AnttiRaunio

Torjuntavoitto lisäholhoamisesta

  • Torjuntavoitto lisäholhoamisesta

Itseäni on aina harmittanut holhoaminen. Minulla on muutama muisto jo esikoulusta, kun aikuisten yli-innokas holhoaminen otti pannuun. Teinivuodet menivätkin sitten kokonaan holhoamisen vastaiseen kapinaan ja täysi-ikäisyyden pitkään odottamiseen. Jopa ajokorttia enemmän odotin sitä, etten olisi enää holhouksen alainen. Vanhemmilleni kiitos siitä, etteivät he monien muiden aikuisten tapaan useinkaan syyllistyneet holhoamiseen!

Valitettavasti odotustani ei täysin palkittu, sillä täytettyäni 18 vuotta, huomasin yhteiskunnan jatkavan holhoamista. Onneksi olimme juuri liittyneet EU:hun, joka alkuun alkoikin purkamaan kekkoslovakiamme holhousyhteiskuntaa. Oli hienoa huomata 90-luvulla, miten mahtavalta liberaalit tuulet tuntuivat ja innostivat nuoria uusiin haasteisiin. Nämä tuulet saivat maamme ankaran laman jälkeen uuteen kasvuun. Yrittäjyyttä kannustettiin ja ihailtiin. Jopa nykyiseltä alaltani purettiin säännöksiä, jotka olivat mahdollistaneet lähes monopoliaseman keskusliikkeiden yökerhoille maassamme. Helsinkiin avautui uusia yksityisiä yökerhoja, jotka saivat vaikutteita niin Berliinistä kuin Yhdysvalloistakin.

Rahoitus- ja pankkipuolen vapautuminen kannusti nuoria yrittäjiä perustamaan uusia start-uppeja riskirahoituksen turvin. Näiden yritysten nuoret johtajat käyttivät innokkaasti uusia palveluita. Kaupungin yöelämä alkoi kukoistamaan. Alkokin oli pakotettu luopumaan tiskimyymälöistään ja laajentamaan valikoimiaan. Kauppojen, ravintoloiden ja pankkien aukiolot ja palvelut laajenivat.

Varsinaisen shokin koin viime vuosikymmenen loppupuolella, kun tajusin joidenkin johtavien politikkojen tosissaan esittävän uusia holhoavia lakeja ja määräyksiä. Tupakoinnin rajoitukset yleisillä paikoilla pystyin jotenkin käsittämään, sen kiistatta aiheuttamien passiivisten haittojen johdosta kanssaihmisille. Muuten rajoitukset, esimerkiksi ravintola-alalle, tuntuivat täysin absurdeilta. Vielä eriskummallisemmilta tuntuivat alkoholin veronkorotukset, joiden piti ratkaista ihmisten alkoholiongelmat. Mietin tuolloin, kuinka pahasti voidaan mennä metsään? Eivätkö päättäjät muistaneet, että olimme liittyneet EU:hun reilut kymmenen vuotta sitten? EU:hun, jossa tavaroiden ja ihmisten liikkuvuus on vapaata.

EU:n myötä tulleen liberaalimman alkoholipolitiikan myötä huomasin, että meille oli kehittymässä myös uudella asenteella varustettu sukupolvi. Sukupolvi jolle alkoholi ei ollut samanlainen kielletty hedelmä kuin aikaisemmille sukupolville. Tämä näkyy jopa virkamiesten tilastoissa kiistatta tänä päivänä (http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=6511574&name=DLFE...). Valitettavasti useiden tutkijoiden ja virkamiesten johtopäätökset nuorison raitistumisen syistä menevät pahasti metsään. Pelkään pahoin, että viime vuosina tehdyt kiristykset eivät ole vaikuttaneet nuorison raitistumiseen vaan päinvastoin ovat jälleen kehittämässä uutta sukupolvea, joiden isät ja äidit kantavat kiellettyjä hedelmiä lahden toiselta puolelta selkä vääränä. Jos pelkoni osoittautuu oikeaksi, niin tämä tulee näkymään noin 5 vuoden kuluttua kasvuna myös tilastoissa, jotka mittaavat nuorison alkoholinkäyttöä.

Vuonna 2009 mittani oli täynnä ja päätin aktivoitua. Monet totesivat, ettei se auttaisi mitään. Itse en kuitenkaan voinut uskoa, että virkamiehet olisivat kaikessa hiljaisuudessa onnistuneet ottamaan vallan maassamme. Hyvin nopeasti ymmärsin valitettavasti olevani väärässä. Arkadianmäestä oli tullut muutamassa vuodessa virkamiesten suuri kumileimasin, joka oli alkanut hyväksyä yhä nopeampaa tahtia virkamiesten valmistelemia veronkorotuksia ja uusia holhouslakeja. Olen jopa törmännyt uskomattomaan lauseeseen kansanedustajilta asian tiimoilta: ”Olet kyllä oikeassa, mutta tämä on poliittisesti hankalaa, koska virkamiehet ovat toista mieltä”. Konkreettisesti tämä tuli esiin 2009, kun pidin ensimmäisen lehdistötilaisuuden asian tiimoilta. Kerroin lehdistölle, että olen erittäin huolestunut omasta mielestäni kasvavasta matkustajatunnista. Havaintoni kasvavasta matkustajatunnista perustui puhtaasti henkilökohtaiseen näköhavaintooni, jonka tein viikoittaisilla tarkastusreissuillani Tallinnan yksikköömme. Tuolloin virkamiehet totesivat toimittajille huoleni olevan turha ja täysin liioiteltua. Saman sain kuulla Arkadianmäellä kansanedustajilta koska he uskoivat virkamiehiään.

Uskon edelleen, että Eduskuntamme kykenee ja ennen kaikkea haluaa edelleen ottaa vallan takaisin. Tästä syystä olen taistellut äänekkäästi holhoamista vastaan ja palvelualamme toimintaedellytyksien turvaamiseksi. Tänä vuonna olemme saaneet myös massat taaksemme. Uskon, että alkoholipolitiikassa Eduskunta ottaa jälleen vallan itsellensä ja alkaa purkamaan niin sääntöjä kuin verotustakin, joita suosii ainoastaan Viron valtiovarainministeriö. Tämä vaatii vain sen, että he kuulevat kansan huudon asiasta tarpeeksi lujaa!

Näytetään yhdessä, että kansa on kyllästynyt jatkuvaan holhoamisen kiristämiseen. Kiristämiseen, jonka takana on virkamieskoneisto. Tämä koneisto on päättänyt, että se tietää paremmin, miten kansalaisten tulisi vapaassa maassa elää. Mielestäni kansalaisaloite ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamisesta toimii hyvin tähän tarkoitukseen. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat sivuttaneet jälleen kerran alan huolen aukioloaikojen supistamisesta kokonaan ja ehdottavat uuteen alkoholilakiin tällaista aukioloaikojen leikkaamista. Jo nyt pitämämme metelin ansiosta hallitus päätti lykätä uuden alkoholilain käsittelyn seuraavalle hallitukselle. Tätä voidaan pitää torjuntavoittona taistelussa tolkullisemman alkoholipolitiikan puolesta, mutta ei lopullisena voittona.

Meidän täytyy näyttää niin virkamiehille kuin politikoillekin, ettemme tarvitse ainakaan uusia nukkumaanmenoaikoja heidän toimestaan! Tämän pystyt näyttämään allekirjoittamalla aloitteen osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/865. Luonnollisesti, jos haluat osallistua aktiivisemmin, niin kutsu kaverisi seuraavaan tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/594339870664523/. Tällä tavalla myös ystävänne saavat tiedon holhousta vastustavasta kansalaisaloitteesta! Tällöin seuraavalla Eduskunnalla on ainakin vaihtoehto äänestää myös muustakin kuin virkamiesten valmistelemasta holhoavasta laista, mikäli emme onnistu saamaan suurempaa muutosta alkoholipolitiikkaamme jo tulevissa vaaleissa!

 

Helsingissä 26. kesäkuuta 2014

 

Vapaan ja liberaalin Suomen puolesta,

 

Antti Raunio 

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Aulis Mäkitalo

"Mikä veljeni vartija minä oon" rallatteli M.A. Numminen eräässä rallissaan.

Minä.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Voin allekirjoittaa kansalaisaloitteen ja kuvitella jotenkin vaikuttavani johonkin. Todellisuudessa mahdollisuudet ovat kuitenkin vain 50/50 ja sekin vain siinä tapauksessa, jos aloite kerää riittävän määrän nimiä. Surku se tuli homolain kannattajillekin, yli 50 000 täysin hukkaan heitettyä nimeä, joten se siitä vaikuttamisesta.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Yrittämällä sillä on kumminkin edes mahdollisuus! Jos emme, niin tuolloin ei ole mahdollisuutta lainkaan! Jos ravintola-ala ei olisi aktivoitunut viime syksynä, niin uusi jatkoajat poistava a-laki olisi voinut pahimmillaan tulla voimaan 2015 alussa.

Juhani Penttinen

Eikö tuo holhoaminen ole enemmänkin välittämistä kuin rajoitteisiin pakottamista ? Tosiasia on kuitenkin että alkoholi on melko voimakas hermomyrkky jonka käyttäjistä osa addiktoituu ajan mittaan aineeseen.

Voisinhan samoin perustein vaatia esim. nopeusrajoitusten poistoa koska Minä tiedän ilman holhoamistakin kuinka nopeasti kullakin tieosuudella kussakin keliolosuhteessa Minun on syytä ajaa.

Mutta varsinaiseen blogin asiakysymykseen eli ravintoloiden aukioloaikojen kontrollointiin en osaa ottaa kantaa kun en ole riittävästi perehtynyt asiaan. Oudoltahan tuo tuntuu jos ollaan menossa takavuosikymmenien maailmaan eli ravintolaan pääsi sisään suunnilleen jos oli pukeutunut samalla tapaa kuin hautajaisiin mennessäsi,ovella seisoi tuiman näköinen painin piirimestari rankkaamassa asiakkaita, olutta sai jos tilasi voileivän ja liika hymyily tarjoilijalle aiheutti anniskelun lopettamisen koko pöytäseurueelle :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tosiasia on kuitenkin että alkoholi on melko voimakas hermomyrkky jonka käyttäjistä osa addiktoituu ajan mittaan aineeseen."

Ja siksi kun joku retkahtaa, kaikkia pitää holhota. Kannatatko uutta kieltolakia kun se alkoholi nyt vaan on edelleen melko voimakas hermomyrkky?

Juhani Penttinen

#4

""""""....Ja siksi kun joku retkahtaa, kaikkia pitää holhota. Kannatatko uutta kieltolakia kun se alkoholi nyt vaan on edelleen melko voimakas hermomyrkky?.."""""""

En missään nimessä kannata kieltolakia. Mutta en kannata täysin vapaatakaan alkoholikäyttöä ilman yhteiskunnan asettamia rajoituksia koska aine tosiaan aiheuttaa ongelmia itse yksilölle niin myös sen seurauksena ympäristölle.

Mutta en oikein usko aukioloaikojen ruuvauksilla mitään hyötyä saatavan aikaan vaan ehkäpä päinvastoin haittaa.

Kieltolaki oli aikamoinen farssi aikoinaan. Juoda sai täysin vapaasti ilman rangaistuksia mutta alkoholin myynti,valmistus ja maahantuonti oli sanktioitu.

Samanlainen farssi on tuo alkoholin rahtaus Tallinnasta nykyisin jonka seikan huomaa selkeästi jos esim. sattuu nousemaan tiettyinä aikoina Helsingin Länsisatamasta saapuvaan raitiovaunuun. Nykyaikojen seiväsmatkailua.

Cyde Hyttinen

Eipä tuohon muuta kun näin on. Olin aikonaan tuottajana Joensuun laulujuhlien juhannustapahtumassa. Siellä oli ensin koko alue tarjoiulualuetta. Porukat piti piknikkiä perheineen ja tunelma oli leppoisa. Ei mitään järjestyshäiriöitä tai hässäkkää. Sitten tuli sääntö, että ei saa tuoda omia juomia, anniskelualueet aidattava ja kova valvonta päällä. Siitäpä sitten repesikin helvetti irti. Porukka veti tanakasti pohjia ennen tuloaan, aikuiset ihmiset hyppivät aitojen yli olutlasit kädessä. Järjestyshäiriöt alkoivat, lapset olivat hädissään vanhemmistaan ja tuntui, että koko pakka leviää käsistä välittömästi. Sen jälkeen saatiin aihetta paheksua ja kiristää vielä ennestään ja sama meno jatkuu.

Miksi ei kiinnitetä huomiota siihen mikä ajaa ihmiset alkoholismiin? Kuten työttömyys, syrjätyminen tai massiivisen matkustajatuonnin lisääntyminen. Sääli, että tänne rakennetaan uutta Neuvostoliittoa tai vielä pahempaa järjestelmää jossa vain etuoikeutetuilla on oikeudet ja vapaus. Samin raskasta virkamieskoneistoa valvomaan aikuisia ihmisiä.
Tämä maa ei enää vastaa sitä millaiseksi luulin sen muuttuvan muun maailman mukana. Vapaammaksi ja ihmisen oikeuksia kunnioittavaski. Olen surullinen mutta en luovuta.Älkää tekään sillä kyseessä on isänmaamme ja oma kotimme.

Juhani Penttinen

#5

"""""".....Sääli, että tänne rakennetaan uutta Neuvostoliittoa tai vielä pahempaa järjestelmää jossa vain etuoikeutetuilla on oikeudet ja vapaus. Samin raskasta virkamieskoneistoa valvomaan aikuisia ihmisiä....""""""

Neuvostoliitossa kyllä oli oikeus juoda holtittomasti muillakin kuin puolueen jäsenillä.

Itse asiassa koko Neuvostoliiton luhistuminen olikin seurausta Gorbatshovin raittiuskampanjasta. Massat alkoivat selvitä alkoholinarkoosistaan ja havahtuivat huomaamaan minkä helvetinmoisen romun ovatkaan rakentaneet vuosikymmenien aikana. :)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Paras vaihtoehto on mennä Suomesta muualle yrittämään. Silloin voi keskittyä vain ammattiinsa.

Ei Suomeen kannata ravintolaa perustaa. Johan Raamatussa sanotaan: ''Turha on potkia tutkainta vastaan.''

Holhoaminen on heikolla itsetunnolla varustettujen turhien virkamiesten siittimen jatke.

Käyttäjän CharrlottaSalluYlimys kuva
Charrlotta Ylimys

Jälleen täyttä asiaa Antti. Jaana Pelkonen on meille myös tärkeä kumppani eduskunnassa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kiitoksia toimitukselle, että tekivät tämän vuodatukseni perusteella oikean lehtijutun. Mielestäni kaikkein tärkeintä on, että asioista keskustellaan. Olen kurkkuani myöten täynnä noita hätiköytyjä verotuksen muutoksia ja holhoavia lakeja, jotka kohottavat vain valmistelleiden virkamiesten itsetuntoa. Kun asioita valmistellaan huolellisesti, niin tuolloin luonnollisesti kuunneellaan kaikessa rauhassa myös niitä joiden toimintaan nämä muutokset vaikuttavat.

Käyttäjän AarneKiviniemi kuva
Aarne Kiviniemi

Ravintoloitsijan motiivina tuskin lopulta on vapaampi Suomi. Oman toimintansa rahoitusta valitettavan yksipuolisesti ajaa eteenpäin.
Asenteellisuus terveyden ja hyvinvoinnin tutkijoiden ja asiantuntijoiden tutkimuskäyttöön perustuvaan ajatteluun on silmiinpistävää.
Suomessa on suuret päihdehaitat. Suurimman laskun yhteiskunnalle aiheuttavat ne miljoona alkoholin kuluttajaa, jotka eivät pidä itseään mitenkään ongelmakäyttäjinä, vaan kohtuukäyttäjinä. Valitettavasti vaan on niin, että tämän porukan voluumi on niin suuri ja heidän humalapäissään tekemät haitat itselle ja toisille aiheuttavat yhteiskunnalle mittavan laskun.
Alkoholia ei voida pitää tavallisena markkinatuotteena, koska se aiheuttaa yhteiskunnalle ja yksilölle niin mittavia haittoja. Sen tähden lainsäätäjän velvollisuus on yrittää vähentää näitä haittoja.
Tutkimustulokset ovat maailmanlaajuisesti yksiselitteisesti osoittaneet, että hinta ja saatavuus ovat kokonaiskulutuksen rajoittamisen parhaat välineet. Kokonaiskulutus taas heijastaa myös haittojen määrää. Sen tähden kokonaiskulutuksen vähentäminen vähentää myös haittoja.
Alkoholi- ja päihdepolitiikkaa tulee tehdä ensisijaisesti kansanterveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Tämä ei varmastikaan aina sovi alkoholista leivän itšelleen hankkiville. On tosiaan ollut silmiin pistävää, kuinka alan teollisuus ja yrittäjät määrittelevät Suomessa omien tuottojen maksimoinnin tavoittelun nimissä alkoholi- ja päihdepolitiikkaa. Se on minusta varsin vastuutonta ja osoittaa alalla olevaa yhteiskuntavastuun puutetta.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Aarne, kun näytät tietävän paremmin allekirjoittaneen motiivit kuin allekirjoittanut itse, niin tiedät varmaan allekirjoittanutta askarruttaneeseen kysymykseen myös vastauksen. Kuinka saatavuus rajoittuu sillä, että nykyisellä alkoholiverotuksella jengi yllytetään roudaamaan lavakaupalla (ei kori) alkoholia kerralla lahden takaa koteihinsa varastoon? Käsittääkseni tämä rajoittaa saatavuutta erittäin huonosti. Ilmiön mukana on tullut myös ns. sala-alkot, jotka varmistavat, että saatavuus on myös taattu alaikäisille.

P.s. luonnollisesti yritän samalla nostaa myös omaa lehmääni ojasta, jonka olen myös erittäin avoimesti aina tuonut esiin. Olisihan tämä aika eriskummallinen maa, jos oman lehmän ojasta nostaminen ei olisi laillista tai jotenkin moraalisesti arveluttavaa

P.p.s. mielestäni suurempaa yhteiskuntavastuun puutetta osoittavat ne päätökset, joilla työpaikat ja verotulot ravintola-alalta ollaan onnistuttu siirtämään naapurimaihin. Kumminkin alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt lähestulkoon samalla tasolla

Päivi Pelkonen

Kiitos, Antti, hyvästä kirjoituksesta. Jaksamista sinulle tämän asian esilläpitämiseksi, kuin myös Jaanalle. Aloitteen olenkin jo allekirjoittanut. Syvästi holhousta vastaan, aina.

Toimituksen poiminnat