AnttiRaunio

Miksi palvelualoja ei hyväksytä salonkikelpoisten toimialojen joukkoon?

Olen taistellut yökerhoalan toimintamahdollisuuksien puolesta kohtuullisen aktiivisesti vuodesta 2009 lähtien. Taistelun tohinassa olen huomannut kuinka aliarvostettu koko palveluala on maassamme. Tästä mielestäni hyvänä osoituksena on se, että alamme toimintaa hankaloittavan järjettömän alkoholipolitiikan tiimoilta kunnon keskustelun aikaansaaminen kesti yli 4 vuotta. Alkoholipolitiikan, joka on ajanut kotimaisen ravintola- ja yökerhoalan erittäin tiukoille, samalla puskien verotulot lahden toiselle puolelle. Vasta nyt, vuonna 2014, olemme kuulleet kannanottoja muiltakin kansanedustajilta kuin Jaana Pelkoselta. Silti valitettavasti maamme johtavat poliitikot pitävät edelleen täydellistä radiohiljaisuutta. Olisiko näin, jos kyseessä olisi 2 700 työpaikan väheneminen paperi- tai telakka-alalta uuden lain vuoksi? Kyllä, 2 700 työpaikan verran MaRa Ry on arvioinut mahdollisen jatkoaikojen  supistamisen vaikuttavan alaamme. Tänä syksynä, kun Raumalta menetettiin 600 työpaikkaa telakan valitettavan sulkemisen johdosta, itse Tasavallan Presidentti otti kantaa asiaan. Toivoisin vastaavanlaisia kannanottoja myös ravintola-alan suhteen.

 

Päättäjien tulisi ymmärtää paremmin palvelualojen mahdollisuudet BKT:n tukijana. Kun itse aloitin ravintola-alalla 13 vuotta sitten, alkoholin kokonaiskulutuksesta yli 20% tapahtui ravintoloissa, nyt samainen luku on noin 9%. Eurooppalaisen ravintolakulutuksen keskitaso on 30% ja esimerkiksi Iso-Britanniassa yli 40% alkoholista kulutetaan pubeissa, ravintoloissa ja yökerhoissa. Mietitäänpä kuinka paljon voisimme luoda uusia työpaikkoja pelkästään ravintola-alalle, jos pystyisimme ohjamaan edes 25% kokonaiskulutuksesta ravintoloihin. Itse uskon, että se tarkoittaisi noin 11 000 työpaikkaa lisää, joka tarkoittaisi lyhyellä matematiikalla pelkkinä tuloveroina noin 60-70 miljoonaa euroa. Jos näistä henkilöistä on nyt kortistoissa noin 6 000, säästöä työttömyyskorvauksissa kertynee vuositasolla 100 miljoonaa lisää. Tämä todennäköisesti laskisi omatuontia ainakin 30% ja tuolloin alkoholiverona valtiolle kilahtaisi noin 100 miljoonaa euroa kassaan. Tiedän, että järkevillä päätöksillä Arkadianmäellä, ravintola-ala pystyisi,  veturina muille palvelualoille, paikkaamaan valtion taloutta noin miljardilla eurolla.

 

Ravintola-alan,  niin kuin muidenkin palvelualojemme, todellinen akilleenkantapää on kuitenkin suomalaisten heikko ostovoima. Heikko ostovoima ei johdu matalasta palkkatasosta, vaan korkeasta verotuksesta yhdistettynä erittäin kalliisiin asumiskustannuksiin. Valitettavasti tämä ei edesauta suomalaisen palvelualan kehittymistä ja heijastuu luonnollisesti myös turismiin. Laadukkaiden palveluiden tuottaminen pelkästään ostovoimaisille venäläisille on mahdotonta, niiden tuottaminen vaatii myös kotimaista ostovoimaa. Itse en nopeasti keksi mitään muuta ratkaisua, kuin pidemmät asuntolainat ja täydellisen asennemuutoksen meissä suomalaisissa. Läntisessä naapurissamme ihmiset ostavat asuntonsa 60 vuoden asuntolainoilla, siten rahaa jää myös palveluiden käyttämiseen ja arjen helpottamiseen jo ennen eläkeikää. Tämä luonnollisesti työllistää ja luo myös pohjaa parempien palveluiden kehittämiselle, jolloin rahaa alkaa virrata myös turisteilta. Meillä on mahdollisuus idän turismimarkkinoiden maksimoimiseen, mutta sen realisoiminen vaatii myös toimivia kotimarkkinoita.

 

Juuri nyt alamme kaipaa kaikkein vähiten uusia rajoituksia. Itselleni on täysin käsittämätöntä, että ministeriössä voidaan edes harkita yökerhojen aukioloaikojen lyhentämistä, jonka seurauksena alamme konkurssiaalto vain kiihtyisi entisestään. Samaan aikaan maamme johtavat asiantuntijat, kuten THL:n juuri eläkkeelle jäänyt pääjohtaja Pekka Puska, ovat todenneet, ettei jatkoajoilla ole merkitystä kokonaiskulutukseen. Itse näkisin nopeina alamme elvytystoimenpiteinä seuraavat asiat: arvonlisäveron alentamisen myös alkoholin osalta ruuan tasolle, happy hour –mainonnan sallimisen, vapaat aukioloajat ja tukia työntekijöiden palkkaukseen. Palvelualan kasvun myötä väitän myös kansalaistemme onnellisuustason kohoavan, jonka ansiosta myös varmasti alkoholin ongelmakäyttäjien määrä kääntyy laskuun. Nyt on korkea aika lopettaa palvelualan tappaminen toimenpiteillä, joilla yritetään saada pieni, vain 10% ongelmakäyttäjäryhmä raitistumaan.

 

Itse uskon suomalaisen palvelualan kehittymismahdollisuuksiin. Meillä on loistavat mahdollisuudet tehdä matkailusta elinkeinona jopa pyhää vientiteollisuuttamme parempi liiketoiminta. Tässä tehtävässä meillä on luonnon kauneuden ja puhtauden lisäksi useita muitakin valtteja, jotka aivan liian usein unohdamme. Esimerkiksi Helsinki on hintatasonsa, turvallisuutensa, tasokkaiden hotelliensa, ravintoloidensa ja yökerhojensa, sekä sijaintinsa ansiosta mahtava viikonloppukohde niin venäläisille, kuin muillekin eurooppalaisille, jopa ilman Guggenheim museota. Nyt me tarvitsemme enää järkeviä poliittisia päätöksiä palvelualalle, jotta emme menetä matkailijoita ja ennen kaikkea meitä suomalaisia muihin kilpaileviin valtioihin käyttämään rahojansa. Palvelualoille tulisi, aina Elinkeinoelämän Keskusliitosta lähtien, taata parempi kuuluvuus. Arkadianmäellä palveluala tulisi nähdä kasvun veturina ja täten taata sille sen ansaitsema huomio ja arvostus. Uskon kaikkien haluavan kehittää maamme taloutta siihen suuntaan, että muutkin, kuin terveydenhoitoalan palvelut, ovat taloudellisesti mahdollisia kaikille meille suomalaisille, kuten ne ovat useimmissa muissa EU-maissa niiden kansalaisille.

 

Gran Canaria 14.2.2014

 

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Karolina Haapaniemi

Hienoa Antti taas kerran! Uskon ja toivon että sitkeytesi palkitaan.

Karolina Haapaniemi

Hienoa Antti taas kerran! Uskon ja toivon että sitkeytesi palkitaan.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Lupaan, että tätä taistelua en hevin luovuta. Uskon niin vahvasti siihen, että meillä on tällä puolella niin paljon annettaavaa muille, että voimme oikeasti hyötyä siitä!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomi on maailman turvallisin maa.

Se johtuu siitä, että täällä ei enää voi tehdä mitään. Mitä silloin voisi sattua?

Ilmeisesti Arkadianmäen suunnalla ei ole ollut muutamaan vuosikymmeneen ketään laskutaitoista paikalla. Itsepalvelua saa kotonakin ja olisi mukavaa, jos olisi varaa ostaa hyvää palvelua kotimaastakin.

Ravintola-alalla ei ole mitään resursseja hoitaa asiaa nykyistäkään, saati sitten putoavaa ostovoimaa vastaan. Samalla ovat menneet muusikoiden ansaintamahdollisuudet kankkulan kaivoon. Vain megaluokan festarit kerää enää porukkaa aitauksiin mölisemään.

Ei sitten saatu ravintolakulttuuria tähän maahan aikaiseksi, vaikka piti eurooppalaistua. Itse olen suhteellisen vapaan ravintolakulttuurin kannattaja. Yrittäjä vastatkoon mahdollisista ylilyönneistä, jos asiakas päihtyy liikaa. Valviran ehdot kuitenkin ovat tolkuttoman kireät.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Omasta mielestäni moni asia lähti kehittymään oikeaan suuntaan vuonna 1995. Valitettavasti tuntuu siltä, että olisimme vain ottaneet takapakkia melkein saman verran viimeisen 7 vuoden aikana kun kehitystä tapahtui oikeaan suuntaan 95-06...

Teemu Aaltonen

No me tehään lisää ravintoloita !,toivottavasti alkais ravintola-alan mahdollisuudet valtakunnan taloudellisesta vahvistamisesta esim matkailun edistämisenä vaikuttamaan säätelyyn ja verotukseen . Yksinkertainen on ravintoloiden houkuttevuus parantaa ..veron kevennyksiä sieltä sun täältä ja vielä jos suosittais suomalaista niin kiertäs sekin raha maaseudulle saakka .esim. suora ostoista maatiloilta tai pienpanimoilta ja viinitiloilta ….

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti todennäköisesti tarvitsisimme noita järkeviä päätöksiä ennen kuin pystymme näyttämään kuinka paljon valtio pystyy meistä hyötymään...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Jos palvelualaan suhtauduttaisiin muuten kuin alentuen, ei herroilla olisi enää ketään ketä kohdella "alamaisina", nyt kun sairaanhoitajiakaan ei enää saa taputella pepulle.

Markus Mäkelä

Antti, olet jälleen asian ytimessä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomi on valitettavasti siirtymässä pysyvästi mummovaltaan. Puolet äänestysiäkisistä naisista on täyttänyt kohta 50-vuotta. Yökerhot ovat nuorille, ja siksi naispoliitikot ajavat alas kaken, paitsi mummoille sopiva täällä Suomessa.

Isoätien diktatuuri on lähtulevaisuutemme tosiasia.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti tuolta Arkadianmäeltä löytyy myös holhousvimmaisia setiä tätien lisäksi. Lisäksi ministeriöissä on holhoushulluja virkamiehiä ja -naisia. Itse olen saanut paljon kannustusta taisteluuni mm. jatkoaikakysymyksessä myös vanhemmilta naispuolisilta kansanedustajilta yli puoluerajojen. Tämän johdosta itse varoisin yleistämistä muutaman tätiministerin lausuntojen johdosta ;)

Outi Turpeinen

Jääpähän tulevat lapsoset syntymättä kun kaikki mökötetään kotona!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

No saadaan ainakin syntyvyys pienentymään ja sitä kautta vähemmän vero-orjia. Jokuhan voisi pitää tätä Lincolnin orjien vapautukseen rinnastettavana urotekona. Tarvittavat vero-orjat voidaan sitten ottaa vastaan pakolaisina sellaisista maista, jossa on jo valmiiksi totuttu valtion sanelupolitiikkaan ja kansalaisten vapaudenriistoon ;) Näiden uusien kansalaistenhan mielestä mm. klo 00:00 sulkeutuvat ravintolat, gps nilkkapannat ja puolet tuloista valtion virkamiehien elättämiseen voi tuntua luksukselta ja liberaalilta…

Aki Käyhkö

Hyvä Antti. Asiallinen puheenvuoro jälleen koko MaRaVa alan puolesta.

Käyttäjän MariTammivirta kuva
Mari Tammivirta

Hyvä Antti ! Tosiaankin ajattelemisen aihetta !!

Tuomas Kosonen

Kasvuyrityksiä haettaessa ja rakennettaessa jätetään turhaan runsaasti työllistävät palvelualat väärään asemaan, myös sieltä löytyy kasvavia ja monistettavia konsepteja. Antti nähnyt molemmat puolet ja asian ytimessä tältä osin.

Käyttäjän AkiAntman kuva
Aki Antman

Itse vietän nykyään suhteellisen paljon aikaa Etelä-Sveitsissä. On todella surullista verrata suomalaista palvelualaa sikäläiseen. Turhia rajoituksia ei paljoa nähdä, esimerkiksi lähikaupan ruokaosastolla on jatkuvasti shampanja- ja viinimaistajaisia, alkoholia voi ostaa vaikka bensa-asemalta tai tilata kotiin italialaisen kotiruuan kaveriksi pienen pullon viiniä. Ravintolakulttuuri on muutenkin paljon leppoisampaa ja asiakas saa aidosti palvelua.

Ei liene sattumaa, että Etelä-Sveitsi on erittäin suosittua matkailualuetta, sekä maan sisällä että ulkomailta.

Helsingin ravintolatarjonta on silti paljon monipuolisempaa kuin esimerkiksi Luganossa. Muutenkin Helsingillä olisi kaikki edellytykset kasvaa yhdeksi Euroopan parhaaksi turisti- ja matkailukohteeksi. On käsittämätöntä, että poliittiset päättäjät tekevät kaikkensa tämän tuhoamiseksi. Matkailuala on kuitenkin yksi harvoja, jolla olisi edelleen todellista kasvupotentiaalia.

Toimivat palvelut ovat ehdoton edellytys koko Suomen talouskasvulle - muussa tapauksessa rahat jäävät lojumaan ihmisten tileile, uusia palvelumuotoja ei synny ja uudet työpaikat jäävät vain hallitusohjelman sanahelinäksi.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse olen ihmetellyt useaan otteeseen noiden johtavien politikkojen sanahelinää palvelualasta ja sen tulevaisuudesta. Kukaan ei ole ainakaan tehnyt mitään sen eteen, että sillä olisi mahdollisuudet menestyä maassamme sitten kotitalousvähennyksen...

Aimo Lindgren

Allekirjoitan Antin kirjoituksen sisällön 100%. Palveluala voi tulevaisuudessa olla maamme talouden peruskivi, olettaen että rajoituksia puretaan ja verotus pysyy järjen rajoissa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Valitettavasti tuo verotus on jo ylittänyt ns. kultaisenrajan… Esimerkiksi mitä enemmän alkoholiveroa nostetaan, sitä enemmän sitä virtaa Virosta.

Valtteri Hellgren

Suomi elää vielä insinöörimäisessä uskossa, että paperiteollisuus ja metalliteollisuus ovat voimissaan. Suomalaisten päättäjien tulisi nähdä, että maailmalla ei enää kuluteta paperia samalla tahdilla kuin ennen. Vaateteollisuudessa herättiin asian tiimoilta Neuvostoliiton kaaduttua ja etsittiin uudet markkinat.
Nyt kulutuskäyttäytymisen muututtua ja teknologian muutoksen johdosta paperia ei kulu ja rakennuksiin ei tarvita metallia enää. Kannattaako kituvaa teollisuutta tukea vaan perinteen takia? Ei kannata. Ihmisten täytyy aina pukeutua ja syödä.
Hallituksen tulisi suunnata tulitoimia sellaisille aloille, jotka ovat välttämättömiä. Ihmiset tutustuvat toisiin ihmisiin ravintolassa luontevasti ja löytävät elämänkumppanin sieltä. Tai ainakin löysivät joskus kun valtio ei holhonnut liikaa. Omat vanhempani tutustuivat toisiinsa Bottalla 1970-luvun alussa.
Meidän pitäisi nostaa ravintola-ala samanlaiseen arvostukseen kuin se on Etelä-Euroopassa. Näin vapaan liikkuvuuden aikana suurin osa ihmisistä tietää minkälainen olisi hyvä ravintola, jossa syödä päivällistä. Siellä saisi hyvää ruokaa ja viiniä saisi melkein samaan hintaan kuin limua. Muistan sen huokauksen kun olimme Keski-Euroopassa lomalla ja vanhemmat huokaisivat, että harmi, että Coca-Cola maksaa enemmän kuin olut. Olut oli paikallista lähellä tuotettua juomaa. Sen edullisella hinnalla saatiin kaupungin asukkaat Saksassa tukemaan paikallista yrittäjyyttä.
Ehkä päättäjämme ovat mökkeilevää kansaa, joka ei tiedä paremmasta palvelukulttuurista. He uskovat siihen, että ihmiset eivät tiedä miten Keski—ja Etelä-Euroopassa toimitaan.
Ihmiset tapaavat siellä toisiaan ravintolassa ja nauttivat päivällisiä viinin ja oluen ääressä. Olen ollut saksassa töissä majatalossa ja näin itse , että miehet joivat olutta ja naiset valkoviiniä. Se on kuuluu heidän kulttuuriin.
Hallitus voisi rajoitusten sijasta muokata kulttuuria viestintätoimistojen avulla. Irtisanomiset ravintola-alalla vältetään ja ravintola-ala nousee uuteen kukoistukseen. Samalla panimoteollisuuden käyttämät lobbarit pyytävät kollegat toimistojensa PR-puolelta töihin ja hekin työllistyvät muokkaamaan suomalaisten alkoholin käyttöä. Näin saamme työllistettyä ravintolaväen lisäksi myös viestinnän ammattilaisia.

Marko Karjalainen

Kotimaisen palvelualan nousun myötä mm. esimerkiksi kotimainen panimo-ja elintarviketeollisuus pystyisi työllistämään enemmän maassamme, joten tuo miljardi ei kuulosta ollenkaan mahdottomalta!

Hyvä Antti!

Jani Sipilä

Yritysten edustuskulujen vähennyskelpoisuuden poistaminen on myös uskomaton temppu. Tämä iskee voimakkaasti mm. Lapin elinkeinoelämään ja eritoten ravintoloihin, mikä puolestaan vaikuttaa investointeihin ja sitä kautta Lapin houkuttelevuuteen matkailukohteena. Loppupeleissä Suomi menettää veroeuroja tällä lyhytnäköisellä ja järjettömällä päätöksellä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Jani Sipilä, luonnollisesti myös tuon edustuskulujen vähennyskelpoisuus tulisi palauttaa nopeasti takaisin!

Käyttäjän WilleWilenius kuva
Wille Wilenius

Olen erittäin iloinen että ravintoloiden väki jaksaa muistuttaa faktoista jotka kaiken järjen ja kansainvälisen kokemuksen tukee työllisyyttä. Jotenkin kuitenkin tästä aiheesta ei puhuta työllistämisnäkökulmasta mielestäni mediassa niin paljon kun muista toimista. Johtuukohan se siitä että ravintola aihe on joidenkin mielestä yhdistetty liian paljon iloon ja yhdessä oloon?

Käyttäjän MarkoRsnen kuva
Marko Räsänen

On käsittämätöntä miten tässä ei nähdä metsää puilta päättäjien taholta.
THL:n puolelta kaikkea on jo vuosikymmeniä perusteltu heidän omia tarkoitusperiä palvelevilla raporteilla ja tutkimuksilla, jotka jokainen tervejärkinen ihminen tajuaa vain osaksi totuutta.
Jaksan kuitenkin uskoa että joku näistäkin asioita pyörittelevistä ihmisistä on joskus käynyt suomen rajojen ulkopuolella ja nähnyt miten kivuttomasti asiat voisivat toimia.

Käyttäjän EttaSinisalo kuva
Etta Sinisalo

Antti, jälleen kerrsn loistava kirjoitus ja olet niin asian ytimessä!

Käyttäjän NellaAarnio kuva
Nella Aarnio

Asia koskettaa myös lukuisia alihankkijoita ja tavarantoimittajia, jotka ovat usein pienyrityksiä (siivousfirmat, dj:t, järjestysmiehet jne). Soisin päättäjille nyt rutkasti järkeä päähän!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Pieniä- ja suuriayrityksiä, kuten panimoteollisuutta, josta olemme saaneet kuulla kaikilta kolmelta suurelta pelkkiä yt-uutisia tänä vuonna.

Käyttäjän TimppaNyyssnen kuva
Timppa Nyyssönen

Asiallista pohdintaa Antilta jälleen kerran, toivottavasti edes joku tulevaisuutemme päätöksiä tekevistä myös lukee näitä ja vie viestiä eteenpäin.

Ville Ranta

Hyvä Antti! On kyllä upeeta että joku taistelee meidän puolesta noin näkyvästi! Kiitos siitä!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kuten olen useasti todennut, olisin hullu, jos en omaa lehmää ojasta pyrkisi nostamaan ylös. Lisäksi olen luvannut pojalleni, että hän pääsee nauttimaan elämyksistä ja kohtaamisista 15 vuoden kuluttua yökerhoissa, jotka eivät ole muuttuneet iltakerhoiksi ;) Jos näin ei ole Suomessa, niin tuolloin asustamme jossakin, jossa tädit eivät päätä nukkumaanmenoajoistamme ja keskilämpötila ei putoa alle kahdenkymmenen…

Käyttäjän MiraJantunen kuva
Mira Jantunen

Kiitos Antti, että jaksat pitää asiasta keskustelua yllä. Toivon todellakin, että meidän päättäjät ottaisivat myös enemmän kantaa asiaan.

Antti osui kyllä asian ytimeen, kun vertasi teollisuuden irtisanomisia palvelualan irtisanomisiin. On todella säälittävää, että meidän alaa ei arvosteta sen vertaa, että uutisointi ylittäisi samalla tasolla irtisanomisuhat kuin teollisuuden alalla. Omasta mielestäni maksamme samanlaista veroa kuin kuka muu tahansa eikä tuo euro eroa millään muotoa mistään muusta alasta.

Mitä tulee ihmisten hyvinvointiin, niin kyllä ravintolat kuuluvat hyvinvointi kulttuuriin hyvinkin vahvasti. Ei yökerhoissa todellakaan käydä vain ottamassa hörppyä vaan nautitaan muiden ihmisten tapaamisista ja tietenkin erilaisista elämyksistä.

Rajoituksilla ei tulla koskaan lopettamaan viinan väärinkäyttöä. Ne ketkä ovat alkoholin suurkuluttajia, eivät siihen ravintoloita tarvitse eikä niillä suurimmalla osalla ole edes varaa tällä verotussysteemillä. Kyllä sitä haalitaan mahdollisimman halvalla jotta sitä saadaa riittävästi, että pää saadaan sekaisin. Olen tätä seurannut vierestä koko elämäni, joten tällainen holhoaminen ei auta asiassa.

Päättäjät, ruvetkaa arvostamaan ravintola- ja palvelualaa siinä missä muitakin aloja arvostatte. Tämä soisi meille myös tasavertoisen kohtelun säädöksissä, laissa ja verotuksissa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse aloin juuri miettimään koska olisin kuullut esim. mediassa suurista palvelualan irtisanomisista liiketoiminnan loppumisen myötä. Ei tullut ainakaan juuri nyt mieleen ainuttakaan kertaa...

Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Suomessa ei yksikään puolue välitä kansalaisten mielipiteistä. Suomessa eurooppan kallein ruoka, kalleimmat ravintolahinnat, kallein alkoholi, kalleimmat autot, kalleimmat asunnot.

Yksikään puolue ei ota asiaa listoilleen eikä puolusta kansaa. Suomessa olevasta äänestysjärjestelmästä johtuen äänestäjän mieleipiteellä ei ole merkitystä. Ihan sama ketä äänestät. Ei mitään merkitystä. Onko esim. yksikään puolue koskaan luvannut että mikäli pääsevät valtaan niin autovero poistetaan. Autojen hinnat puolittuu. Ei.

Kansalaiset ei osta autoja koska verokanta on niin iso että ei ole mitään järkeä kun reilusti yli puolet auton hinnasta on veroa. Sen kalliimpi sen enemmän veroa. Ei kannata ostaa kuin halpaa paskaa.

Kansalaiset ei käytä ravintolapalveluita koska verot ovat liian suuret. Juomat haetaan ulkomailta ja maksetaan verot muille valtioille. Ravintolat ajetaan konkurssiin ja sitten syytetään heitä harmaasta taloudesta kun eivät pysy hengissä.

Kansalaiset ei käytä kauneudenhoitopalveluita koska verot tekevät hinnoista liian kalliit. Kosmetologit tekee sitten niitä kotonaan pimeästi. Sitä ei kikinä saada kuriin mikäli veroja ei alenneta.

Näin valtion johto(koko eduskunta) kyykyttää kansalaisia ja kotimaisia markkinoita jolloin kauppa ei käy ja ei synny verotuloja riittävästi. Ammattiyhdistyliikkeet ei kanna vastuuta eikä välitä työttömyydestä yhtään mitään. Pääasia kun palkkoja hinataan ylös. Markkinoilla myynti tyrehtyy ja kaaos on valmis. Ei kauhean vaikea yhtälö.

Kansa ei kuitenkaan valita vaan istuu iltaisin kotona tyytyväisenä ja maksaa asunto- sekä autovelkaansa.
Työttömät on luovuttanut ja vieraantuvat yhteiskunnasta. Kun sitten sairastut jonotat terveyskeskuksen lääkäriin 2 kk, jos et nyt kuole ennen sitä.

Kaikkien tutkimusten mukaan Suomi on paras maa elää.

Näin Suomessa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse olen aina ihmetellyt samaa. Kyllä noilla teemoilla pitäisi vähintään 40%:tia 200 paikasta irrota ;) P.s. edelleen tunnen hiukan kusetetuksi oloni EU:n suhteen. Luulin tuolloin 95, että välttyisin ajamasta yli-ikäisillä tuplahintaisilla autoilla kunhan pääsisin kunnolla työelämään...

Santtu Kankkunen

Hyvä kirjoitus taas. Helsinkiläinen kirjoittaa tietysti helsinkiläisen näkökulmasta. Palvelualan suurimmasta tabusta ei kuitenkaan kukaan uskalla vielä puhua. Kyseessä on tietysti matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimus. Itä- ja Pohjois-Suomessa missä matkailusta toivotaan veturia talouteen tämä näkyy selvästi. Viikko sitten uutisoitiin saksalaistoimittajien lausunnot jotka totesivat ettei Suomesta voi tulla koskaan massaturismin maa, syy, liian kallis hintataso tuotteissa ja palveluissa. Olen osakkaana viidessä Itä-Suomalaisessa ravintolassa ja tiedän mikä palvelussa (ja oluessa) maksaa. Työn hinta. Se on ylivoimaisesti yritysten suurin kuluerä.
Kuitenkin jokaista avoimena ollutta tarjoilijan paikkaa on hakijoita ollut kymmeniä. Tästä voisi päätellä että työlle löytyisi tekijöitä myös hieman pienemmälläkin palkalla.
Mielestäni isotkin matkailuhankkeet jäävät torsoiksi niin kauan kuin palveluiden ja tuotteiden hintaa ei pystytä laskemaan edes Keski-euroopan tasolle.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Luonnollisesti työnhinta on haasteellinen meidän kuten monelle muullekin alalle maassamme. Annan kumminkin pienen tunnustuksen PAM:lle, joka ei ole väkisin vaatinut kohtuuttomia korvauksia alamme henkilökunnalla viime vuosina. En itse kannata myöskään mitään palkanalennuksia, ainoastaan palkkamalttia. Ravintola-alan työntekijät tarvitsevat myös katon pään päälle jatkossa ja ovat myös itse tärkeä palveluiden käyttäjäryhmä… Luonnollisesti tarvitsisimme hiukan tukea valtiolta noiden työnantajamaksujen kanssa. Lisäksi en laittaisi pahaksi laillisten kausityöpankkien kehittämistä helpottamaan sensonkipaikkojen haasteita...

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

TOLLOT JA DEMOKRATIA

Tarkasteltaessa suomalaista politiikkaa huomaa muutaman toimintamallin, joka
ei minua ja tuskin muitakaan oikein miellytä.

Äänestyksissä painetaan JAA, EI tai TYHJÄ nappeja. Kansanedustaja on usein pakotettu
toimimaan vastoin omaa ja äänestäjiensä tahtoa. Puhemies saattaa antaa vai pari lyhyttä
puheenvuoroa asiasta, joka saattaa olla erittäin tärkeä suurelle osalle kansaa.

Näin toimitaan myös tässä Antti Raunion kirjoittamassa asiassa.

Kun puoluejohtajat sanovat, että meidän puolue on tätä mieltä, niin silloin ollaan sitä mieltä koko porukka. Jos et ole, sinua varoitetaan tai erotetaan ryhmästä ja vaikutusvaltaisista viroista. Vaikutusmahdollisuudet loppuvat siihen.

Onko tämmöinen siis demokratiaa? Mielestäni ei, vaan jonkinasteinen diktatuurin ja demokratian
fuusio. Lipposen aikaan kun Paavo jyrähti, niin demarit vaikka makasivat kaikkien
kolmen eri napin päällä ja taisi muutama toisenkin puolueen edustaja toimia samoin. Siinä ei neuvoteltu.

Kansanedustajan ei tarvitse olla koulutettu, eikä he usein ole edes sivistyneitä.
Näitä ns. tolloja pääsee joskus jopa ministereiksi asti. Se on aika vaarallista meille
kansalaisille.

Kansalle kirjoitellaan usein lehdissä paljonko kansanedustajien matkat maksoivat.
Onko sillä oikeasti väliä?
Se, että he saavat oppia ja nähdä miten asioita muualla hoidetaan on todella
tärkeää.
Matkat viidakkoon ja savanneille voidaan mielestäni siirtää tuonnemmaksi.
Matkailu avartaa ja jokainen kansanedustajan matka Eurooppaan edistää asioitamme ja
saattaa aiheuttaa jopa oikeanlaisia muutoksia. Saattaisi syntyä ajatuksia ja jopa tervettä
keskustelua asioista yli puoluerajojen.
Se olisi yhteisten asioiden hoitamiselle tärkeää.

Tollokin huomaa matkoilla liikkuessaan, että miksei meilläkin voisi olla asia hoidettu näin.

Kouluissa on tukiopetusta lähes joka aineeseen. Miksei poliitikoille voitaisi tehdä
eduskuntaan samanlaista järjestelmää? Saisimme väkisin muutamien
vuosien jälkeen kansanedustajia, jotka kaikki tietäisivät esimerkiksi mitä tarkoittaa budjetti. Nyt minulle ei todellakaan aukea kuka laskimen näppäimiä painelee. Kyllä nykyinen verotus ja uudet mitä käsittämättömimmät toimet täytyy olla jonkun Tollon ideoita. Marematiikan kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Hyvä Yrittäjä Antti Raunio. Jatka taisteluasi tuhansien työpaikkojen puolesta. Arvostamme sitä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itseänikin on viime aikoina ärsyttänyt juuri tämä "ryhmäkuri". On aivan uskomatonta, että olemme saaneet seuraavanlaista palautetta asioista: "järkeviä ajatuksia, mutta poliittisesti mahdottomia." Mielestäni mikään ei ole poliittisesti mahdotonta, jos sieltä Arkadianmäeltä löytyy vain yli 100 KANSANedustajaa, jotka toimivat vastuullisesti...

Tiina Ropponen

Arvostan aktiivisuuttasi Antti tässä asiassa, ja allekirjoitan tämänkin kirjoituksen täysin! Voi vain toivoa, että päättäjätkin heräisivät tähän päivään..

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kyllä ne heräävät kunhan jaksamme olla aktiivisia. Ravintoloitsijat ovat aikaisemmin olleet hiukan kulmakuntaisia ja väittäisin, että sen johdosta asiamme eivät ole alan kannalta edenneet oikeaan suuntaan. Olen iloinen, että viimeisen vuoden aikana olemme alkaneet taistella ryhmänä älyttömyyksiä vastaan ja työpaikkojemme puolesta!

Käyttäjän KirillRinne kuva
Kirill Rinne

Antti, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Sääli, että sinunlaisiasi ihmisiä, jotka rohkeasti nostaa kisaan pöydälle ja yrittää saada tolkkua Suomen alkoholipolitiikkaan on niin vähän. Poliitikot näköjään laabaa ottaa julkisesti kantaa asiaan, kun pelkää jotain. Toivottavasti saat taaksesi muutaman raskassarjalaisen ja median tuen ja enemmän julkisuutta, jotta asioihin saadaan muutos, koska nyt asiat menee päin prinkkalaa: työpaikkoja ja verotuloja menetetään, valvomaton alkoholinkulutus nousee, yökertsejä menee nurin ja äänessä on vain joukko puritaaneja, jotka tekee älyttömiä ehdotuksia ja aloitteita, jotka ei todellakaan ratkaise mitään, vaan damaa meidän muutenkin heikkoa taloutta entisestään. Ei asiat Suomessa ole kovin hyvällä mallilla ja näin lama-aikana jokaikinen piristysruiske olisi enemmän, kuin tervetullut. Meille kuitenkin tyrkytetään piristysruiskeen sijasta väkisin peräruiketta, mikä ei ota huomioon kaikkia seurauksia, jotka on oikeasti katastrofaalisia. Pienen ongelmaporukan takia rajoitetaan enemmistön oikeuksia ja viedään yrittäjiltä se pienikin leivänkyrsä. Joskus toivon, että sinä olisit Arkadianmäellä päättämässä näistä asioista, mutta toisaalta on hyvin vaikea kuvitella sinut niiden valopäiden joukkoon. Koita kerätä joukko asiallisia ja ajattelemiseen kykeneviä kansanedustajia ehdotustesi taakse, menkää rohkeasti julkisuuteen, niin tiedetään, ketä äänestää ensi vaaleissa. Onnea taistelussa tuulimyllyjä vastaan - uskon, että sinä, jos kukaan saat ne kumoon!

Käyttäjän KirillRinne kuva
Kirill Rinne

Antti, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Sääli, että sinunlaisiasi ihmisiä, jotka rohkeasti nostaa kisaan pöydälle ja yrittää saada tolkkua Suomen alkoholipolitiikkaan on niin vähän. Poliitikot näköjään laabaa ottaa julkisesti kantaa asiaan, kun pelkää jotain. Toivottavasti saat taaksesi muutaman raskassarjalaisen ja median tuen ja enemmän julkisuutta, jotta asioihin saadaan muutos, koska nyt asiat menee päin prinkkalaa: työpaikkoja ja verotuloja menetetään, valvomaton alkoholinkulutus nousee, yökertsejä menee nurin ja äänessä on vain joukko puritaaneja, jotka tekee älyttömiä ehdotuksia ja aloitteita, jotka ei todellakaan ratkaise mitään, vaan damaa meidän muutenkin heikkoa taloutta entisestään. Ei asiat Suomessa ole kovin hyvällä mallilla ja näin lama-aikana jokaikinen piristysruiske olisi enemmän, kuin tervetullut. Meille kuitenkin tyrkytetään piristysruiskeen sijasta väkisin peräruiketta, mikä ei ota huomioon kaikkia seurauksia, jotka on oikeasti katastrofaalisia. Pienen ongelmaporukan takia rajoitetaan enemmistön oikeuksia ja viedään yrittäjiltä se pienikin leivänkyrsä. Joskus toivon, että sinä olisit Arkadianmäellä päättämässä näistä asioista, mutta toisaalta on hyvin vaikea kuvitella sinut niiden valopäiden joukkoon. Koita kerätä joukko asiallisia ja ajattelemiseen kykeneviä kansanedustajia ehdotustesi taakse, menkää rohkeasti julkisuuteen, niin tiedetään, ketä äänestää ensi vaaleissa. Onnea taistelussa tuulimyllyjä vastaan - uskon, että sinä, jos kukaan saat ne kumoon!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kiitoksia ja onnea tässä tarvitaan! Toisaalta, jos ei ikinä yritä, niin ei sitä mitään saavutakaan… Ensiviikolla tulee mielenkiintoinen lista, kun kuulemme ketkä kansanedustajat ovat asettuneet tukemaan edustaja Pelkosen lakialoitetta alv:n alentamisesta anniskelussa.

Jyrki En

Totuuden äärellä jälleen kerran!

Otto Salonen

Suorastaan törkeää kansamme johdolta, olla ottamatta kantaa asiaan, jolla voi olla pahimmassa tapauksessa tuhoisat seuraukset ravintola-alan työllisyyteen. Kieltolait, ja holhous ei ole ennenkään toiminut, siis miksi ne toimisi tälläkään kertaa? Rikokset lisääntyy, ja verotuloja menetetään huomattavia summia, olettaisin.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Oletat ainakin MaRa Ry:n ja allekirjoittaneen mielestä oikein. MaRa Ry:n arvion mukaan, joka on myös saatettu tiedoksi vastuu ministereille, jatkoaikojen poistaminen tarkoittaisi:
- Työllisyys vähenee 2 700 hengellä
- Valtion verotulot vähenevät 80 miljoonalla eurolla. Jos huomioi välilliset, niin summa nousee yli 100 miljoonaan
- Elävän musiikin isoin areena hiljenee, maamme 54t keikasta 35t järjestetään ravintoloissa. On arvioitu, että keikkojen määrä saattaisi puolittua
- Laittomien juhlien määrä lähtisi räjähdysmäiseen kasvuun ja kotirauha vaarantuisi useissa tuhansissa talonyhtiöissä
- Kotiväkivalta lisääntyisi todennäköisesti kun kulutus siirtyisi yhä enemmän valvotuista tiloista valvomattomiin
- Poliisi tarvitsisi lisää määrärahoja lisääntyneiden kotihälytysten johdosta

Cyde Hyttinen

Ajankohtaisia asioita. Veronkorotukset ja aukioloaikojen lyhentämiset edistävät ainakin yhtä asiaa ja ne on luokkkaerot. Pian vain rikkailla on varaa raviintolapalveluihin ja laadukkaimpiin tuotteisiin. Köyhät laitetaan kotiin dokaamaan Viron liemiä tai omia keitoksia. Myös salakapakoiden määrä nousee entisestään. Miksi ei panostata tuon alla 10%n ongelmakäyttäjäryhmän kuntouttamiseen? Tai niihin oikeissiin asioihin jotka aiheuttavat alkoholismia. Työttömyys, syrjäytyminen ja muut ongelmat?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielestäni tämä tilanne on jo täyttä totta. Kyllä usealle lapsiperheelle ulkonasyöminen on juhlapäivien luksusta.

Rasmus Roiha

Jaan Antti Raunio mielipiteesi 100%, ja pidän nykyistä suuntaa sekä surullisena että tyhmänä kansantaloudellisesti. Oli ala sitten ravintola-ala tai ohjelmistoala, niin meidän pitäisi tehdä kaikkemme alan kasvun esteiden poistamiseksi. Ravintola-alalle on valitettavasti kasautunut mojova määrä järjettömiä esteitä, joiden purkutalkoisiin meidän tulisi ryhtyä ASAP, eli jo eilen! Kiitos, että jaksat taistella eturintamassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Oman ymmärrykseni mukaan uudessa alkoholilaki ehdotuksessa tulee olemaan jonkin verran byrokratiaa purkavia uudistuksi. Tämä ei kumminkaan auta esimerkiksi niitä yökerhoja joiden toiminnan mahdollinen jatkoaikojen lyhentäminen lopettaa kokonaan. Rasmus, tätä taistelua en hevin luovuta...

Mika Hämäläinen

Loistavaa Antti! Täällä Savon suunnalla kannetaan myös huolta samoista asioista. Seison kyllä täysillä kirjoituksesi takana.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse uskon, että varsinkin siellä Teilläpäin on hurja kasvupotenttiaali matkailussa. Itse olisin valmis myöntämään esim. telakkatuet mielummin suureen kylpylähankkeeseen sinne Savon suunnalle. Tuolloin myös rakennusvaiheen jälkeen tukia saanut hanke kerryttäisi vielä vuosikymmeniä valtiomme kassaa...

Cyde Hyttinen

Tällä lisää aiheeseen liityvää olkaa hyvä => https://www.facebook.com/tolkku

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä on oikeastaan kaksi keskeistä ongelmaa, eli tolkuton alkoholilainsäädäntö ja työkustannus.

Euron puitteissa sääntelyn purkaminen on aivan omissa käsissä, mutta työkustannuksen suhteen ainoa toimiva ratkaisu on sivukulujen, eli lähinnä eläkemaksujen tuntuva leikkaus, jota kaivattaisiin kaikilla työvaltaisilla aloilla. Alviin kajoamalla toki saavutettaisiin ravintolapuolelle etua, mutta yleistä ostovoimaa se ei kasvata, joka nyt on iso pullonkaula.

Jos lähdetään hakemaan oikein tuntuvaa reformia, niin sen puitteissa saataisiin se ravintolakulttuurikin kukoistamaan.
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160810-mark...

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Palkka tarjoilijalla 10.50€, firmalle 17,80€, työntekijälle 7,00€ .
Onko asiat oikealla tolalla?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei todellakaan ole, kun tietää, että aika monet tekee osa-aikaduunina ja ravintola-alan katteetkin ovat aivan surkealla tolalla siitä huolimatta. Poikkeuksia toki on, mutta ei noilla liksoilla tai työntekijämäärillä mitään kunnollista palvelua pysty ylläpitämään kuin todella korkeilla käyttöasteilla.

Yleinen palkoista tinkiminen vain pahentaa tilannetta, koska niillä ei kulurakenteeseen ole paljoakaan merkitystä. Pääomakulut, vuokrat ja korkea alkoholivero rassaa ankarasti.

Valviran vaatimuksesta portsareita saattaa olla enemmän kuin tarjoilijoita. Siinä on asiakaspalvelukokemusta kerrakseen.

Käyttäjän AnttiUjainen kuva
Antti Ujainen

Ministeriöhän haluaa tässä tahallaan tuhota työpaikkoja.
Halutaan estää ihmisiä tekemästä töitä ja lopulta tämä johtaa vähintään tuohon 2.700 ihmisen työttömyyteen.

Tämä on sen verran kova diktatuurimainen ele, että mielellään näkisin AR:n ja ministeriön väen ihan televisiossa käymässä omalla naamallaan tämän rajoituksen syyt ja seuraukset läpi.

Lain myötä samalla tullaan rajoittaneeksi ihmisten vapautta valita, kuinka he vapaa-aikansa voivat viettää. Itse käytän yökerhopalveluja nykyään vähemmän, mutta niitä käyttäessäni vähiten haluan sitä, että joku päätti puolestani pistää yökerhojen ovet kiinni.

En ymmärrä mahdollisen lakimuutoksen tarkoitusperiä. Mikäli sillä halutaan kitkeä alkoholiongelmakuluttajilta mahdollisuus juoda viinaa niin ollaan pahasti hakoteillä. Ensinnäkin yökerhoissa on amaattitaitoiset vahtimestarit, jotka tunnistavat ja käännyttävät ongelmatapaukset ovilta ilman lakimuutoksiakin. Toisekseen ongelmatapaukset juovat joka tapauksessa. Kotona ne eivät vaan saa sitä parannettua, julkisissa yökerhoitssa - jos sinne sisään pääsevät, on aina joku tuttu joka saattaa auttaa ystävää eteenpäin ongelman ratkaisemissa. Tämän olen nähnyt monta kertaa. Mielestäni yökerhot auttavat ongelmajuojia pääsemään nopeammin hoitoon juuri siksi, että yökerhoissa tapaat väkisinkin tuttuja.

Yökerhoissa on sitä paitsi ihan sika-mukavaa! Ja sitä on varmasti ollut joskus myös lainsäätäjillä. Onko vuodet vaan nyt vierinyt ja kun itsellä ei enää ole niin paljon asiaa yökerhoihin niin jonkun tahon lobbauksen seurauksena rajoitusnappia on helppo painaa. Jos näin niin shame on you.

On jotenkin absurdi tunne puolustella yökerhojen aukioloaikojen puolesta. Suomessa - What?!

Eiköhän nyt kaikki kokoonnuta sinne maikkarin sohville istumaan ja käydään tämä homma läpi juurta jaksaen. Järjestetään ohjelman alussa ja lopussa vielä tv-kansanäänestys interaktiivisilla vempeleillämme ja kysytään kansan syvien rivien kanta asiaan. Virkamiehet voivat siinä sitten näkemyksiään puolustella - jos yleensä studioon uskaltavat astua. Olisi ihan hyvä astua ja kertoa ihan suoraan kansalle kuinka ilman perusteita meinaavat jättää 2.700 perheen suut vailla ruokaa.

Antti Ujainen, yrittäjä

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Itse en voinut uskoa todeksi muutama vuosi sitten kun tajusin tiettyjen virkamiesten olevan tosissaan tuhoamassa alamme toimintamahdollisuuksia maastamme. Kyllä meinasin myös 2007 lentää perseelle kun tajusin eduskunna hyväksyneen happy hour markkinointikiellon tuosta noin vain käytännössä kuulematta alaa lainkaan….

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Useita päätöksiä tehdää niin, ettei napinpainaja tiedä mitä kaikkea Roope-setä oli pienellä präntännyt lakimappiin.

Cyde Hyttinen

Olen tutustunut nyt sangen pohjamutia myöten matkailualaan ja sen tulevaisuuteen. Matkailualaa pidetään yhtenä kasvavimpana toimialana ja varsinkin Venäläisten turistien kohdalla. Esim. kulttuurimatkailun kasvunäkymät ovat hyvät. Pelkään kuitenkin pahoin turistivirtojen tyrehtyvän jos suunta alkoholipolitiikassa on toinen kuin muualla euroopassa jossa korostetaan yksilöön vapautta ja viihtyvyyttä rajoitusten sijaan.
Kärsijän rooliin joutuvat paitsi koko ravintola-ala myös matkailun puoli jossa suuri osa yrityksistä on vielä muutaman hengen toimijoita. Puhumattakaan paljon työllistävistä suuremmista toimijoista kautta toimialan.
Muina kärsijoinä tietenkin viihde- ja musiikkiteollisuus, logistiikka, puhaanapito jnejne.

Uskon, että työttömyyden myötä lisääntyy myös syrjäytyminen ja alkoholismi jos elämältä viedään pohja pois.
Kärsijänä tässä on taas normaali työtä tekevä kansa jolla ei ole varaa etelän lomiin viihtymään vapaimmissa tunnelmissa tai ostaa laadukkaita tuotteita laillisesti.
Jatkoaikojen lyhentäminen on taas järjetöntä aikuisten ihmisten ylhäältä päin holhoamista ja kansalaisten aliarvioimista. Aikuisiässä on sangen vaikea ymmärtää "nukkumaanmenoaikojen" määräämisen jatkamista vielä lapsuuden jälkeen tahoilta jotka ovat täysin ulkopuolisia omassa elämässä.
Toisalta tuskin kukaan menee unille klo 2.00 vaan bileet jatkuvat yksityistiloissa ja siitä tykkää niin poliisi kuin naapurusto.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Cyde, kiitoksia itsellesi ja ryhmänne tuesta tässä taistelussa. Tolkku kätteen alkoholiverotuksessa -fb ryhmä on loistava ja toivon, että myös kansanedustajat eksyvät sinne. Sieltä löytyy linkit useisiin paljon lahjakkaampien kirjoittajien kirjoituksiiin aiheen tiimoilta.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Laita linkit kaikille kansanedustajille ei ne muuten "ehdi".

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Ei kovin hyvältä näytä. Demareille on tulossa rökälejytky kun puuttuvat ihmisten bilettämiseen. Ihmisten holhoaminen on nykyisin pahempaa kuin Sorsan aikana. Kun seuraamme tämänhetkistä politiikkaa, niin nuoret demarit haluavat muuttaa kaikkia hyväksi havaittuja lakeja, asetuksia ym. Työttömiä on tehtävä mahdollisimman paljon, niin saataisiin sitäkautta jonkinasteinen virka liitoille. Ravintolatoiminta menee uusjakoon. Yökerhot saavat kohta poikkeuslupia. Muutama per stadi. Katsokaahan vaan.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Yökerhojen aukioloaikojen lyhentämisestä luopuminen
Eduskunnan puhemiehelle
Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee yökerhojen aukioloaikojen lyhentämistä yhdellä tunnilla. Koska yökerhojen myynnistä suurin osa syntyy perjantai- ja lauantaiöisin kello 01.00 ja 03.30 välisenä aikana, tunnin lyhennys vähentäisi jo nyt alhaista myyntiä huomattavasti.

Suomen yökerhoilla menee huonosti, ja moni on joutunut lopettamaan tai hakeutumaan velkasaneeraukseen. Aukioloaikojen supistaminen tuhoaisi monen korkealuokkaisen, myös elävää musiikkia tarjoavan yökerhon toiminnan. Se olisi vastaisku myös muusikoille, jotka jäisivät ilman keikkatyötä. Yökerhot ovat myös matkailun kannalta tärkeitä.

Alkoholipoliittisesti aukioloaikojen lyhentämisellä ei ole merkitystä, koska suurin määrä alkoholin kulutuksesta tapahtuu kotioloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa, että esimerkiksi vuonna 2012 vähittäiskulutuksen osuus tilastoidusta kulutuksesta oli noin 86 prosenttia (Tilastoraportti 11/2013). Ravintolassa anniskelu tapahtuu valvotussa ympäristössä ja edistää näin myös alkoholin kohtuukäyttöä. Aukioloaikojen supistaminen taas lisäisi kotona juomisen määrää entisestään.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Pitääkö hallitus huolta siitä, että Suomessa toimivat yökerhot voivat jatkaa toimintaansa nykyisten aukioloaikojen puitteissa?
Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013

Pertti Salolainen /kok
Kimmo Sasi /kok
Harri Jaskari /kok
Eduskunnan puhemiehelle
Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Pertti Salolaisen /kok ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 1188/2013 vp:

Pitääkö hallitus huolta siitä, että Suomessa toimivat yökerhot voivat jatkaa toimintaansa nykyisten aukioloaikojen puitteissa?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Hallitus valmistelee hallitusohjelman mukaisesti alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta. Hallitusohjelmassa on myös sovittu, että alkoholin käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäiseminen perustuu saatavuuden ja hinnan sääntelyyn sekä terveellisten elintapojen edistämiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut yhteen valmistelua varten sekä suomalaisen että kansainvälisen tutkimuksen tiedot alkoholin kulutuksen muutoksiin ja haittatasoon vaikuttavista tekijöistä. Vastaavasti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on koonnut alkoholilain toimeenpanoon liittyviä havaintoja omaan katsaukseensa. Katsaukseen on koottu myös kotimaisen alkoholijuomateollisuuden sekä vähittäiskaupan ja ravintolasektorin esitykset lain uudistamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön edellä mainitun taustamateriaalin pohjalta virkatyönä valmistelemassa arviomuistiossa käsitellään sekä alkoholijuomien vähittäismyynnin että anniskelun osuutta alkoholihaittojen syntymisessä. Vähittäismyynnin osuus alkoholin kulutuksesta on huomattavasti suurempi kuin anniskelun. Ravintola-asiakkaat aiheuttavat kuitenkin erityisesti aamuyön tunteina näkyviä ja kuuluvia haittoja sekä yleiselle järjestykselle että lähiympäristön asukkaille. Yökerhojen aukioloajat ovat nykyisin pidemmät kuin koskaan aikaisemmin. Poliisin rekisteritietojen mukaan väkivaltarikollisuus on kaupunkien keskustojen yleisillä paikoilla huipussaan juuri yökerhojen sulkemisaikaan. Humalajuominen keskittyy nykyisin ravintoloissa aamuyön tunteihin. Yleisenä tavoitteena on keventää ravintola-alaa koskevaa sääntelyä. Samalla pyritään vähentämään humalajuomista ja parantamaan sitä kautta yleistä turvallisuutta ja lähiympäristön asukkaiden yörauhaa.

Alkoholilain valmistelussa pyritään saavuttamaan tasapaino edellä mainittujen tavoitteiden suhteen. Jatkoaikalupajärjestelmää ja ravintoloiden omavalvontaa kehitetään joka tapauksessa. Myös kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia oman asuinympäristönsä häiriöttömyyteen lisätään.

Helsingissä 16 päivänä tammikuuta 2014

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Kun lukee tuota Huovisen toiveajattelua yörauhasta, niin en todellakaan tiedä missä on tyttö kasvanut. On toiveajattelua, että "ongelmat" joita muualla kutsutaan kaupungin ääniksi, yhtäkkiä hiljenevät kun ministeri Huovinen heilauttaa Helinäkeijuna taikasauvaansa.
Minun stadilainen väittämä on se, että bileitä, tappeluita, perheväkivaltaa, avioeroja, loppumattomia jonoja sairaalojen päivystyksiin, poliisivajetta, turvakoteja, murhia jne. syntyy siitä kun naapurit ratkovat jatkojen aiheuttamaa mekkalaa rappukäytävissä. Jyväskylä on hieman toinen asia kun lähes miljoonan asukkaan Suur-Helsinki.
Tästä speguloiminen on aivan turhaa. Tule Huovinen julkisuuteen esim. televisioon kertomaan ajatuksistasi. Vastaan tulee vaikka oikeistopoliitikkoja, ravintoloitsijoita ja muita yrittäjiä, joilta meinaat viedä leivän suusta. Esimerkiksi taksiliiton edustajat voisivat herätä pitämään kovempaa ääntä.

Se on sentään hieno asia, että demareilta loppuu viinanjuonti. He marssivat pirteänä työpaikoilleen, koska lopettavat juomisen hyvissä ajoin, ministerin käskystä. Minua lohduttaa tässä ajatuksessa eniten se, että SDP:n kannatus on pudonnut pohjamutiin ja Huovinen saa oman patsaan puoluetoimistoon puolueen suosion todellisena romahduttajana. Rökälejytky olkoon kanssanne.

Matias Tainela

Antti, erinomaisia näkökulmia, jotka luulisi herättävän ministeritkin miettimään!

On todella harmittavaa katsoa vierestä, kun muut maat menevät hyvinvointiyhteiskuntamme ohi ja kansantaloutemme näivettyy. Osa ministereistämme ei selkeästikään ole vielä sisäistänyt mitä jälkiteollinen palveluyhteiskunta aidoimmillaan tarkoittaa. Enkä todellakaan ymmärrä millä saisimme taottua tätä järkeä tiettyjen tahojen päähän, jotka milloin mistäkin syystä säätävät täysin päättömiä lakeja, jotka vain lisäävät byrokratiaa ja rajoittavat kansalaisten vastuunkantoa omasta toiminnasta. Eikö Suomi ole vapaa maa ja siihen vapauteen liittyy myös vapaa valinta sen suhteen monelta yökerhosta kotiinsa lähtee?

Oma arvio on, että kun pilkku tulee liian aikaisin, kasvaa jatkojen suosio räjähdysmäisesti. Siihen se johtaa, vääjäämättä! Haitat pystyy jokainen luettelemaan; hyödyistä en olisi niinkään varma! Tätäkö ministeriössä toivotaan?

On mielestäni erittäin mielenkiintoista nähdä miten mahdolliset typerät päätökset näkyvät kannatuksessa...

Toivotan onnea ministeri(ö)n valitsemalle tielle.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Pelkään pahoin, että tällaiset päätökset näkyvät vain äänestysinnon laskuna, joka huonontaa vain entisestään maamme tilannetta. Nuoret ovat jo nyt turhautuneita, kun tuntevat etteivät voi äänestämällä vaikuttaa maamme asioihin!

Henri Koskinen

Samaa mieltä! Tiukennuksien sijaan tarvitsisimme höllennyksiä sekä lainsäädäntöön että verotukseen jotta voimme tuottaa laadukkaampia ja kekseliäämpiä palveluja arkipäivän pirstysruiskeiksi. Tällaisen kehityksen myötä ihmiset siirtyisivät kyyhöttämästä kotisohvilta nauttimaan palveluista ystävien seurassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Iloisempi ja sosiaalisempi Suomi tuottaa varmasti paljon enemmän innovaatioita ja taloudellista hyvinvointia kuin nykyinen rajoituksien ja kotisohvien luvattu maamme.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Tänään oli Hesarissa iso artikkeli firmojen siirtymisestä Viroon. No, se on ollut tiedossa mutta se, että milloin se muuttuu "firmaralliksi" on enää hetken kysymys. Olen 55v. enkä ole elämässäni kokenut näin kiukkuista ja pettynyttä Suomen kansaa. Mitä sitten tapahtuu kun suomalaiset suuttuvat? Kaksi uutta termiä on tänään kuitenkin syntynyt demarien "rökälejytky" ja Viron "firmaralli". Eikös siinä ole jo politikoille viikoksi tai kahdeksi pohdittavaa. Odotan vielä Virolaisten keksivän suomalaisille yrityksille jonkun oikein mehevän kädenojennuksen, niin pitävät taas Suomen päättäjiä pilkkanaan.
Myyvät meille viinat ja sapuskat ja vievät sinne firmat.
Kun on pieni ja kekseliäs, kuten Viro tuntuu olevan, täytyy heille nostaa hattua. Pelimiehiä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Virolaiset ystäväni ovat jo pitkään naureskelleet mulle meidän päättäjien tukitoimista heille ja heidän yhteiskunnalle. Viinarallissa menetetyt sadat miljoonat voivat olla pientä tähän kiihtyvään firmaralliin nähden. Jo viinarallin ansiosta Viron Valtiovarainministeriössä budjetin ylijäämä on aiheuttanut haasteita...

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Ihmiset myös siirtävät papereitaan Viroon ja Ruotsiin. Ovat aloittaneet ns."perintöverorallin".
Suomalaiset ovat kuuluisaa "rallikansaa".

Eva Moilanen

Ravintolan asiakasnäkökulmasta tämä jupakka on täysin absurdi.
Sensijaan, että ravintola-ala ja alalle kapuloita kaavailevat päättäjät kävisivät avointa keskustelua, saa ravintola-ala tyytyä monologiin.

Ravintola-ala käy kamppailua työpaikkojen ja alan yritysten puolesta. Päättäjät eivät ylimielisyyksissään vaivaudu edes kommentoimaan.

Asiantuntijat kuulemma tietävät veronkorotuksilla ja aukiolon lyhennyksillä vähentävänsä viinanjuontia. Kuten jo totesin: paavi puhuu asiantuntevasti (hetero)seksistä.

Nykyisetkin aukiolo- ja terassirajoitukset ovat aivan älyttömät, lieveilmiöt kesäaikana valtavat.

Asun dokailupuiston laidalla, pussikaljabileet alkavat 10, kun terrassit suljetaan, kuka kesäiltana sisällä viihtyisi. Bileet jatkuvat aamuun, usein olen lähtenyt töihin niin, että viimeiset känni- itkut ja kiljahdukset vielä raikuvat. Poliisi ei puutu, pääasia, että ravintoloiden terassit saadaan kiinni. Kotirauhasta viis!

Vain ääliö luulee alkoholinkulutuksen vähenevän veroja korottamalla ja aukioloa rajoittamalla. Virosta saa halpaa viinaa, iso lasti kerralla, on varastoa mistä ottaa.

Nuoriso (alle 18 v) on jo oivaltanut: vuokrataan tila, tyhjä varastohalli mitä sopivin, buukataan dj, ilmoitetaan somessa ja myydään lippuja. Kukaan ei vahdi, verottaja ei kärky, nappia voi nauttia ja bileet jatkuvat aamuun.

Kovaa teetä tarjoiltiin kieltolain aikana Sociksella ja Kämpissä – hätä keinot keksii. Nykyisin ilmeisesti Alkon tarkastajat sen verta tiukkoja, että ravintolat eivät uskalla sääntöjä rikkoa. Yksityiset ”klubit” takuulla avaavat ovet jäsenillee. Eläköön – ehkä Suomeenkin syntyy mafia.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Hyvä Eva,
napakymppi kirjoitus.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Loistava kirjoitus Eva! Itseäni ottaa todellakin päähän tämä monologi -tilanne. Kukaan päättäjistä ei uskalla näemmä ottaa kantaa suuntaan tai toiseen. Tähän yleensä pätee valitettavasti vanha sanonta: tyyntä myrskyn edellä. Pelkään pahoin, että STM valmistelemassa lakiehdotuksessa tulee olemaan tuo aukiolorajoitus ja tämän johdosta kukaan päättäjä ei halua nostaa keskustelua asiasta. Valmisteleva virkamies on yhden kerran kommentoinut asiaa, että huolenaiheemme on turha, koska laki ei ehdi astumaan voimaan ensivuoden alussa. Itseäni ei kauheasti lohduta, jos yrityksemme saa ainoastaan vuoden lisää armonaikaa...

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Näkyvämpää kamppista suunnittelemaan

Mika Liesharju

Tää koko asia on kieltämättä aivan järjetön, ollut jo pitkään. Jos tää lähtee menemään tähän suuntaan, ei myöskään ulkomaalaiset halua tulla Suomeen ku huomaavat että miten nipoja täällä ollaan.. Haluaako Suomen päättäjät ihan oikeasti tuhota Suomen rravintolat, koska nyt jo valmiiksi tekee helvetin tiukkaa? Tää on oikeesti ihan uskomattoman naurettavaa menoa... Ja vielä naurettavampaa vedota ihmisten alkoholinkäyttöön, kaikki tietää että ihminen juo sitä viinaa jos haluaa, ei se baarien ja yökerhojen aukioloajoista ole kiinni... Iha ku meidän päättäjät eläis jossai ihme kuplassa, missä kaikki paranee rajoituksilla. Miks ei sit samantien laiteta vaa kieltolaki päälle ni päästää ainaki maaimalla varmasti uutisiin -_-

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Ehkä meidän koko alan pitäisi katsoa peiliin, koska olemme liian pitkään ottaneet kaiken hiljaa ja kiltisti vastaan mitä päättäjät ovat meidän päänmenoksi suunnitelleet. Nyt uskon kumminkin yrittäjien ja työntekijöiden saaneen tarpeeksi. Lisäksi myös asiakkaat ovat onneksi rinnallamme sankoin joukoin.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Eri kaupunkien adresseilla vaatimuksineen olisi kiire.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio Vastaus kommenttiin #79

"Tolkku käteen alkoholiverotuksessa" Facebook-porukka on vedonnut tänään kaikkia ravintoloitsijoita olemaan yhteydessä kansanedustajiin tällä viikolla.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

Juuri niin. Nyt suunnittelemaan Arkadian rappusista virallista jatkopaikkaa.
Tavataan rappusilla 01.30-

Eva Moilanen

Eero, hyvä idea. FB:hen kutsu. Kaikki mukaan ja joku tuo pakukuormallisen juomia. Ghettoblasterit mukaan, tulee hyvät bileet.

Käyttäjän EeroNiskanen kuva
Eero Niskanen

"Rappusralli" on oikea nimi. Aletaan bilettämään. Uskoisin, että saadaan tukijoita tiedottamiseen kaikista panimoista, rafloista jne. Jos on niin tyhmä, ettei tiedä kuinka kiero on keppi tulee lyödä suora keppi viereen.

Toimituksen poiminnat