AnttiRaunio

Aika ottaa lääkettä!

Olipa taas mukava lukea lehdestä, että Arkadianmäellä on käyty tällä viikolla tärkeätä pohdintaa maamme tärkeistä asioista, joilla maamme saadaan takaisin kestävän kehityksen tielle. Erityisen ilahtunut olin siitä, että kansanedustajat olivat huolissaan uusien kantorajoituksien tasa-arvoisuudesta. Omasta mielestänikin on tosissaan pohdittava sitä, että onko heiveröinen naishenkilö huonommassa asemassa kuin suomalainen rakennusmies mahdollisten uusien kantorajoituksien astuessa voimaan? Tämä suuren salin keskustelu ei muuten sitten liittynyt  uuteen työsuojelulakiin, vaan luonnollisesti uusiin alkoholin matkustajatuontirajoituksiin. Mielestäni kansakunnan kannalta olisi ehkä järkevämpää miettiä asioita hiukan suurpiirteisemmin. Lisäksi olisi varmasti hyvä käydä keskustelu lähtötilanteesta.

Itse aloittaisin siitä lähtökohdasta, että maamme liittyi EU:hun 1995. EU:n perusajatus on tavaroiden ja ihmisten vapaa liikkuminen yli rajojen. Jos emme halua ihmisten ja tavaroiden liikkuvan vapaasti rajojen yli, niin suosittelisin EU:sta eroamista. Jos emme kuitenkaan eroa EU:sta ja päätämme toimia EU:n perusajatusten mukaan, niin aloittaisin keskustelun siitä, kuinka saisimme kansalaiset ostamaan tuotteensa ja maksamaan veronsa kotimaahan. Molempiin keinoihin on olemassa lääke, joka toimii vielä varsin tehokkaasti ja nopeasti. Tätä lääkettä kutsutaan veronalennukseksi. Jostakin syystä eduskuntamme ei halua määrätä tätä lääkettä pelottavan sivuvaikutuksen vuoksi. Sivuvaikutukset ovat nimiltään tuloerojen kasvu ja lisävelkaantuminen.

Kansanedustajiemme pelko veronalennuksien sivuvaikutuksista ovat mielestäni turhia tai vähintäänkin liioiteltuja. Sivuvaikutusten minimointi vaatii vain oikeanlaista kuntoutusta potilaalle. Ohessa omat ajatukseni kuntoutusohjelmasta:

  • Verojen laskun ansiosta ihmiset alkaisivat taas ostaa alkoholia ja muita tuotteita kotimaasta. Lisäksi useat maastamme lähteneet kansalaiset saattaisivat palata ja saattaisimme houkutella jopa varakkaita uusia veronmaksajia maahamme. Luonnollisesti tuolloin valtiomme tulot (keräämät verot) saattaisivat jopa kasvaa nykyisestä.
  • Saman aikaisesti vähentäisin 200 000 -300 000 virkamiestä hallinnon tehtävistä. Näistä 150 000 löytäisi töitä yksityiseltä palvelusektorilta, koska matalampien verojen ansiosta mm. ravintoloissa syönti, parturissa/kampaamossa käynti, kotisiivouksen tilaaminen, lastenhoitoavun käyttö eivät olisi enää pelkkiä varakkaiden etuoikeuksia maassamme. Loput voisimme uudelleenkouluttaa esimerkiksi terveydenhoitoalalle.
  • Kansalaisilla olisi jälleen matalamman verotuksen johdosta varaa käyttää palveluita, joten voisimme myös kehittää niitä vastaamaan mm. ulkomaalaisten turisten vaatimustasoja. Tällä tavalla voisimme saada maahamme uusia turisteja, jotka luonnollisesti toisivat euroja valtion verokassaan.
  • Säästetyt eurot hallinnosta voisi käyttää infrastruktuurin rakentamiseen ja korjaamiseen maassamme.
  • Autoverotuksen poistuttua kansalaisilla olisi varaa ajaa uudemmilla ja turvallisemmilla autoilla, joiden ansiosta onnettomuudet ja päästöt vähenisivät.
  • Ihmiset eivät enää hamstraisi alkoholia koteihinsa varastoon muista EU –maista, niin alkoholin saatavuus rajoittuisi olennaisesti. Kaikkien tutkimuksien mukaan saatavuuden rajoitus on paras keino vähentää liikakulutusta.
  • Meillä ei olisi 200 000-300 000 turhaa virkamiestä keksimässä uusia sääntöjä ja rajoituksia meille, niin maastamme voisi kehittyä aidosti parempi ja kannustavampi paikka elää. Maa, jossa syntyisi jatkossakin SuperCellin kaltaisia menestystarinoita innovatiivisten ja motivoituneiden kansalaisten ansioista. Tuolloin myös yritysjohdolle jäisi aikaa ihmisten motivoimiseen ja luovaan ajatteluun, kun ei tarvitsisi kirjoitella vastineita mm. puputyttöjen ilmaisista sisäänpääsyistä yökerhoihin

Omasta mielestäni maamme olisi korkea aika ottaa veronalennuslääkettä. Itse uskon lääkkeen vaikutuksien olevan sen verran hyvät, että riski tuloeron sivuoireista kannattaa ottaa. Oikealla kuntoutusohjelmalla myös sivuoireiden riskit pystytään varmasti minimoimaan.

 

Espoossa 29.5.2014

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikaLeppnen1 kuva
Mika Leppänen

Olen Antin kanssa samaa mieltä, että verotus on laskettava sille tasolle ettei virosta alkoholin tuonti enää kannata.
Ravintoloiden toimintamahdollisuuksien kannalta kannatan alkoholin myynnin veron laskemista 14% ravintoloissa.
Lisäksi kannatan virkamiesten määrän vähentämistä tuntuvasti ja muutenkin asioiden yksinkertaistamista !!

Pekka Valo

Eduskunta näyttää käyttäneen huomattavasti aikaa sen pohtimiseen, ovatko nuo ohjeelliset maksimimäärät joiden ylittyessä voidaan pyytää lisäselvitystä paljon vai vähän. Tärkeämpiäkin kysymyksiä olisi voitu pohtia sillä alhaisempia ohjeellisia rajoja ei voida asettaa eromatta EU:sta. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/travel...

Matkustajien muusta kiusaamisesta on myös merkittävä määrä oikeuskäytäntöä EU tuomioistuimesta, johon kannattaa tutustua ennen kuin päästetään mielikuvitus laukkaamaan. Tärkein prinsiippi on, että vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi ei matkustajia saa tarpeettomasti viivyttää, eikä tarkastuksia saa tehdä ilman perusteltua syytä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Törmäsin juuri tällaiseen: kasperikoski.blogspot.fi

Pekka Valo

Olen blogistin/kantelijan kanssa samaa mieltä. Tämä on juuri sellaisia keinotekoisia esteitä joita ei saa asettaa. Voidaan perustellusti edellyttää että iän tai muun syyn vuoksi liikuntakyvyltään heikommalla on yhtäläinen oikeus tuoda alkoholia omaan ja esimerkiksi vieraittensa kulutukseen.

Karim Ramadan

Vanhan kansan sananlasku. "Puhut vähän mutta asiaa"
Osuu varsin hyvin tähän kirjoitukseen.Arkadian mäjellä on liika "päättäviä" ihmisiä..mikäli niitä vähennettäisiin sinne saataisiin enemmän sellaista väkeä joille on mahdollisuus maksaa siitä että tekevät oieasti töitä maamme ja kansamme eteen..sekä itse en ymmärrä että miksi kaikki muut näkevät ongelmat mutta silti mäjellä ei nähä sitä..sanoin kuvaamattoman ärsyttävää..
Varsinkin kun etelästä tuleva alkoholi on helpommin ihmisille saatavissa nyt vaan tarvittaisiin parit hyvät päätökset ja asiat voisivat vielä kääntyä parempaan päin.
Sekä itse olen sitä mieltä että jos veroja alennettaisiin me tiputtaisimme ainakin alkoholin hintaa! sillä olen muutenkin miettinyt varsinkin Groteskin omistaja heitti aloite idean ilmoille ?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Groteskin omistajien veto oli erittäin mielenkiintoinen. Täytyy käydä testaamassa heidän viinilistansa lähiviikkoina...

Tarja Palomäki

Loistava kirjoitus! Olen täsmälleen samaa mieltä.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Olen saanut jonkin verran palautetta ehdotukseni kohdasta koskien virkamiehiä. Myönnän, että kirjoitin tällä kertaa hiukan populistisesti ja ennen kaikkea provosoivasti. Itselleni on kumminkin selvää, ettei meillä voi olla varaa pitää samaa määrää virkamiehiä kuin esimerkiksi Saksassa on. Maamme 1,9 miljoonalle työssäkäyvälle henkilölle noin 660 000 virkamiehestä syntyvä kulu on vain liian raskas.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Ohessa myös hyvä raportti matkustajatuonnista johon kansanedustajiemme kannattaisi ehdottomasti perehtyä: http://www.stara.fi/2014/05/27/ministerio-ei-tieda...

Käyttäjän Kazzukki kuva
Kasperi Koski

Kantelin eilen 29.5.2014 eduskunnan oikeusasiamiehelle Tullin mielestäni laittomasta, "viinarallia" rajoittavasta ohjeistuksesta (dnro. 1243/03.02.05/2014), jota media jo ryvettikin tuossa jokunen aika sitten. Kannattaa tutustua kanteluun osoitteessa:

http://kasperikoski.blogspot.fi

Uusi Suomen lukijakunta voisi ystävällisesti saattaa kantelun hieman isomman yleisön ääreen, koska minä en ilman kontakteja sitä voi tehdä. Asiasta on kyllä tiedoitettu suurimmille valtakunnallisille lehdille.

Lainsäädännön tulkinnan kannalta asiahan on sinänsä "de minimis", mutta jos oikein tarkasti tutkitaan Euroopan neuvoston 2008/118/EY direktiiviä (artikla 32)(http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri...), niin laivahan on Suomen satamassa ollessaan... no... Suomessa?!?

Anyways, hyvä kirjoitus Antilta!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kannattaa myös vinkata tuosta Tolkkua -palstan ylläpidolle (Cydelle).

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Korkea alkoholivero on merkittävin epäkohta Suomessa nykyään. Sitä pitää alentaa ja paljon ellei peräti poistaa kokonaan. Myönteiset tulokset ovat todella runsaat. Ulkomailta haku loppuu kokonaan ja kääntyy Suomen hyväksi.

Kaikista naapurimaista ostajat ryntäävät Suomeen. Halpa alkoholi houkuttelee juopot juomaan itsensä kuoliaiksi nopeasti. He eivät enää ole sairaaloissa veronmaksajien rasitteena. Paikat vapautuvat todella sairaille.

Autoveron poisto on myös mitä kannatettavampaa. Voi sitä ihanaa pörinää, kun kaikki me ikuiset pojat pääsemme ajamaan himoitsemillamme autoilla.

ulf fallenius

Mutta miten mahdoton urakka päästä Anttin unelmiin.Herätkää me olemme Suomessa joka on virkamiesten paratiisi ja varsinkin vanhanaikaisten virkamiesten.Suomi rakastaa veroja se on niin kuin kansalaisvelvoite että veroja pitää maksaa niin paljon että koko yhteiskunta tukehtuu siihen vaikka on ollut oikeistohallituskin niin ei auta.Mikä pelastaisi tilanteen sanoisin ei mikään.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Luonnollisesti tilanne on hiukan haastava varsinkin kun noilla 660t virkamiehellä on äänioikeus... Mielestäni tilanne kehittyi pitkän aikaan oikeaan suuntaan maassamme verotuksen osalta, mutta sitten 2007-2009 alkoi jänistää. Nyt ollaankin sitten tultu aimo harppaus kaikessa verotuksessa takapakkia, mutta vielä ei ole liian myöhäistä kääntää suuntaa.

Mira Ritasmäki

Erittäin hyvä kirjoitus. Olen täysin samaa mieltä.

Jorma Lehmonen

No joo. Viinaverohan se nyt on tosi tärkeä tasapainoittaja tässä konkurssiin menevässä valtiolaivassa.

Kyllähän sen nyt jo kaikki talousoppineetkin ovat tunnustaneet että ilman Euron voimakasta devalvoitumista ei eurooppa ja sen mukana vientiriippuvainen Suomi reppanakaan ei lähde nousuun. Ihan sama kuinka paljon laskette auto-, viina-, tulo- tai muita veroja.

Sinullehan se tietysti Antti kävisi että kansa palaisi ostamaan viinansa kapakoista.

Ja mitä noihin virkamiehiin tulee niin juuri tuo suuresti rakastettu EU:han se on vain kasvattanut tuota valvovaa virkamieskoneistoa ei suinkaan vähentänyt.

Nalle Wahlrooskin jo tuossa tuumasi että aluksi oli sitä mieltä että se Euro oli hyvä mutta myöntää nyt olleensa väärässä.

Elikkä oma valuutta takaisin ja D-lääkettä kehiin niin siitä se sitten taas lähtee talouskin nousuun.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Myönnän, että pelkällä viinaverolla ei tätä laivaa pelasteta (monta muuta laivaa kylläkin ;)). Haluaisin kumminkin muistuttaa, että kotimaiset mara -alat (matkailu ja ravintolat) tuovat vuodessa valtiolle noin 5 miljardia verotuloja (12,5%:tia kokonaisverotuloista). Tolkullisella alkoholiveropolitiikalla tämä summa saattaisi kasvaa kohtuullisen helpostikin muutaman miljardin. Tuolloin luonnollisesti kortistostakin alkaisi kadota porukkaa, jolloin säästötkin voisivat olla merkittäviä. Valitettavasti nyt alamme on Sosiaali- ja terveysministeriön alainen, joten tuota tulopuolta ei tuolla maamme pääkontrissa Arkadianmäellä mietitä lainkaan...

Toimituksen poiminnat