AnttiRaunio

Alkoholismin torjuntaan uudet työpaikat toimivat paremmin kuin mainoskiellot

  • Alkoholismin torjuntaan uudet työpaikat toimivat paremmin kuin mainoskiellot

Vuonna 2007 selkeä enemmistö meistä suomalaisista tahtoi tiukennuksia alkoholipolitiikkaan, tiettyjen poliitikkojen ja varsinkin terveysjärjestöjen hehkuttaessa alkoholin kasvattamia terveyshaittoja. Totta olikin, että haitat olivat kasvaneet, varsinkin suurten ikäluokkien keskuudessa. Varmasti myös vuonna 2004 toteutetulla veronalennuksella oli vaikutusta tähän. Kansa oli villiintynyt ainakin hetkeksi ns. euro-Kossusta.

Vuonna 2008 alkoikin sitten tulemaan sarjatulella kieltoja ja veronkorotuksia. Valitettavasti, kuten jokainen armeijan käynyt tietää, sarjatuli ei ole kovinkaan tarkkaa. Itse pidin asian tiimoilta ensimmäiset lehdistötilaisuudet vuosina 2008 ja 2009, joissa varoitin kasvavasta matkustajatuonnista ja ennustin entistä haastavampia aikoja kotimaiselle palvelualalle: Viron viina ja kotisohvat olivat laskevassa taloudessa uusin muoti-ilmiö. Tuolloin en saanut poliitikoilta tukea näkemyksilleni, koska he uskoivat THL:n tilaamaan matkustajatuonnin gallup-tutkimukseen, joka ei tuolloin ilmiöön värähtänytkään. Muutama vanha konkari onkin jälkikäteen todennut, että ensimmäistä kertaa parlamentaarisessa historiassa, he tuntevat tulleensa suorastaan kusetetuksi virkamiesten toimesta.

Nyt kansa vaatii kilpaa poliitikkojen päitä vadille asian tiimoilta. Viski-gate oli kuin tulitikku ruutitynnyrissä. Se räjäytti kertaheitolla kansan vihan jatkuvaa holhousta vastaan. Itse olen nähnyt tämän kypsymisen alkavan laajemmin jo 3-4 vuotta sitten, joten räjähdys ei tullut yllätyksenä. Suosittelisinkin kansanedustajille viettämään enemmän aikaa juuri siellä kansan keskuudessa ja tärkeimpänä vinkkinä, kannattaisi jutella myös enemmän nuorten kanssa, jotka eivät välttämättä tule sinne asuntovaunuille ilmaisen kahvin perässä.  

Itse uskon, että vuoden 2007 ”mandaatti kansalta" alkoholipolitiikan kiristämiseksi, on erääntynyt jo aikoja sitten. Viimeistään nyt, tämän kohun saattelemana, kansanedustajatkin tietävät sen! En myöskään haluaisi enää kuulla terveysjärjestöjen hokevan sitä samaa mantraa kansan tahdosta, jota on käytetty useaan otteeseen perusteluina uusille kielloille ja veronkorotuksille alkoholipoliittisessa keskustelussa vuosina 2007-2014. Itse odotankin jännityksellä, ovatko kansanedustajat vihdoin valmiita muuttamaan alkoholipolitiikkaamme liberaalimpaan suuntaan, kuten kansa on nyt toivonut?

Itse toivoisin seuraavalta Eduskunnalta alkoholilain kokonaisuudistusta, joka mahdollistaisi jopa kymmenien tuhansien uusien työpaikkojen luomisen palvelualalle nopealla aikataululla. Palvelualallahan olisi oikeilla toimintaedellytyksillä mahdollisuus työllistää juuri nuoria. Uskon, että voisimme jo tällä tavalla paljon tehokkaammin estää nuoria alkoholisoitumasta kuin nyt voimaan tulevalla mainoskiellolla. Uskallan väittää, että juuri työ on oikea lääke syrjäytymistä ja sitä kautta alkoholisoitumista vastaan.  Tarvitsemme uudistuksia, jotka loisivat uudenlaista Suomi-kuvaa matkailijoille liberaalista maastamme, jossa asiat kuitenkin toimivat. Ennen kaikkea maasta, jossa ei vain rukoiltaisi yrittäjyyden puolesta, vaan rajoituksia purkamalla luotaisiin sille todelliset mahdollisuudet! Toivon itse monen muun tavoin, että tällainen uusi Eduskunta aloittaisi toimintansa jo tammikuussa.

 

Espoossa 25. lokakuuta 2014

 

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Sarjatulen uhreina ovat olleet kotimaiset työpaikat ja verotulot! Osittain tolkuttoman alkoholipolitiikan johdosta kokonaiskulutuksesta enää 10% tapahtuu ravintoloissa kun vielä 13 vuotta sitten ravintoloiden osuus oli yli 20%:tia!

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Alkoholismin torjuntaan uudet työpaikat toimivat paremmin kuin mainoskiellot''

Eihän se ole kenenkään etu, että entinen työaika käytetään kalsarikänneihin virolaisilla juomilla joita saa kotiin tilattuna.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Alkoholismin torjuntaan uudet työpaikat toimivat paremmin kuin mainoskiellot"

Ehdottomasti oikein kirjoitettu. Kirjaimellisesti sanottuna muutaman pubikaverin pääsy kunnon 7-16 duuniin on huomattavasti parempi alkoholismin torjunnassa kuin jatkaa pubielämää ja nähdä kieltorajoitettuja mainoksia. Näin on.

Toisaalta voidaan ajatella, että mainokset vaikuttavat kivasti alaikäisiin ja sellaisiin, jotka eivät vielä ole päässeet omaan pubielämäänsä. Mainosten poisto toimii sitten toisin.

Käyttäjän KirillRinne kuva
Kirill Rinne

Antti osuu kirjoituksellaan naulan kantaan. Sääli, että kaikki eivät ole yhtä nopeita tai halukkaita reagoimaan ongelmiin, vaan järkeistämisestä aletaan puhua vasta sen jälkeen, kun valtio on menettänyt miljoonia verotuloina, sadat tai tuhannet on menettänyt työpaikkansa, kirroosin panemien maksojen määrä on moninkertaistunut, juomakulttuuri on muuttunut huomattavasti pahempaan suuntaan ja pimeätä viinaa saa suoraan kotiin toimitettuna, eikä tarvii enää hakea "tietoo" assan manneilta, mikä oli kuitenkin aika vaivalloista. Eikä ne viranomaiset ja poliitikot ymmärrä, että näillä typerillä Koffin heppojen ja jättiläistölkkien kieltämisellä he saattavat vain itsensä naurunalaiseksi. Ei kukaan täysjärkinen voi tosissaan laatia noin typeriä lakeja, saatika vaatia niiden kirjaimellista noudattamista. Eikä Suomen elintaso ole noussut niin, että muutaman markan oluttuopin (0,5l) hinnankorotus KAHDEKSAAN Euroon ja vieläpä sen typerän 0,4 l ottaminen käyttöön olisi mitenkään järkevästi perusteltavissa.

Toimituksen poiminnat