Alko – liian kallis ja turha holhouksen monumentti yhteiskunnallemme

Jostain syystä päädyn usein mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa keskustelemaan maamme alkoholipolitiikasta ja sen epäkohdista. Näissä keskusteluissa hyvin harva puolustaa maamme holhouspolitiikkaa, mutta enemmistö jopa omasta kaveripiiristäni on kuitenkin valmiina säilyttämään tämän holhouspolitiikan suurimman monumenttimme, eli Alkon. Ihmiset uskovat usein Alkon olevan merkittävä tulonlähde valtiollemme. Lisäksi osalla on harhaluuloja siitä, että vain Alko pystyy varmistamaan vastuullisen alkoholin vähittäismyynnin maassamme. Osa ihmisistä kertoo myös olevansa tyytyväisiä Alkon palveluun ja sen laajaan valikoimaan. Itsekin olen kohtuullisen tyytyväinen pääkaupunkiseudun hyvin varustettujen Alkojen valikoimaan. Mielestäni yhteiskuntamme maksama hinta tuosta ”palvelusta” on täysin kohtuuton ja muut uskomukset perustuvat Alkojen kannattajien propagandaan.

Alkon tilikauden voitto oli viime vuonna 38,3 miljoonaa euroa. Verot ja veronluonteiset maksut olivat Suomessa vuonna 2016 yhteensä noin 95 miljardia euroa. Alko siis tuotti yhteiskunnallemme saman verran vuodessa kuin valtiomme kerää veroina reilussa 3,5 tunnissa. Kyseessä ei siis ole mikään merkittävä tulolähde valtiollemme. Onkin hämmästyttävää, kuinka vähän liikevoittoa yhtiö, jolle on annettu tällainen monopoliasema maassamme, pystyy tekemään. Alkon myyntikate on kuitenkin useaan muuhun kaupan alaan nähden erittäin korkea. Tämä tarkoittaa käytännössä erittäin suuria hallinnointikuja ja melko varmasti myös huonoja liiketoiminnan päätöksiä. Näissä saattaa valitettavasti olla usein takana myös yhteyksiä ns. hyväveli-verkoistoihin, esimerkiksi Alkon maksamissa vuokrissa ja yhtiön tukemissa tapahtumissa.   

Alkojen lopettaminen ja alkoholikaupan vapauttaminen toisi varmasti monin kerroin valtiollemme takaisin viime vuoden Alkon tilikauden voiton, lisääntyneinä alkoholiveron tuottoina. Tässä vaiheessa useat kriitikot toteavat, että lisääntyneet verotuotot tarkoittavat myös lisääntynyttä kululutusta. Lisääntynyt kulutus lisää, ainakin teoriassa, valtion kustannuksia. Väärin! Alkoholikulutus tuskin lisääntyisi Alkon lopettamisen johdosta, mutta verovapaa omatuonti vähenisi varmasti, kun kansalaiset siirtyisivät juomaan sellaista alkoholia, josta on myös verot maksettu Suomeen, eikä vain Viroon.  Miten tämä olisi muka mahdollista? Kauppa pystyisi tinkimään myyntikatteista ja laskemaan kuluttajamyynnin hintoja. Kauppa on laskenut esimerkiksi, että ne pystyisivät myymään laatikollisen A-olutta tai lonkeroa (4,8-5,5%) hieman alle 30 euron hintaan, kun se maksaa Alkossa nykyisin noin 20 euroa enemmän, eli halvemmillaan hiukan alle 50 euroa. Halutessamme voisimme tuolloin jopa korottaa alkoholiveroa ilman, että hinnat meille kuluttajille nousisivat lähellekään nykyisiä Alkon hintoja. Tuolloin meillä olisi jopa varaa laskea ravintoloissa myytävän alkoholin alv:a, joka varmasti nostaisi ravintoloiden osuutta alkoholin kokonaismyynnistä Suomessa. Tämähän on ollut lähes kaikkien puolueiden tavoite viimeiset vuodet, mutta mitään muuta kuin vatulointia ei ole saatu aikaiseksi. Jos korotamme alkoholiveroa, Alkon on pakko viedä se omiin hintoihinsa, mikä taas kiihdyttää entisestään omatuonnin kasvua. Tämä taas lisää kotisohvien suosiota jopa ravintoloiden kustannuksella ja siitä kiittävät vain ja ainoastaan naapurimaittemme valtiovarainministerit.

Useat ihmiset pelkäävät, että kauppojen hyllyiltä alkoholi päätyisi helpommin alaikäisten saataville. Vielä omassa nuoruudessani 90-luvulla olikin totta, että kaupoista oli huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada ostettua olutta alaikäisenä kuin Alkoista. Uusimpien tutkimusten mukaan tässä on kuitenkin tapahtunut merkittävä muutos. Kauppa on viimeisen 10 vuoden aikana tehnyt paljon töitä ja parantanut ikärajakontrollia jopa niin paljon, ettei merkittävää eroa enää ole. Tekin olette varmasti huomanneet kauppojen kampanjat alle 30-vuotiaiden papereiden tarkistamisesta tai kampanjoista alaikäisille välittämistä vastaan. Olen somesta lukenut jopa nelikymppisten ystävieni ihmettelyä, kun heiltä on kaupan kassalla kysytty henkkareita siideriä ostettaessa. Alkon lopettamisen ansiosta kasvavia verotuloja voitaisiin lisäksi käyttää uusien tarkastajien palkkaamiseen. Myös sanktiota voitaisiin lisätä niin, että alaikäisen olisi entistä vaikeampaa ostaa alkoholijuomia kaupasta kuin Alkoista nykyään. Kävin itse ostamassa jo 15-vuotiaana myös täysi-ikäisille kavereilleni viinaa, koska he eivät sitä vielä itse Alkosta saaneet. Täysin aukotonta järjestelmää ei varmasti ole koskaan ollut, eikä koskaan tule olemaan, mutta alaikäisten alkoholin saanti ei ainakaan tulisi helpottumaan Alkojen lopettamisen vuoksi.

On totta, että useassa Alkossa on loistavat valikoimat ja Alkon myyjät ovat ammattitaitoisia. Valitettavasti me maksamme kuitenkin tästä palvelusta erittäin korkean hinnan. Pelko valikoimien romahtamisesta ja pelkistä Pirkka-viineistä kuitenkin kuulostaa kukkahattutätien kaksinaismoralistiselta propagandalta. Tämän rinnalla Joseph Goebbels sakkeineen vaikuttaa amatööriltä. Loistava valikoima ei edes pidä paikkaansa usean syrjäseudun Alkon kohdalla.

Alkon lopettaminen tietäisi kuitenkin monelle poliitikolle ja järjestöihmisille hyvien palkkioiden loppumista, kun heitä ei enää tarvittaisi hallituksessa eikä hallintoneuvostossa. Tietyt järjestöihmiset ovatkin taistelleet kaikin keinoin tämän holhouksen symbolin säilyttämisen puolesta. Toisaalta jo osakeyhtiölaki sen heiltä velvoittaa, sillä Alkon hallituksen jäseninä heidän tulee olla lojaaleja yhtiötä kohtaan.

Me holhouksen vastustajat kärsimme viime viikolla rökäletappion, kun kukkahattutädit ja -sedät onnistuivat siirtämään uuden alkoholilain käsittelyä eduskunnassa jälleen eteenpäin. Vaikka monelle kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostaminen 0,8%:lla ja valmistustaparajoituksesta luopuminen saattoivat kuulostaa pieniltä askeleilta, niin se olisi ollut suuri harppaus kohti Alkon loppua. Jopa niin suuri, että Alkojen puolustajat päättivät lanseerata uuden termin ”limuviinat” maahamme. ”Limuviinoista” luotiin puolustajien toimesta loistavalla tiedottamisella ja hienoilla saduilla sellainen peikko, että useat fiksuina pitämäni poliitikotkin sen ajatuksen ostivat ennätysajassa. Luonnollisesti noin 30 minuutin googlettamisella heille olisi selvinnyt, että näiden terveystalibanien toimesta lobatut sadut ovat ihmeellisempiä kuin Tuhat ja yksi yötä -satukirjassa.

Alko ei ole ainoastaan äärettömän kallis holhouksen monumentti vaan se myös vääristää jatkuvasti kilpailua. Ei ole mikään salaisuus, että kaupalle on lottovoitto saada Alkon myymälä samaan rakennukseen. Alkon saanut kauppa voi rauhassa unohtaa hintakilpailun ja paremman palvelun.

Nyt meidän holhouksen vastustajien on viimeistään aika nosta poteroistamme ja yhdistää rivimme. Syksyllä ei tule tehdä uutta, entistä huonompaa kompromissia uudesta alkoholilaista Alkon puolustajien kanssa, vaan vaatia suoraan Alkon lopettamista heti ilman mitään siirtymäaikoja. Maamme on integroinut lähes kaikessa muussa kansalaisia rajoittavissa ja byrokratiaa lisäävissä asioissa EU:n kanssa. Nyt me haluamme olla myös näissä järkevissä asioissa osa EU:ta ja ostaa niin viinimme kuin konjakkimme ruokakaupoista. Lahjakkaiden nuorten panimomestareiden ja tislaajien tulee saada tuotteensa myös kotimaassa kuluttajien ulottuville, sillä vain sitä kautta voimme luoda uusia Napue Ginin kaltaisia menestystarinoita. Meidän on korkea aika lopettaa naapurimaidemme epäsuorien alkoholiverotukien jakaminen ja kerätä nekin rahat meidän suomalaisten hyväksi. Alkoholista koituu kustannuksia, mutta järkevällä politiikalla me pystymme keräämään niihin varat alkoholia käyttäviltä kansalaisilta. Alkoa me emme kuitenkaan siihen tehtävään tarvitse. Emme kaipaa myöskään sen ihmeseiniä, jotka eivät ole propagandasta huolimatta onnistuneet tähänkään asti ehkäisemään yhdenkään kansalaisemme alkoholisoitumista, vaan pikemminkin päinvastoin. Tehdään yhdessä historiaa ja kaadetaan nämä Alkojen ihmeseinät tämän holhouksen monumentin kanssa kumoon jo tänä vuonna!

Luvialla 21. toukokuuta 2017

Antti Raunio

Ravintoloitsija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu