*

AnttiRaunio

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholikulttuuri

"Pitääkö alkoholinkäyttö salata lapselta"

Ei pidä salata semmoista mihin ei pysty.  Lapset ja koirat viinankäytön vaistoavat ja haistavat.  Toinen asia on, miten  brenkku sinuun vaikuttaa.  Koiralleni on yhden tekevää, haisenko, tai haiseeko kukaan muukaan viinalle kun Kekeä, koiraamme ei ole kukaan alkanut kännipäissään kouluttamaan.    Sama pätee lapsiin.

Lisään:  sama pätee lapsiin ja aviopuolisoon.

 

Virosta verrokkimaa alkoholilain uudistukseen

Piipahdin viikonloppuna Tallinnassa. Kaupunki on ennestää tuttu sillä olen lomaillut ja opiskellut siellä ja olen käynyt perussuomalaisilla viinarallimatkoilla. Vierailin Telliskiven hipsterikaupunginosassa jossa järjestettiin upeat katuruokafestarit entisen teollisuusalueen puitteissa. Päällimäiset huomiot: Tapahtuman sisäänpääsy maksoi euron. Ja vaikka Suomessa on paljon myös ilmaistapahtumia voitaisi verrokki tapahtumana pitää erästä Suvilahdessa järjestettyä tapahtumaa jonka ennakkoliput maksoi jo 10€.

Alkoholikulttuurin muutos on pelkkä kangastus

Olen aiemmin todennut, että juomisemme kulttuuri muuttuu, kun humalahakuisuus ei enää ole sosiaalisesti hyväksyttävää. Tähän asiaan ei ole mitään vaikutusta sillä, saako maitokaupasta votkaa vai vain pilsneriä. Se joka viinaa tarvitsee, hakee sitä halutessaan vaikka kiven kolosta. Tai yöaikaan Helsinginkadulta. Minäkin tein siellä joskus 1980-luvulla yöaikaan pari kertaa kaupat, kun bileissä loppui boolista terä. Ei saanut kioskilta, joten meni vähän harmaan talouden tukemiseen.

Rikos on vanhentunut.

Hyvästi alkoholin ongelmille – Hyvästi kestävyysvajeelle

Suurin osa alkoholin käyttäjistä ovat kohtuukäyttäjiä. Tiedämme myöskin sen, että alkoholi näyttäytyy keskeisessä roolissa monissa ongelmissa. Näitä ongelmia emme voi sivuuttaa, vaikka kuinka olisimme itse kohtuukäyttäjiä. Näitä ongelmia valtio yrittää ratkaista, kun panimoliitto keskittyy tuomaan vain alkoholin hyviä puolia esille. Valtio kärsii siitä, että alkoholista saatu verotulo ei kata alkoholin haittavaikutuksesta koituvia kuluja. Onkin järkevää rajata päätöksenteko niille tahoille, jotka osallistuvat kulujen maksamiseen.

Alkoholin myynnin vapautus? Kyllä kiitos!

Hallituksen alkoholilain uudistus on mielestäni tervetullut ja varsinkin kun monet keskioluet on tehty niin, että käymisprosessi on keskeytetty tai sitten laimennettu vedellä, niin mielestäni kaupoissa myytävissä oluissa prosenttirajan voisi nostaa lähemmäs 10%, koska maun takia monet hyvät oluet on lähemmäs 7% vahvuisia ja se tukisi hyvin kotimaista pienpanimo oluiden käyttöä ja enemmän kulttuurin muutoksen ansiosta Suomalaiset saattaisivat panostaa ennemmin laatuun kuin määrään.

 

Limuviinoista puhuminen on älyllistä epärehellisyyttä

Limuviinat ovat olleet otsikoissa ja keskustelussa. Kova poru on tullut siitä, kuinka kaupoissa myytävä alkoholi ei enää maistuisi käymisteitse valmistetulta paskalta. Perusteluissa taas nostetaan esiin omanlaista lapsiporno-korttia. Laadukkaat Napue Gin&Tonicit ja muut vastaavat juomasekoitukset kuitenkin varmasti maistuvat kaikille hieman varttuneemmille kohtuukäyttäjille.

Anniskeluikä laskettava 16 vuoteen

 

Anniskeluikä laskettava 16 vuoteen

Uusi alkoholilaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden aikana ja voimaan tullessaan se sallisi muun muassa vahvojen oluiden myynnin vähittäiskaupassa.

Vähemmälle huomiolle uuden lain ympärillä käydyssä alkoholipoliittisessa keskustelussa on jäänyt ravintolatarjoilu ja anniskeluiät. Maailma on muuttunut, nuoret aikuistuvat aikaisemmin ja alkoholin nauttiminen ei ole enää nuorille niin jännittävää kuin aikaisemmille sukupolville.

Elävä ja elinvoimainen Helsinki

Kulttuuri on tärkeä osa kaupungin ydintä ja sen tehtävä on rikastuttaa kaupunkilaisten arkea. Monipuolinen kulttuuritarjonta houkuttelee pääkaupunkiin myös matkailijoita, sekä ulkomailta että muualta Suomesta.

Suomalainen alkoholipolitiikka on holhoamista!

Olen seurannut jonkin aikaa keskustelua nykyisen alkoholilain lieventämistä. Tällä hetkellä Juha Sipilän hallitus pohtii nostaa kaupoissa myytävien juomien prosentteja, jopa 5,5 asti. Tämä on uskomattoman rohkea uudistus. Suomen oloissa jopa radikaali. Tätä uudistusta on kritisoinut hyvin nimekäs kaarti suomalaisia vaikuttajia, mutta tavalliset ihmiset ovat olleet nöyrästi hiljaa. Niin ajattelin minäkin olla, mutta en jaksanut enää.

 

"Siis ryyppäämään, ryyppäämään..."

Juhannus on kohta täällä ja samalla eletään suomalaisen juomakulttuurin tähtihetkiä. Viina virtaa ja monen suussa jo napsaa neljän viikon kesäloma, koko loman kestävä ränni. Radiossa soi Eppujen legendaarinen Siis ryyppäämään, ryyppäämään, joka aamu sännätään. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä