AnttiRaunio

TIPATON TAMMIKUU - AIKANSA ELÄNYT KOTIMAINEN PERINNE

  • TIPATON TAMMIKUU - AIKANSA ELÄNYT KOTIMAINEN PERINNE

Nyt kun naapurissakin luovuttiin hassusta perinteestä polttaa Gävlen olkipukki, voisimmeko me luopua omasta hölmöstä tipattomasta tammikuustamme?

Minua on jo pitkään, jopa ennen kuin aloitin ravintola-alalla, ärsyttänyt kotimainen tipattoman tammikuun perinne. Tällaisilla kampanjoilla edistetään ainoastaan kotimaisten palvelualojen ahdinkoa alkuvuodesta ja ennen kaikkea epätervettä alkoholin käyttöä: Kun olet kuukauden juomatta, voit hyvällä omatunnolla vetää viinaa 11 kuukautta... Wikipedian mukaan: "Maksan terveyttä edistävä British Liver Trust on muun muassa muistuttanut, että kuukauden tauko ei pelasta maksaa alkoholin haitoilta - muutaman raittiin päivän viettäminen joka viikko olisi tehokkaampi tapa." Olisiko meidän siis korkea aika luopua tästä 40-luvulla alkaneesta kotimaisesta perinteestä?

Itselleni alkoholin käyttö liittyy lähes aina sosiaaliseen kanssakäymiseen ja/tai hyvään ruokaan. Itse aion käyttää ravintola-alamme palveluita enemmän tammikuussa ja olla entistä sosiaalisempi kuin koskaan aikaisemmin. Itse tiedän tämän myös auttavan selviytymään pimeän ja kylmän tammikuun yli. Uudenvuodenlupauksena puolestani lupaan käyttää alkoholia hieman vähemmän kerralla.

Varsinkin nyt kun päättäjämme korjasivat vuoden takaisen virheensä ja palauttivat eduskulujen osittaisen verovähennysoikeuden, toivon, että yritykset myös löysentäisivät vuodenvaihteessa edustussääntöjään ja osallistuisivat tällä tavalla kotimarkkinoiden elvyttämiseen. Osalla vientiyrityksistämme, joilla näkyy jo valoa tunnelissa, olisi ainakin hyvät mahdollisuudet osallistua näihin talkoisiin ja kasvattaa entisestään tuottavuuttaan. Tammikuussa on loistava tilaisuus järjestää esimerkiksi ravintolassa virkistyspäivien päätteeksi marras-joulukuussa pitämättä jääneet henkilökunnan pikkujoulut. Myös tilinpäätösjuhlat voitaisiin palauttaa takaisin kunniaan. Näin me tulemme ainakin toimimaan johtamassani ravintola-alan yhtiössä. Muutenkin toivoisin jokaisen yrityksen miettivän kannattaisiko asiakkaille järjestää vaikka mukava lounas, lätkämatsi, elokuva-, stand up- tai saunailta yhden verovapaan Google -kampanjan sijaan. 

Sinkuille suosittelen Tindereiden ja muiden deitti-palvelujen rinnalla lähtemään myös baareihin ja yökerhoihin kokemaan unohtumattomia elämyksiä ja kohtaamisia. Luonnollisesti nämä paikat soveltuvat myös varatuille. Illanistujaiset baarissa ja yökerhossa tuttavien kanssa on helppo vaihtoehto kotibileiden sijaan ja saattaa vielä säästää naapurisuhteetkin!

Olen asunut Lontoossa 90-luvulla ja eniten niiltä vuosilta kaipaan työkavereiden kanssa vietettyjä säännöllisiä "after workeja". Ne toimivat loistavasti hyvän työilmapiirin ylläpitäjinä ja poikivat usein uusia visioita, joista myös työnantajamme hyötyivät! Muutenkin noina vuosia tuli ravattua paljon useammin tilaisuuksissa, jolloin myös henkilökohtainen verkosto kasvoi aivan eri tavalla kuin täällä pohjolassa. Näistä suhteista olen hyötynyt vuosien varrella useaan otteeseen, niin henkilökohtaisesti kuin työelämässäkin.

Elämys- ja kohtaamisrikasta vuotta 2015 toivottaen,

 

Antti Raunio 

P.s. Liittymällä KOSTEA TAMMIKUU (https://www.facebook.com/events/327142210822471/) - FB tapahtumaan olet mukana luomassa uutta ja erilaista alkoholikulttuuria tänne pohjolaan  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Nyt mainostetaan Matti Nykäsen voimin 100 -päivää ilman viinaa. On siinä kilvoittelua.

Onneksi on meitäkin Antti. Minä otan vähän päivässä, mutta paljon vuodessa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Täytyy sanoa, että juuri tuo kamppanja Ylen mainostamana sai ainakin mut reagoimaan...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älytön meininki tuossa 100 päivää ilman alkoholia. Miksi ei tehdä sellaista, että 100 päivää ilman elintarvikkeita?

Minä otan hyvin vähän nykyisin, eikä minulle tuota tuskaa olla 100 päivää ilman alkoholia. Silti se loukkaa minun huumoriani. Pitääkö ihmistä tosiaan holhota mieluimmin, kuin kasvattaa tavoille jo ala-asteelta lähtien.

Meiltä puuttuu kunnollinen alkoholikulttuuri, kun meidän pitää järjestellä tuollaisia tempauksia. Miksi ei vastaavsti järjestetä, ota tyylillä sata päivää kamppanjaa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio Vastaus kommenttiin #5

Itse lämpenisin tuohon ajatukseesi Ota tyylillä -kampanjasta!

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Pidin kerran kokeiluluonteisen tipattoman toukokuun. Silloin oli valoisampaa niin se meni jotenkin leppoisammin kuin tipaton tammikuu.

Tosin osittain täytyy sanoa, että yksi ongelma on se, että ravintoloissa on liian huono alkoholittomien juomien valikoima. Ei ole longneckejä niinkuin esim. oluista. Jotain hanajuomia ankeista laseista, joita kukaan ei halua juoda. Ei ole saatavilla esim. perinteisiä Coca-Cola lasipulloja, eikä mitään vastaavankokoisia kivennäisvesiä hienoissa pulloissa. Monesti on sellainen tunne, että vaikka ottaisikin, niin ei halua ottaa liikaa ja kun ei ole vaihtoehtoina mielenkiintoisia alkoholittomia pulloja, niin sitä lähtee mielummin sitten kotiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ginger Ale käy oluen korvikkeeksi ja tuoppiin kaadettuna näyttääkin samalta. Koktailpuolella puolestaan on ravintoloissa yleensä erilaisia alkoholittomia vaihtoehtoja.

Mutta joka tapauksessa tipaton tammikuu on merkki suomalaisesta alkoholistisesta alkoholikulttuurista. Korkean alkoholikulttuurin maissa suurin osa aikuisväestöstä otta ne tipat joka päivä eikä näe syytä pitää niistä kirjaa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Totta tuo juomapuolen suppeus. Lupaan panostaa meidän paikoissamme ensi vuonna muutamaan kunnon virgin drinksuun. Coca-Colan klassikkopullo olisi kiva ottaa valikoimiin. Pitääpä keskustella Coca-Colan poikien kanssa. Kiitoksia palautteesta!

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tipaton tammikuu on tietysti niille jotka jouluna ja uutena vuotena kaatavat kurkkuunsa saavillisen viinaa. Sellaisille pieni katkohoito voi olla jees, kohtuukäyttäjät voi jatkaa kohtuuttaan samaa rataa ilman taukoja. Itse en enää paljon juhli edes, se on tylsää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juhliminen ei ole tylsää, mutta monelle suomalaiselle "juhliminen" tarkoittaa juopottelua.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

En tarkoittanut juomista, mutta kaatokännissä olo on vielä tylsempää kuin juhliminen.

Hannu Martikainen

Hyvä Antti Raunio, onko mielestäsi oikein, että edustat kirjoituksessasi kantaa, että alkoholin käyttö olisi jotenkin hyvä asia tässä yhteiskunnassa?

Nykyinen keski-ikäistyvä sukupolvi on jo osoittanut, ettei hallitse alkoholinkäyttöä ja

****ALKOHOLIN LIIKAKÄYTÖSTÄ JOHTUVAT ONGELMAT AIHEUTTAVAT YHTEISKUNNALLE HUOMATTAVASTI SUUREMMAT KULUT KUIN SE HYÖTY JONKA ALKOHOLIN KULUTUS TUOTTAA PALVELUALALLE****

Mielestäni kirjoituksesi on hyvin itsekäs kannanotto ja siinä on niin selvä oman edun tavoittelu kuin vain voi olla.

Kuinka monelle työntekijällesi olet kirjoittanut varoituksen ja ohjannut hoitoon alkoholi-ongelman vuoksi?

Sinunko perhe-elämäsi kukoistaa, kun elämäsi huippuhetket kuluvat Hgin yössä?

Mitäpä jos miettisit kahteen kertaan ennen kuin esität alkoholin käyttöä puoltavia kannanottoja julkisesti.

Mutta eihän ihmisten terveydellä ole mitään väliä, kunhan liikevaihto ei laske? Ja sitähän tällä kirjoitusellasi pelkäät, että tipaton tammikuu aiheuttaa liiketaloudellisia tappioita yrityksellesi?

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Voin vannoa, että olen tainut miettiä jopa kolmeenkin kertaan. Kaikilla meillä on oikeudet omiin mielipiteisiimme. Kiitoksia osallistumisesta keskusteluun omilla mielipiteilläsi.

Pekka Iiskonmaki

#9
Jos noin olisi, niin ei valtio pitäisi sitä monopolinaan. Olipas itsekäs kannanotto.

Mistä ne verorahat otetaan, jos alkoholivero menetetään raivoraittiuden takia.

Lisäksi olet ilman kuvaa oleva. Trolli?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tipatonta en ole pitänyt kuin kerran typerän vedonlyönnin seurauksena
Jummalaade elämäni tylsin kuukausi
Ei koskaan enää

Otan kun otan ja jos en niin en

Sitten nuo baarit/pubit/yökerhot jne jne

Pelkät ihmiskontaktit eivät minulle riitä

Hylkäsin baarit satunnaisia soittokeikkoja lukuunottamatta kahdesta syystä

Röökikielto
En minä siitä maksa että joudun ulos tupakalle
Saksassa ravintolat saavat edelleen muuten EU:sta huolimatta itse päättää
sallivatko vai kieltävätkö sauhuttelun
Että silleen

Elävä musiikki
Ei iske ilman elävää musiikkia
Ne ainoat kerrat kun käyn nykyisin niin käyn joko soittamassa tai katsomassa

Tosin minkäs teet
Maailma makaa nykyään näin ja huvit pitää pakosta pitää jossain muualla
Jossain missä ei ole niin tarkkaa lakien ja sääntöjen kanssa

Toimituksen poiminnat