäänkö opintomatka kassa ja lähdetään katsomaan?

Jukka Lempiö

Tätä rataa kun jatketaan niin pian työpaikkoja tosiaan on jäljellä enää eduskunnassa. Pelkkää asiaa Rauniolta ja vaikka se oma lehmä onkin ojassa,niin tietää ainakin mistä puhuu...toisin kuin päättäjät.

Jarkko Raita

Ravintoloiden pahin kilpailija on nykyään kotisohva.

- 10 vuodessa kokonaiskulutus on NOUSSUT neljänneksen, mutta ravintoloissa LASKENUT kolmanneksen.
- Alkoholiveroa on nostettu 5 kertaa viimeisen 6 vuoden aikana.
- A-oikeuksilla varustettuja ravintoloita on tullut yli 1000 lisää 10 vuodessa.

Lisää tilastoja ravintola-alalta. -> http://www.royalevents.fi/royalevents.fi/

Käyttäjän MiraJantunen kuva
Mira Jantunen

Hienoa Antti! Arvostan, kun jaksat pitää alamme puolia vahvasti. Alleviivan kyllä kaiken, mitä kirjeessäsi kirjoitat. Kumpa tämä herättäisi nuo päättäjätkin ajattelemaan järjellä eikä vain katsoisi asioita omalta kantilta. Jos kyseiset suunnitelmat toteutuu, huutaa Mara-ala polvillaan tuskaa ja moni menettää työpaikkansa. ;o(

Käyttäjän ValtteriMkel kuva
Valtteri Mäkelä

Allekirjoitan kaiken, mitä Antti kirjeessään tuo esille. Ihmettelen suuresti, mikä saisi päättäjätkin ajattelemaan työllistävästi ja ravintola-alan tulevaisuutta turvaten. Hienoa, että pidät alamme puolia ja(jälleen kerran) tuot nostat sitä "kissaa pöydälle". Herätys Arkadianmäki!

Ism OMerta

Kannatan Raunion esityksestä ainakin seuraavaa

"Ravintoloiden myymän alkoholin arvonlisäverokannan laskeminen ruuan kanssa samalle tasolle"

Tai jopa molempien poistaminen ravintoloista

Tämä olisi järkevin ratkaisu työpaikkojen luomista ajatellen. Ja kuten edellä on mainittu, niin valvotussa ympäristössä

Perusteluni ovat seuraavat. Ravintolassa on ainakin nykyisin useita henkilöitä valvomassa 1) ettei kukaan päihdy liikaa 2) Valvomassa että kukaan ei aiheuta järjestyshäiriötä 3) Auttamassa mahdollisessa ensiapua tarvitsevassa tilanteessa (sairauskohtaus, kaatuminen yms)

Kuinka monessa ryyppykämpässä nämä edellytykset on? Edelleen jos alkoholin kulutuksesta 10% tapahtuu ravintoloissa, niin 90% tapahtuu ilman edellä mainittua valvontaa. Nyt kun on olemassa lait valvonnalle ravintoloissa, olisi loogista yrittää siirtää juomisen painopiste myös valvotulle puolelle.

Käyttäjän JanneTasogareYli-Arvo kuva
Janne Yli-Arvo

Komppaan kympillä. Ei ollut kiva käydä (eikä tule useasti käytyä) parilla paikallisessa kuppilassa ystävien kesken, koska lonkero maksaa sen 5,5 € -6,90 € (näin Vaasassa).

Tollasesta hinnasta tulee lähinnä vihaiseksi. Ei ole halpaa ei, vaikka vedänkin insinöörin palkkaa.

Ps. Kotona on Virosta halpaa lonkeroa ja vodkaa kymmeniä litroja, mutta ei niitä tule juotua sen takia, että niitä on siellä.

Toimituksen poiminnat