AnttiRaunio

Vaikuta vapauttavasti

Minulta kysytään usein, uskonko oikeasti, että poliitikot olisivat valmiina vapauttamaan ravintoloiden aukiolot, kuten Virossa, jos saisimme kansalaisaloitteeseen koskien ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamista tarvittavat 50 000 nimeä? Valitettavasti en usko, mutta tiedän sen varmistavan sen, ettei ravintoloita suljeta jatkossa uuden alkoholilain myötä, pahimmillaan useita tunteja aikaisemmin kuin nyt. Eikä ainakaan ilman kunnon keskustelua, kuten valmistelevat virkamiehet nyt ovat maalailleet.

Olen taistellut jo useita vuosia näiden jatkoaikojen säilyttämisen puolesta. Olemme onnistuneet saamaan useita erävoittoja matkan varrella. Yksi merkittävä oli silloin kun entinen sosiaali- ja terveysministeri, Guzenina-Richardson, ilmoitti julkisesti, että aukioloajat eivät olisi vaarassa uudessa alkoholilaissa. Valitettavasti heti ministerin eron jälkeen, keväällä 2013, kävi erittäin selväksi, että virkamiehet palauttivat aukioloaikojen leikkaukset pöydälle.

Miksi sitten olen niin jääräpäisesti tällaista uudistusta vastaan? Monet kollegani ovat todenneet, että aikaisemmat sulkemisajat saattaisivat jopa hyödyntää alaa, sillä ne säästäisivät esimerkiksi ns. kalliita sunnuntaitunteja. Itse näen kysymyksen huomattavasti laajempana. Mielestäni me suomalaiset emme tarvitse viranomaisia kertomaan, mihin aikaan meidän tulisi mennä koteihimme nukkumaan. Meillä on Suomessa loistava, kansainvälisen vertailun kestävä ravintolakulttuuri. Aikaisempien sulkemisaikojen myötä antaisimme maailmalle vain kuvan kansasta, joka tarvitsee holhousta päättäjien toimesta. Tuollainen kuva ei todellakaan edistä maamme houkuttelevuutta matkailukohteena. Oikein hoidetussa turismissa näenkin suuriakin kasvumahdollisuuksia. Tähän tarvitsemme luonnollisesti Mekin (Matkailun edistämiskeskus) lisäksi kaikki yrittäjät yhtenä rintamana mukaan. Suomi on paljon muutakin kuin Lappi!

Usein kuulen myös vasta-argumenttina sen, että ennen vanhaan, yökerhojen mennessä kiinni aikaisemmin, myös asiakkaat tulivat aikaisemmin. Fakta on kuitenkin se, että jo 80-luvulla kotimaassamme oli lähes 40 anniskeluravintolaa, jotka saivat olla auki klo 04:00 saakka. Nykyään myös elämänrytmimme on muuttunut. En ota kantaa siihen onko se hyvä vai huono asia, mutta näin vain on ja ravintoloiden aikaisemmat sulkemisajat eivät sitä tule muuttamaan takaisin kultaiselle 60-luvulle. Suuri osa kaupoista on nykyisin auki paljon myöhempään kuin tuolla kultaisella 60-luvulla, eikä kauppojen kassoilta ehdi yökerhoon yhtään sen aikaisemmin, vaikka yökerhot menisivätkin jatkossa kiinni jo klo 01:30.

Virkamiehiltä loppui jo vuosia sitten alkoholipoliittiset perustelut anniskeluravintoloiden aukioloaikojen supistamiselle. Jopa itse THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska totesi, ettei kulutetun alkoholin määrä ole niin suuri jatkoaikapaikoissa, että se olisi perustelu aukioloaikojen supistuksille. Tämän johdosta yksi viime vuosien äitihahmo ravintoloiden aukioloaikojen leikkaamisidealle, sisäministeri Päivi Räsänen, toikin poliisin resurssipulan esiin. Monien viranomaisten tavoin,  uskon itse kuitenkin siihen, että ihmisten häätäminen aikaisemmin valvotuista anniskelutiloista koteihinsa ei helpota resurssipulaa. Tästä on maailmaltakin kokemusta. Esimerkiksi Islannissa Reykvikin poliisipäällikkö toivoi ravintoloille vapaampia aukioloaikoja viikonlopuksi, jotta heidän resurssinsa riittäisivät.

Tiedän, että asioihin voi vaikuttaa vapauttavasti! Poliitikkomme kaipaavat nyt kansalaisten tukea, sillä muuten he joutuvat alistumaan virkamiesten ehdotuksiin kuten kävi nyt paljon kritiikkiä herättäneen uuden alkoholinmainontaa koskevan markkinointilain kanssa. Allekirjoittamalla kansalaisaloitteen koskien ravintoloiden aukioloaikoja, olet mukana kehittämässä maatamme pois holhousyhteiskunnasta kohti mielenkiintoista ja liberaalimpaa Suomea. En usko, että ravintoloiden aukioloajat tekevät toisaalta maastamme turvallisempaa, mutta itse eläisin mieluummin vapaassa Suomessa kuin tulevassa holhousyhteiskunnassa!        

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/865

#tolkku #vaikutavapauttavasti

 

Espoossa 11. lokakuuta 2014

 

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat