AnttiRaunio

Kokemuksia vapaista aukioloajoista

  • Suomen suurin "kierros"!
    Suomen suurin "kierros"!

Olen saanut kritiikkiä, jopa oman alamme sisältä, koskien kansalaisaloitetta ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamisesta. Osa ravintoloitsijoistakin, holhousvimmaisten virkamiesten ja päättäjien tavoin, näkisi mielellään kaikkien paikkojen sulkevan jatkossa klo 02 tai jopa jo klo 01. He perustelevat sitä mm. henkilöstökulujen säästöillä, tai sillä, että asiakkaat alkaisivat tulla aikaisemmin heidän paikkoihinsa. Jotkut jopa näkisivät sen kilpailuetuna "suurten" ketjujen omistamia yökerhoja vastaan. Itse en voi yhtyä näiden amatööriennustajien ennustuksiin, sillä minulla on yli 8 vuoden kokemus ravintolatoiminnasta myös Tallinnan markkinoilla. Siellä ravintoloiden aukioloajoista päättävät liiketoiminnan harjoittajat itse yhdessä asiakkaiden kanssa virkamiesten sijaan.

Tallinnassa ravintolat ovat saaneet itse päättää aukioloajoistaan koko itsenäisen Viron olemassaolon ajan. Silti arkisin on erittäin hankala löytää yökerhoa, joka olisi auki myöhempään kuin klo 04. Useat paikat menevät itse asiassa kiinni jo klo 02-03. Kuluttajatkin tietävät tämän ja tulevatkin arkisin paljon aikaisemmin yökerhoihin, kuin täällä meillä rajoitusten luvatussa maassa. Tämän vuoksi väitänkin, että Tallinnan yöelämä on olennaisesti vilkkaampaa keskellä viikkoa, kuin esimerkiksi asukasluvultaan puolet suuremmassa Helsingissä.

Viikonloppuisin bileet puolestaan jatkuvat kysynnän mukaan, aina tarpeen vaatiessa jopa klo 05-06 saakka. Asiakkaat eivät purkaudu yökerhoista koskaan samaan aikaan kaduille ja taksinkin saa mukavasti ilman jonottamista, jopa pikkujouluaikaan. Olisi kuitenkin tekopyhää väittää, ettei humalaisia näkyisi lainkaan Tallinnan yöelämässä. Väitän silti, ettei heitä näy yhtään sen enempää kuin kotimaassammekaan. Jatkoille kenenkään kotiin en ole kuitenkaan koskaan Tallinnassa yökerhosta lähtenyt vaan olemme suunnanneet yleensä johonkin ravintolaan syömään ennen hotelliin menoa.

Itse uskon Tallinnan kokemuksiini perustuen, että vapaista aukioloajoista hyötyisivät kaikki alamme yhtiöt. Osa ruokaravintoloista voisi saada lisää myyntiä myös aamukaupasta. Urheiluun keskittyvät pubit ja baarit voisivat olla vapaasti auki silloin kun kansa haluaa jännittää esimerkiksi NHL-ottelua tai F1-kisaa, vaikka se alkaisikin aamuyöllä.  Vapaat aukioloajat houkuttelisi myös varmasti lisää nuoria aikuisia, niin idästä kuin lännestä, viikonloppumatkalle tänne Suomeen. Tämä voisi olla myös hyvä piristysruiske kaupalle arkisin, kun ravintoloitsijat itse voisivat alkaa päättämään aukioloajoista. Itse uskon, että useat nyt 04 auki olevat paikat alkaisivatkin sulkemaan arkisin aikaisemmin, kun ei olisi lain tuomaa standardia, joka käytännössä nykyisin pakottaa yökerhot olemaan auki klo 04 saakka.

Uskon, että myös muut alat hyötyisivät ravintoloiden vapaista aukioloajoista. Keikat eivät enää viikolla venyisi puolen yön jälkeen, kun ravintoloitsijan ei tarvitsisi pitää asiakkaita kynsin ja hampain yökerhossa mahdollisimman myöhään, jotta edes muutama olisi siellä 04 saakka. Taksit ehtisivät heittää kiireisinä iltoina enemmän keikkoja, kun kaikki eivät purkautuisi juuri klo 03:30-04:00 välisenä aikana yökerhoista tolpille jonottomaan ja tappelemaan.

Kansalaisten pelko mahdollisista lisähäiriöistä on mielestäni liioiteltua. Luonnollisesti laissa olisi edelleen nykyinen pykälä, ettei ravintola saa aiheuttaa häiriötä lähistön asukkaille. Tuolloin myös viranomaisilla olisi oikeus rajoittaa yksittäisen ravintolan aukioloaikoja esimerkiksi kerrostalon alakerrassa. Tappelut taksijonoissa ja nakkikioskeilla varmasti vähenisivät, kun kaikki eivät olisi siellä samaan aikaan. Poliisin työtä keventäisi lisäksi kotikäyntien väheneminen jatkojen ja etkojen vähentyessä.

Itse uskon, että vapaat aukioloajat olisivat myrkkyä ainoastaan Viron valtiovarainministeriölle ja kotisohville, kun ihmiset eivät enää lähtisi ravintoloista jatkoille yksityisasuntoihin. Uskon myös, että me suomalaiset arvostamme enemmän kotirauhaa ja hyvinvointipalveluitamme, joita lisääntyvällä kotimaisella anniskelumyynnillä pystytään luomaan/rahoittamaan. En myöskään näe niin suurena ongelmana virkamiesten työn vähenemistä lupaprosessien puolella ja ravintoloiden tyhjentämisten kyttäämisten loputtua, kun ottaa vaakakuppiin uusien työpaikkojen luonnin nuorille aikuisille alallemme. Itse uudelleenohjaisin virkamiehiltä vapautuvat resurssit todellisen harmaan talouden kitkentään ja lisääntyvät verotulot alkoholiongelmaisten hoitoon. Niille, jotka uskovat edelleen meidän suomalaisten tarvitsevan viranomaisten määräämiä nukkumaanmenoaikoja suosittelen opinretkeä Viroon. Eivät ne virolaiset niin paljon meitä fiksumpia oikeasti ole!

Jos olet samaa mieltä, niin nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa osoitteessa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/865

Helsingissä 21. marraskuuta 2014

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tallinna on Manner-Eurooppaa. Suomi ei. Mikä toimii muualla ei toimi Suomessa.

Suomella on ollut aikansa eurooppalaistua, mutta ei siitä tule mitään. Napanuora on liian luja Ruotsiin. Ainoastaan tyriminen onnistuu omin voimin.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Siltähän se välillä tuntuu! Mut ei auta luovuttaa, sillä on tässä maassa paljon hyvääkin!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Itse allekirjoitin tuon aloitteen jo aiemmin, koska pitäisin sitä parannuksena nykytilaan. Joskin tyytyisin hyvin siihenkin, että normaali sulkemisaika siirrettäisiin kahdesta kolmeen ja jatkoaikaluvat neljästä kuuteen. Jatkoaikaluvat tosin ainakin tässä Kallion / Vallilan alueella on jostain syystä myönnetty pääosin vain pahimmille räkälöille, joten niistä voitaisiin ehkä luopua ja antaa kaikkien paikkojen olla auki halunsa mukaan aamukuuteen asti.

Turistialueilla ja "erityistalousalueilla" ravintolat ja baarit voitaisiin kansantalouden edun nimissä vapauttaa jolloin mahdolliset ongelmakin keskittyvät tietyille alueille. Kyllä Helsinkiinkin sellainen bilekaupunginosa voitaisiin perustaa.

Tuo linkki kansalaisaloitteeseen ei muuten toimi, välilyönnit perässä rikkovat sen.

E: Mainitaan nyt vielä että samaan syssyyn lakkauttaisin Alkot ja toisin kaikki alkoholijuomat myös päivittäistavarakauppoihin.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Kiitoksia hyvästä huomiosta, nyt linkki on korjattu!

Itse näen sen, että markkinasaattaisi vääristyä entisestään, jos viranomaisille jäisi oikeus päättää siitä mikä paikka saa nuo luvat ja mikä ei. Tästä yksi syy miksi kannatan itse täysin vapaita aukioloaikoja.

Pekka Iiskonmaki

#3
Eskon voimat eivät riitä maallisia jumalia vastaan. Sellainen on tulossa pääministeriksi.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Historia osoittaa, että ainoa mitä suomalaiisella holhoavalla alkoholipolitiikalla on saatu aikaan on alkoholiin liittyvien ongelmien jatkuminen, kun ne vapaan alkoholipolitiika ja matalan verotuksen maissa ovat oleet laskusuunnassa.
Kulutuksen kasvu ei ole alkoholiongelma. Alkoholismi-sairaus sekä väkivalta ja järjestyshäiriöt toki ovat. Ne liittyvät holhouspolitiikan ylläpitämään tabukulttuuriin.
Terveysvaaroja on käytetty etupäässä epärehellisesti raittiusliikkeen keppihevosena. Sitä todistaa jo se, että vv. 1960-2010 suomalaisten alkoholin kulutus kolminkertaistui mutta samalla aikavälillä elinikäodote NOUSI viidellätoista vuodella.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Samaa mieltä! Jos rajoitukset ja holhous toimisivat, niin maassammehan pitäisi olla EU-maiden alhaisin alkoholikulutus nykyisen keskitason sijaan.

Kai Hentilä

Lehden puolella olevassa puheenvuoroasi käsittelevän artikkelin ensimmäinen kommentti mielestäni kuvaa suomalaista nyky-yhteiskuntaa hyvin, kyllä viranomaisen täytyy kertoa milloin pitää lähteä kotiin. Mistä ihmeestä pieni ihmispoloinen voisi sen itse tietää. Onko täysin mahdotonta itse laskea: aamulla työpäivä, joudun heräämään seitsemältä. Tarvitsen 8 tuntia yöunta, lähden kuppilasta klo 11 TAI EN MENE OLLENKAAN!

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielestäni voitaisiin laatia ulkonaliikkumiskielto kaikille klo 21:00 alkaen, joilla alkaa työpäivä seuraavana aamuna ennen klo 10:00.

Kai Hentilä

Mikähän puolue huolisi meidät ehdokkaikseen?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio Vastaus kommenttiin #10

Itselläni olisi hankala tällä hetkellä lähteä yhdenkään nykyisen puolueen toimintaan mukaan!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #10

No nyt kun kysyt, Piraattipuolueen vaaliohjelmasta ko. vaatimus aukioloaikojen vapauttamisesta löytyy. Antti jälleen mainiosti avasi työllistäviä vaikutuksia, meidän ehdoton näkökulmamme on että aukioloaikojen sääntely ei lähtökohtaisestikaan ole valtion tehtävä.
http://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/Vaalio...

Eduskunnan ulkopuolisista puolueista Piraatit on ehdottomasti suurin niin jäsenmäärältään kuin kerätyiltä ääniltäkin, ja täten ensimmäisenä korvaamassa KD:n kunhan ikäpolvinotkahdus tapahtuu äänestäjäkunnassa.

Tervetuloa mukaan auttamaan tuon notkahduksen tapahtumista jo seuraavissa eduskuntavaaleissa, http://piraattipuolue.fi/ehdokkaaksi

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Olen kuullut tämän saman argumentin myös EK:n sisältä. Sieltäkin löytyy siis setiä ja tätejä, jotka haluisivat rajoittaa duunareidensa yöelämää etteivät olisi niin väsyneitä aamuisin töissä... Itse olen suositellut heille pikaista eläköitymistä ja rattoisia eläpäiviä P-Koreassa. Siellä duunarit marsivat kiltisti tehtaalta jonossa koteihinsa ennen ulkonaliikkumiskieltoa ja aamuisin taas reppaina töihin rakentamaan suurta ja mahtamaa maata!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tämäkin kansalaisaloite allekirjoitettu.

Ja jospa jätän tähän lainauksen Piraattipuolueen puolueohjelmasta:

"Liikkeiden aukioloajat

Valtion ei tule säädellä kauppojen, ravintoloiden tai muiden palveluiden aukioloaikoja. Yrittäjien tulee itse saada määrittää ne kannattavuuden ja työvoiman saatavuuden perusteella. Yrittäjillä tulee olla oikeus vastata kuluttajien tarpeisiin kellonajasta riippumatta. Järjestelystä hyötyvät kaikki: yrittäjät uusien ansaintamahdollisuuksien myötä, kuluttajat palveluiden saatavuuden paranemisen vuoksi ja työntekijät lisääntyvien työtuntien myötä. Yksittäisen ravintolan aukioloaikaa voidaan rajoittaa silloin, jos siitä koituu meluhaittaa naapuruston asukkaille, mutta siitä päättäköön kunta tapauskohtaisesti, ei valtio kaikkien puolesta."

http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma

Tommi Seppälä

Miksi ravintoloiden pitäisi olla auki niin pitkään !?! Nykyään ravintolaan kun menee ennen kello 21 siellä ei ole ketään , tai menee 22 tai 23 ei ketään? ihmiset tulevat valmiiksi juopuneena joskus klo 23.55 tai sen jälkeen. Asiakkaat kotona tankanneet itsensä valmiiksi aika hyvään kumaraan!? Ravintolan myynti heikkenee ja palvelut myös. minä olen jo 45.v ja voin sanoa että ei ole kannattavaa / järkevää pitää niitä auki kovin myöhään. Meidän nuoruus aikoina ravintolat menivät kiinni arkisin 23.30 / 00.30 ja viikonloppuisin 01.30-02.30 . Jonoja tietysti joskus oli mutta sehän vaan kertoi missä ihmiset kävivät .Ei ollut vielä kännykät kaikilla ja yhteyksiä pidettiin tapaamalla , mutta kuitenkaan ei ravintoloiden tarvinnut olla koko ajan auki olla.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Yhteiskunta on noista nuoruus vuosista muuttunut kovin paljon. Aikoinaan Alkotkit menivät kiinni klo 16:00 ja kaupat viimeistään klo 20:00. Yhteiskuntamme on muuttunut yhä enemmän 24/7 suuntaan. Nuoret aikuiset ovat juuri niitä, jotka käyttävät yökerhojen palveluita ja tekevät juuri noita töitä, josta vapaudutaan nykyään huomattavasti myöhemmin. Siwan kassalta joka menee kiinni klo 23:00 on hankala ehtiä yökerhoon ennen puoltayötä...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Muistutan siitä, että Tallinnan kaupunginhallitus on halunnut ottaa omin päin käyttöön ensi keväästä alkaen useita alkoholin myyntiä ja anniskelua koskevia rajoitteita, jotka hintaa lukuunottamatta tekisivät tilanteen Suomeakin holhoavammaksi. Kauppoja halutaan kieltää myymästä alkoholia koko sunnuntain ajan ja alkuvaiheen suunnitelmat, joita lievennettiin, olisivat tuoneet Tallinnan ravintoloihin pakollisen pilkun alkoholimyynnin osalta lauantain ja sunnuntain väliseksi keskiyöksi. Lopullisessa päätöksessä puolenyön pilkku päätettiin siirtää sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön.

Käyttäjän JeremiRoivas kuva
Jeremi Roivas

Aukiolojen lisäksi suomessa tulisi pudottaa alkoholivero 650%:Sta noin 100%:iin. Näin loppuisi viroralli ja asiakkaat lisääntyis yöelämässä kun drinksujen hinnat putois eikä tarvis aina juoda halpaa kaljaa kun vois nauttia halpaa mustaaryssää ja rommikolaa.

Käyttäjän Kazzukki kuva
Kasperi Koski

Ravintoloiden ja kauppojen ei mielestäni pitäisi liberaalissa yhteiskunnassa perustella vapaita aukioloaikojaan.

Tulee mieleen muuaan haastattelu ajalta ennen, kuin kaupat saivat lauantaisin olla auki kello 18.00 jälkeen. Siinä Alepan kassaneiti vastasi toimittajalle: "no kyllähän se ketuttaa, ettei saa tehä pitkii lauantaivuoroi, vaikka haluiski. Se olis asiakkaille edullista ja tällanen köyhä opiskelija sais kivasti lisätienistei!".

Toimituksen poiminnat