Ratkaisu lonkerolaatikon ulkopuolelta

Tänä syksynä Eduskuntamme tulee käyttämään ennätysmäärän aikaa keskusteluun 0,8% korotuksesta. Jos tämä korotus koskisi palkkoja ja työllisyyttä, niin se olisi perusteltua. Valitettavasti noista tärkeistä asioista tässä ei ole kyse. Kyse on asiasta, joka tuskin vaikuttaa sinänsä kenenkään elämään suuntaan tai toiseen. Valitettavasti kuitenkin kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan noston tekemättä jättäminen todistaa sen, että Eduskuntamme on täysin kykenemätön tekemään kansan tahdon mukaisia päätöksiä ja ottamaan edes pientä askelta holhousvaltiosta kansalaisvaltion suuntaan.

Minulta on kysytty useaan otteeseen mielipidettä tähän asiaan. Olen kuitenkin kirjoittanut niin monia kirjoituksia vuosien varrella, etten ole tuntenut tarvetta toistaa itseäni. Tänään päätin kuitenkin tarttua näppäimistöön ja tarjota pelkän kritiikin sijaan ratkaisua, josta lähes kaikki hyötyisivät. Luonnollisesti en ole ihmeidentekijä, joten tässäkin ratkaisussa kärsisivät ne henkilöt, joiden palkkapussia Alko on lihottanut.

Ratkaisuni on kokonaispaketti, joka vaatii toimiakseen kaikkien osien toteuttamista. Toivon myös samasta syystä, ettei kukaan lainaisi tästä kirjoituksesta vain yhtä osaa.

1. Puretaan Alkon monopoliasema kaikkien alkoholijuomien osalta. Jos maassamme olisi liberaalimpi ilmapiiri, ehdottaisin Alkon nimen muutamista Huume Oy:ksi, jonka vastuulla olisi kannabiksen myyminen yksioikeudella, kunnes sen vapaa myynti voidaan sallia10-20 vuoden sisällä. Jätän tämän nyt kuitenkin pois tästä ehdotuksestani, sillä siihen maamme yleinen ilmapiiri ei ole vielä valmis. Se toisi kuitenkin varmasti satoja miljoonia euroja matkailutuloja ja loisi enemmän positiivista tunnettavuutta  Suomelle kuin kaikki brändi-työryhmät ovat yhdessä koskaan pystyneet luomaan.

Olen varma, että suurin osa Alkon ammattilaisista työllistyisivät yksityiselle sektorille ja osasta saataisiin varmasti loistavia sommelierejä ravintoloihin, joiden määrä ehdotukseni  myötä varmasti kasvaisi. Luonnollisesti myös osa Alkoista voisi jatkaa, jos yhtiön kulurakenne vain onnistuttaisiin sopeuttamaan avoimeen markkinatalouteen.

Alko on erittäin kallis organisaatio, joka tuottaa naurettavat alle 40 miljoonaa euroa vuodessa meille veronmaksajille. Mielestäni kohtuullisen huono suoritus yritykseltä, jolla on yksinoikeus myydä yli 4,7 prosenttista alkoholia take awaynä. Tulokseen nähden toimitusjohtajan, hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten palkkiota voidaan syystäkin pitää absurdeina. Toisaalta ymmärrän kyllä, miksi he, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, vastustavat tuota 0,7%:n korotusta niin voimakkaasti. Tämä korotus on nimittäin suuri askel ainoastaan kohti Alkon monopolin purkautumista. Viinien tulo kauppaan puolestaan kaataisi sen lähes välittömästi.

Samaan aikaan Alko aiheuttaa epäreilua kilpailua ja pienet kaupat kärsivät, koska niillä ei ole viinejä saman katon alla, kuten isommilla kaupoilla ja marketeilla. Myös pienten tuottajien on hankala saada omia tuotteitaan vähittäismyyntiin. Useille pienpanimoille ainoaksi vaihtoehdoksi nykyisessä järjestelmässä jääkin ravintolamyynti.

2. Korotetaan alkoholiveroa reippaasti samassa yhteydessä, kun lopetamme Alkot. Kilpailu ja kauppojen tehokkuus pitäisi huolen siitä, että veronkorotuksista huolimatta kuluttajille alkoholi maksaisi jatkossa saman verran kuin nyt Alkossa. Kauppa on mm. laskenut, että he pystyvät myymään korin lonkeroa noin 26 eurolla, kun se Alkossa maksaa lähes 40 euroa!

Veronkorotuksen ansiosta Valtiolla olisi varaa satsata enemmän todellisten ongelmakäyttäjien hoitoon ja kuntouttamiseen. Samassa yhteydessä voisimme leikata terveys- ja raittiusjärjestöille maksettavien tukien määrää, jotka nyt ovat valuneet Alkon puolustamisen lobbaukseen.

Jos nyt korotamme veroa,  siitä hyötyvät vain ne naapurimaat, joissa verotus on alhaisempaa.

3. Lasketaan ravintoloissa nautitun alkoholin arvonlisäveroa ruuan tasolle. Tämä on luonnollisesti se tehokkain tapa ohjata alkoholin kulutusta valvottuihin olosuhteisiin, mitä jokainen Eduskuntapuolueemme toivoo, mutta kukaan ei kuitenkaan tee asialle mitään.

Rahoitus tähän saataisiin ehdotukseni kohdan 2. alkoholiveron korotuksista. Uskon kuitenkin, että tämä lisäisi niin paljon työllisyyttä maassamme, että myös se kompensoisi tämän veronlaskun aiheuttaman loven valtiomme tulobudjetissa. Lisäksi tämä parantaisi maamme kiinnostavuutta matkailumaana, mikä sekin tuo kipeästi kaivattuja euroja yhteiseen kassaamme. Olen varma, että tällainen veroalennus aloittaisi ennennäkemättömän investointibuumin ravintola-alalle. Mielestäni voimme puhua mieluummin kymmenistä tuhansista työpaikoista kuin tuhansista, joita voisimme saada aikaan kohtuullisen lyhyessä ajassa, melko pienellä riskisijoituksella. Itse asiassa alv:n pudotus maksaisi ilman noita mainitsemiani dynaamisten vaikutusten huomioimista saman verran kuin olemme sijoittaneet yhteisiä varojamme viime vuonna Talvivaaraan.

Ehdotukseni ei sinänsä laskisi nykyistä omatuontia olennaisesti, mutta se hillitsisi ainakin sen kasvua. Oluen roudaus naapurimaista pysähtyy vasta sitten, kun uskallamme olennaisesti pudottaa alkoholin hintaa alkoholinveron kevennyksillä. Nuo kevennykset tuskin laskisivat verotuloja merkittävästi, sillä kansa siirtyisi ostamaan kotimaasta kevyemmin verotettuja tuotteita. Tämä olisi jo kuitenkin niin rohkea ratkaisu, etten edes kehtaa sitä esittää nykyisille vellihousupolitiikoillemme, jotka eivät uskalla luottaa kansaan, vaan vain ja ainoastaan Pekka Puskaan.

Lopuksi haluaisin korostaa, että minulla on tässä oma lehmä ojassa, jota yritän kaikella mahdollisella tavalla nostaa sieltä pois. Olen ravintoloitsija, joka luonnollisesti hyötyisi tästä ehdotuksesta. Olen myös veronmaksaja ja mielelläni maksaisin jatkossa pienempää veroa, joka olisi mahdollista kun työllisyyden paranemisen myötä saisimme yhä useamman suomalaisen mukaan talkoisiin maksajina – ei työttöminä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu